Egészség

Változókorban lévők legjobb barátja: a csodálatos útifűmaghéj

Van, aki egész életében küzd a lassú anyagcserével és a rossz emésztéssel, más csak a változókorban tapasztalja meg ezek negatív hatásait. Az útifűmaghéj mindkét csoport tagjainak segít! 

Bizonyos kor fölött a hormonváltozások miatt lassuló anyagcsere okán szaporodnak a kilók, bár ez nem feltétlenül gyorsan történik. Sok esetben eleinte alig észrevehető a változás, alattomosan alakul ki a túlsúly, amitől megszabadulni, pont a lassú anyagcsere miatt szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. Főleg akkor, ha nem kapunk időben észbe, és nem változtatunk addigi gyakorlatunkon. Lehet, hogy táplálkozási szokásaink és az életmódot vezénylő napi rutinunk jó volt a változókorig, de ha nem figyelünk testünk változásaira, akkor éppen ezek a rutinok válnak egészségünk legfőbb akadályaivá.

Szembe kell néznünk azzal, hogy mást igényel a szervezet ebben a korban, de ezt érdemes kihívásként értelmezni, és új rutinokkal segíteni testünket, hogy ebben a folyamatban a lehető legegészségesebb maradhasson.

A táplálkozás megváltoztatása elengedhetetlen, mert például a magas szénhidrátfogyasztás valamint a rostszegény táplálkozás a salakanyagok felszaporodásához vezethet. Ez pedig lassítja az emésztést, és a már említett lassú elhízást eredményezheti. Az elhízás pedig nemcsak önértékelési problémákat okozhat, de egy sor egészségügyi gondhoz is vezethet, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Fontos tudni, hogy változókorban nem pár hetes fogyókúraprogramra van szükség (egyébként szerintem sosem), hanem egy olyan tartós életmódváltásra, amely nagy tudatosságot igényel, de élhető mindennapokat hozhat, éhezés nélkül.

A változókorban lévő nők jó barátja: a csodálatos útifűmaghéj

Tényleg érdemes időben észrevenni a folyamat kezdetét és már néhány kiló felkúszásakor bevetni könnyedén elérhető praktikákat. Az útifűmaghéj például a megfelelő mennyiségű rostbevitelt segíti, támogatja az emésztőrendszert, és ez a különleges kis magocska képes csökkenteni az éhségérzetet. Pont ezért vetik be szívesen a rapid diéták esetén: nagy túlsúlynál is képes beindítani a fogyást. De nem ezért értékes igazán.

Sokkal inkább azért,

mert a mindennapi táplálkozásba is beilleszthető, ha ügyelünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a használatát!

Az útifűmaghéj bármely gyógynövényboltban beszerezhető. Reggel és este egy-egy evőkanálnyit érdemes belőle fogyasztani: el kell keverni két deci vízben a maghéjat,  20-30 perccel étkezés előtt javasolt egy-egy pohárral meginni belőle. Ügyeljünk arra, hogy a folyadékba keverés után azonnal igyuk meg, mert pillanatok alatt felszívja a folyadékot, megduzzad. Mi viszont azt szeretnénk, ha ez a folyamat (a gélesedés, a duzzadás) a gyomorban történne meg. Akkor tudja ugyanis a legjobb hatást kifejteni, akkor csökkenti a legintenzívebben az éhséget.

Ha valaki nem szereti az ízét (bár szerintem teljesen semleges), esetleg gyümölcslével vagy teával is elegyítheti. Érdekes módon a tejben nem duzzad meg.

Fogyasztása nem kizárólag arra szolgál, hogy becsapja a szervezetet, vagyis nemcsak azért jó, mert a megduzzadt rostanyag kitölti a gyomrot, hanem azért is, mert a bélben lerakódott salakanyagot eltávolítja, így szerepet kaphat a méregtelenítésben.

Nagyon kell azonban ügyelni a bőséges folyadékfogyasztásra (változókorban egyébként is) az útifűmaghéj fogyasztása esetén, mert ha nem kerül elegendő folyadék a gyomorba, akkor ellenkező hatást érünk el: súlyos székrekedést okozhat a maghéj.

Ha soha nem fogyasztottunk még útifűmaghéjat, akkor óvatosan vezessük be a táplálkozásunkba, hogy a szervezetnek legyen ideje megszokni a megnövekedett rostmennyiséget, ne okozzon kellemetlen panaszokat annak feldolgozása! És természetesen csodát ne várjunk tőle: segíteni fog, ha egészségesen akarunk élni, de a munkát nem végzi el helyettünk egy „csodaszer” sem.

Nyitókép: Wikipédia/Bastique

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X