Egészség

Bajkáli csukóka, az idegek doktora

A bajkáli gyógyítók egyik kedvenc ősi gyógynövénye, amelynek gyógyhatásait már időszámításunk első éveitől jegyzik. Nevét gyönyörű, kékeslila virágainak köszönheti. Hívják csucsókának, sisakfűnek, csákókának, de még süvegfűnek is. Legértékesebb része kétségkívül gyökere, amelyből szárítás és őrlés után megkapjuk az oly nagy becsben tartott aranysárga őrleményt, a bajkáli csukóka elixírjét.

Sajnos Magyarországon kevesen ismerik, pedig szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai igencsak sokrétűek. Gyökere bővelkedik flavonoidokban, ezek közül az egyik legfontosabb a baicalin (avagy baicalein), amely képes megállítani a daganatok növekedését, legfőképpen emlőrák vagy bőr-, illetve prosztatarák esetén. Antioxidáns hatásai kiemelkedőek, és számos szervezetre nézve hasznos anyagot rejt magában: szerves savak, ásványi anyagok, glikozidok, cserzőanyagok, szterolok, melatonin, és még sorolhatnánk… 

Angolszász oldalakon Baikal Scullcap, németnyelvű leírásokban Baikal-Helmkraut néven találkozhatunk vele, de azt tanácsolom, hogy mindig a latin kifejezést keressük: Scutellaria baicalensis. Fontos, hogy a latin neve alapján válasszunk, ugyanis sajnos sokszor összekeverik más növényekkel, hiszen több mint 200 fajtája ismert – ezeknek pedig hatásai is nagyban eltérnek egymástól.

Ahány ház, annyi szokás: az egyes népek más-más csucsókafajt használnak gyógyításra. Vannak, akik a magas csukókát (Scutellaria altissima L.), mások a vízmelléki csukókát (Scutellaria galericulata L.), s vannak, akik a virginiai csukókát (Scutellaria laterifolia L.) fogyasztják.  Kezdő csukókafogyasztók a bajkáli csukókát, azaz a Scutellaria baicalensis-t keressék, és csak alapos utánajárás után váltsanak más fajokra!

A hagyományos kínai orvoslás előszeretettel veti be már évezredek óta, főleg emésztési problémák és különböző fertőzéses betegségek esetén. A ránk maradt írásos adatok alapján elmondhatjuk, hogy eredményesen alkalmazták már sárgaság, magas koleszterin, gyomor- és bélpanaszok, magas vérnyomás, allergia és különböző gyulladásos állapotok enyhítésére is.

Scutellaria baicalensis

 

Szárított gyökeréből készült teája jótékony hatással van idegrendszerünkre: enyhíti a stresszt, csökkenti a szorongást és az idegi feszültséget, illetve küzd a magas vérnyomás ellen, és biztosítja a nyugodt alvást számunkra. Mindezen tulajdonságainak köszönhetően leginkább növényi nyugtatószerként alkalmazzák. Használatával elűzhetjük a depressziót és az álmatlanságot, könnyebbé tehetjük a menstruáció okozta „nehéz napokat”, de általános görcsoldásban is segítségünkre lehet. 

Orvosi tanulmányok szerint csillapítja a szívritmuszavart, és a szív izomrostjainak remegését is enyhítheti, ezért infarktus utáni lábadozásban is sikerrel alkalmazható. A bajkáli csukóka kivonata immunszabályozó aktivitású: segíti a vérképzést, és nagymértékben támogatja az immunrendszer megújulását egy-egy nagyobb sokk, például kemoterápia után. Tudományosan is bizonyították a növény baktérium- és vírusellenes hatását, amely akkor is segítségünkre lehet, amikor a hagyományos antibiotikumok a rezisztencia kialakulása miatt már nem segítenek. És ez még mindig nem minden: azt is sikerült bebizonyítani, hogy a csukóka korlátozza a HIV-vírus szaporodását is.

A bajkáli csucsóka gyökerében számos kémiai vegyületet izoláltak már, a már említett baicalin mellett a wogonin, norwogonin, oroxylin A és a β-szitoszterin is nagyon fontos elemek. A wogoninről például kiderítették a szakemberek, hogy a rákos sejtekben „öngyilkos reakciót vált ki”, viszont az egészséges sejtekre semmilyen hatást nem gyakorol, ezért felhasználása teljesen új kapukat nyithat meg a rákgyógyításban. Élőállat-kísérletekben megállította a tumorok növekedését, ez pedig nem kisebb reményt adott, mint azt, hogy egyszer akár teljes gyógyulást előidéző, hatékony daganatellenes szereket is elő lehet állítani majd belőle. 

A bajkáli csukóka gyökere kapható tabletta formájában, de készítenek belőle alkoholos kivonatot, úgynevezett tinktúrát is. Legegyszerűbb módja mégis a tea fogyasztása, hiszen a szárított, morzsolt gyökere a legkönnyebben beszerezhető alapanyag. Így készítsük el:

  • Egy bögre teához egy evőkanálnyi morzsolt csukókagyökérre lesz szükségünk.
  • A morzsolt gyökeret öntsük fel forró vízzel, hagyjuk 15 percet ázni, majd szűrjük le.
  • Fogyasszuk lassan, kortyolgatva maximum egy nap kétszer.

Természetesen ne felejtsük el, hogy – mint minden más gyógynövény esetén – kérjük ki orvosunk tanácsát a fogyasztás előtt, főleg abban az esetben, ha komoly betegségben szenvedünk!

Ismerd meg még több gyógynövény áldásos hatását: Boszorkányok kincsei: mandragóra, nadragulya és a többi tiltott gyógynövény! 

Kép forrása: National Institute of Ecology, Kor!An (Андрей Корзун)

Ajánljuk még:

Gyógyító kozmetikumok alapja, amiből Napóleon havi 60 üveggel használt – mindent a virágvízről

Amikor először hallottam róla, akkor semmi más, csak maga a kifejezés fogott meg: virágvíz. Már önmagában a szó is olyan friss, üde, kellemes. Aztán elkezdtem használni, és mára már otthonom és fürdőszobám nélkülözhetetlen és állandó lakója lett. Azóta sokat tanultam róla, sokfélét kipróbáltam, és bátran állíthatom: kevés testi-lelki frissítőt ismerek, ami annyira megérintő, mint a virágvizek titkos világa.