Egészség

A nyírfának teher, nekünk orvosság – a hamvaskéreggomba elhallgatott gyógyításairól

Amikor egy gyógyhatású készítmény mindent ígér, elfog a gyanakvás. Nem ok nélkül. Hiszen nap mint nap találkozunk sokat ígérő ajánlatokkal, a hosszú élet elixírjeivel, ámításokkal és becsapásokkal – ezek pedig egyre inkább aláaknázzák bizalmunkat. Pedig ha jobban beleássuk magunkat a természet igazi kincseibe, van miből válogatni. És bár a bölcsek kövét még senki sem lelhette meg, egy-egy fán „terem” még olyan apró kis csoda, ami nagymértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. Például egy nyírfán.

A chaga (Inonotus obliquus), más néven hamvaskéreggomba az északi területek ismert gyógyhatású természeti kincse – Szibériától Kanadáig szinte mindenütt megtalálható. Ha egy-egy világjárásunk során elüszkösödött, kissé égett törzshöz hasonlító képleteket látunk a nyírfák, bükkök vagy tölgyek törzsén, akkor nagy valószínűséggel a chagával van dolgunk. Ha kedvünk támad szedni belőle, akkor csak az élő nyírfán lévő darabokkal próbálkozzunk, ugyanis hatóanyag-tartalma csak a nyírfákon élő hamvaskéreggombáknak az igazi, és csak akkor, ha élő vagy frissen vágott fáról gyűjtjük (a kidőlt fákon élő chaga hamar elpusztul, hatóanyag-tartalma is rohamos esésnek indul).    

Áldásos tulajdonságai már évszázadok óta ismertek.

  • népi gyógyászatban a tisztító rituálék fontos része volt. Menstruáció vagy szülés után chagafőzettel mosták meg a nőket, hogy „fertőtlenítsék” őket.
  • Az észak-amerikai indiánok jóslások során is használták, de gyógyítottak vele gyulladásokat és mozgásszervi panaszokat is. 
  • A 12. század óta gyomor- és bélrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri panaszok, cukorbetegség, sőt rák kezelésére is használják. A történelmi krónikák szerint Vlagyimir Monomach orosz herceg is chaga segítségével gyógyult ki rákjából.
  • A chagából készült tea növeli az általános állóképességet, enyhíti a fájdalmakat, és kiegészítő terápiaként szolgálhat májbetegségek kezelésében is. 
  • Vizes kivonata enyhíti, sőt akár meg is szüntetheti az akut vastagbélgyulladást. 

Japánban az „Erdő gyémántjának” is nevezik, nem véletlenül. Megtalálhatók benne olyan esszenciális aminosavak, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ásványi anyagokban gazdag, van benne rost, B-vitamin, melanin és fenolok.

Leggyakrabban teaként kerül forgalomba. Így fogyasszuk:

  • Két evőkanálnyi szárított és porított gombát tegyünk egy zománcozott edénybe.
  • Öntsük le 200 ml szobahőmérsékleten visszahűtött forralt vízzel.
  • Fedjük le, majd hagyjuk állni 15 percig.
  • Utána szűrjük, távolítsuk el a leülepedett részt. 
  • Adjunk hozzá annyi forró vizet, hogy az össztérfogat 200 ml legyen!

A főzetet naponta 2-3 alkalommal, fél csészével érdemes fogyasztani.

Az elmúlt évtizedekben számos állatkísérlet során tesztelték a chaga hatóanyagainak szervezetre gyakorolt hatásait, és egészen elképesztő eredményekre jutottak. Az antidiabetikus, rákellenes, antiasztmatikus, immunmoduláló, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai mellett még sugárvédő hatásait is sikerült igazolni, ami számos új kaput nyitott meg az orvostudomány számára.

Évtizedeken át vizsgálták a daganatos betegségek gyógyításában betölthető szerepét is, és a kutatások arra jutottak, hogy mindamellett, hogy jótékony hatásai kétségbevonhatatlanok, még a fájdalom kezelésében is kiemelt szerephez jut: ugyanis olyannyira képes volt csökkenteni a betegek fájdalmait, hogy adagolása mellett az orvosok leállhattak a fájdalomcsillapító narkotikumok adásával.  

Sajnos a mai napig kevesen tudnak róla, pedig az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség, a pikkelysömör kezelésében is kulcsfontosságú szerepe lehet. Belsőleg fogyasztva és külsőleg pasztaként, krémként kenve az érintett bőrfelületeket 2-3 hónap használat után jelentős javulás figyelhető meg. Klinikai kísérletek során a betegek nagy része sikerrel győzte le a pikkelysömört a chaga segítségével.  

Az emberek régóta alkalmazzák a chagát jóindulatú bőrdaganatok, pattanások és más bőrbetegségek kezelésére is. Kutatások szerint a chaga 12% hamut tartalmaz, benne a következő oxidokat: szilícium, alumínium, kalcium, magnézium, nátrium, kálium, cink, réz és mangán. Ezenkívül oxálsav, hangyasav, ecetsav, vajsav is kimutatható volt benne. A felsorolt hatóanyagok miatt előszeretettel alkalmazzák krém formájában számos bőrprobléma esetén, legyen szó hegekről pattanásokról, irritációkról vagy bőrgyulladásokról – sőt, állítólag még az oxidatív stressz ellen is véd, és lassíthatja a bőr öregedését.  

Azokat a kutatásokat is nehéz megtalálnunk, amelyek szerint az Inonotus obliquus gyógyszerként szolgálhat számos betegség, különösen a méh-, emlő-, tüdő-, méhnyak- és gyomorrák kezelésében. Pedig tudományos kísérletek tucatjai állnak rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy a chagagomba kivonatai gátolják a rákos sejtek növekedését méhnyakrák esetén, és olyan vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a HIV és az influenza ellen is hatásosak lehetnek. Nem kis teljesítmény egy gombától, ugye?

De mint mindenről, amit a természet patikájából szedünk, a chagáról is fontos elmondanunk, hogy alkalmazása előzetes orvosi vizsgálatokhoz és szakorvos tanácsához kötött. Ugyanis bármennyire fantasztikus gyógygombáról is van szó, a chaga hosszú távú fogyasztásának is vannak lehetséges mellékhatásai, amelyek közül leginkább a veseártalmakra kell nagyon odafigyelnünk. Ne kezdjünk bele random módon egy hosszú ideig tartó, nagydózisú chagakúrába, mert nagyobb a kockázat, mint a lehetséges előnyök! Ha szeretnénk biztonságban, kizárólag áldásos hatásait élvezni, mindenképpen tájékozódjunk, és kérdezzük meg orvosunkat!

A szerkesztőség tippje:

Aki szeretne egy izgalmas és egészséges utazást tenni a kávék ezerarcú világába, annak szeretettel ajánljuk a „taiga kedrolub” kávét. Elődeink még bíztak a természet ajándékaiban, és minden ehető növényt, gyógynövényt, gyökeret, bogyót és diót beépítettek táplálkozásukba. Így jött létre ez a természetes alapanyagokból álló, stimuláló és meleg ital, a „taiga kedrolub” kávé, amelynek aktív hatóanyagai

  • a cédrusfakivonat (hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, jótékony hatással van az idegrendszerre és az energiaellátásra),
  • a vörös gyökér (ami hozzájárul a vitalitáshoz, és erős antioxidáns),
  • a cikória (ami javítja az emésztést, segíti a szív- és érrendszer működését, és csökkenti a fáradtságot),
  • és a chaga (ami erősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, és méregteleníti testünket).

Ha te is előszeretettel alkalmazod a gyógynövényeket, tudd meg, milyeneket érdemes gyűjteni tavasszal

Kép: Par Björn S./Wikimedia