Egészség

Nyírkátrány, a bőrápolás jolly jokere

A nyírkátrány a hagyományos orvoslás egyik jól bevált eszköze. Az ősidők óta használják, és még az orvosok is úgy vélik, hogy eredményesen gyógyíthatja a bőrbetegségeket, tisztíthatja a testet. Széleskörű alkalmazásának leírásaiból egy kisebb könyvtárat is be lehetne rendezni. Ezúttal bőrápolásban betöltött szerepével foglalkozunk.

Pannónia bővelkedett kátrányban mint nyersanyagban, és alkalmazását művészi szintre emelte: használták gyújtóanyagnak a hadászatban, faimpregnálásra az építészetben és a hajóépítésben, állatok és emberek gyógyításában (külsőleg és belsőleg egyaránt, jórészt más anyagokkal keverve), a növényvédelemben, de például bor ízesítésére is. 

A nyírkátrány a nyírfa kérgéből nyert anyag. Sötét, sűrű, olajos folyadék, jellegzetes, erős szaggal. Leggyakrabban szappant főznek belőle, de kapható már a boltokban belőle készült tusfürdő, sampon, olaj, krém és tiszta kivonat is. Aktív komponenseinek köszönhetően a kátrány számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért széles körben használják a modern orvoslásban is.

Mire jó a nyírkátrány?

Az arcbőr ápolása

Ha ez idáig nem sikerült megtalálni a gyulladások és pattanások ellenszerét, akkor érdemes kipróbálni a kátrányszappant. Kiváló szárító és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és nagy előnye, hogy nem okoz allergiás reakciókat, így nem kell félni a használata esetleges mellékhatásaitól sem. A nyírkátrány tonizálja az irritált bőrt, normalizálja a faggyúmirigyek aktivitását, csökkenti a viszketést, antiszeptikus hatású, felgyorsítja az apró sebek és karcolások gyógyulását is.

Korpa ellen

A kátrányszappan jó barátunk lehet a korpás fejbőr kezelésében is. Kiváló profilaktikus készítmény a hajhullás kezelésében. Használatához alaposan meg kell nedvesíteni a hajunkat, majd a fejbőrt alaposan dörzsöljük be kátrányos szappannal. Végül a haj teljes hosszában habosítsuk fel, néhány perc múlva mossuk le. Használata után alkalmazzunk balzsamot vagy tápláló hajmaszkot. Már két hét után észrevehetjük, hogy a korpásodás enyhül, szerencsésebb esetben el is tűnik.

Bőrbetegségek

Dermatitisz, ekcéma, psoriasis, seborrhea és sok más bőrbetegség esetén is kipróbálható, nagy eséllyel sikerrel alkalmazhatjuk. A kátrányszappan tökéletesen gyógyítja a bőrt, és elősegíti a sejtek gyors regenerálódását. Használatának köszönhetően növekszik a bőr véráramlása. Nehezen gyógyuló sebek, égési sérülések, fagyás, fekélyek és zúzódások esetén is ajánlják.

Intim higiénia

A kátrányszappan megvédheti használóját a különféle fertőzések, vírusok, gombák kellemetlen tüneteitől. A nyírkátrány felhasználásával készült gél fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és viszketésgátló hatású, aki pedig a mindennapi tisztálkodási rutinjába beépíti, megkímélheti magát számos kellemetlenségtől.

Sebek kezelése

A kátrányszappan összetevőinek köszönhetően kiválóan alkalmazható sebek, bőrkárosodások kezelésére. Megakadályozza a kórokozók aktivitását, a szennyeződést és a gyulladást. Érdemes gyengéden lemosnunk vele a sebet, majd a kátrányból készült kenőccsel bekennünk azt.

Izzadás

Nyáron is jó barátunk lehet: a kátrányszappan sok boltban kapható izzadásgátlóval ellentétben valóban segíthet túlzott verejtékezés esetén, nemcsak a kellemetlen szag eltüntetését, hanem az izzadságtermelés jelentős csökkentését is elérhetjük vele.

Lábgomba

Jól bevált népi gyógymód: a lábakat szappanozzuk be a kátránnyal, hagyjuk rajta 10-15 percig, majd mossuk le. Ezzel a tisztálkodási módszerrel könnyedén megakadályozható a lábgomba kialakulása.

A kátrányos készítményeknek van egy jellegzetes szaga, ami sokak számára kellemetlen lehet, ezért alkalmazása kompromisszumokat kíván. Hatásai miatt viszont megéri, mert valóban bőrünk egyik legjobb barátja lehet.

Tudd meg, mire jó az útifűmaghéj, a bajkáli csukóka és a hamvaskéreggomba

Nyitókép forrása: Jorre/Wikipedia

 

Már követem az oldalt

X