Egészség

Ne csukolj már! – működő praktikák, hogy alábbhagyjon a csuklás

„Nem csuklottál? Emlegettünk!” – na de mi van akkor, ha a csuklás nem marad abba néhány perc után, s akár órákon, napokon keresztül is kínozza a szerencsétlen emlegetettet? Szokták mondani, hogy míg az építőipart a purhab és a WD40, a csuklás áldozatát a generációk óta jól bevált családi praktikák mentik meg a további problémáktól. De mik is ezek, és egyáltalán: mi az és mi értelme van a csuklásnak?!

A tudományos néven singultusnak nevezett csuklás a rekeszizom hirtelen összehúzódásának eredménye, amikor is az izom gyors és erős összehúzódásának következtében a levegő hirtelen és gyorsan áramlik be a tüdőbe. A csuklás jellegzetes hangja a gégefedő hirtelen lezáródásának köszönhető, amivel egy időben a hangrés is refelexesen záródik.

A csuklás kialakulása lehet spontán, de a torok- és mellkastájékra erősen ható fizikai és / vagy érzelmi inger is kiválthatja. A kiváltó okok leggyakrabban a nyelőcső és a nyelv környéki idegek erős behatására vezethetők vissza, amik végeredményben a rekeszizomban csuklást válthatnak ki. Közismerten ilyen lehet, mikor a nyelőcsövet nagyobb, szárazabb falattal, csípős étellel terheljük, de a túlzott alkoholfogyasztás, erős sírás, egyéb heves érzelmi sokk is csuklást eredményezhet.

A külső szemlélőknek eleinte talán viccesnek is ható jelenség egy idő után belülről már korántsem poén,

az erős összehúzódások hanghatásai, mellkasban és toroktájékon okozott görcsös fájdalmai hamar a kétségbeeséshez is vezethetnek. A csuklás elmulasztására minden családban találunk megbízható és tutibiztos módszereket, vegyünk sorra néhányat!

A csuklás megszüntetésének legelterjedtebb módszerei a levegő visszatartásán alapulnak. A tüdőben bent tartott, esetleg hastájékra leszorított levegő nyomása enyhíti a rekeszizom görcsét, így annak ritmikus összehúzódása is ritkábbá válik, majd abbamarad. Azt pedig, hogy a benntartás idején kilencig-tízig vagy akármeddig kell számolni, csak a családi szokás határozza meg.

A rekeszizmot azonban nem csak a levegő bent tartásával, de a légzés ritmusának szabályozásával, gyorsításával vagy éppen lassításával is stimulálhatjuk.

A csuklás megszüntetésének másik igen elterjedt technikája már némileg összetettebb anatómiai behatásokra vezethető vissza. Az „igyál hamar egy pohár vizet!” tanács megfogadása után a nyelés közben egyrészt szabályosabbá válik légzésünk, másrészt a gyomrunkba jutó víz a nyelőcső környéki idegeket is stimulálja. A kis vagy nagy kortyok ajánlása, a víz szívószállal vagy a pohár túloldaláról való fogyasztása szintén táj- és családi szokásrend kérdése…

A két alapvető módszer mellett gyakorlatilag végtelen a praktikák sora, de többségük a rekeszizom és az idegrendszer fenti alapvetések szerinti ingerlésére vezethető vissza. A csuklást erős ízű vagy illatú ételek és italok segítségével is megszüntethetjük. Erre a célra kiválóan alkalmasak lehetnek például a különféle gyümölcsecetek, amikből csuklás esetén elég néhány kanállal fogyasztani, máris javulni fog a helyzet!

A légzési és nyelési technikák mellett mindenképpen szót kell ejteni a testhelyzet változtatásán alapuló technikákról is, amik valójában szintén a rekeszizomra gyakorolnak hatást. Nemcsak a rekeszizomra, de a teljes mellkasra erős hatással van, amennyiben lábainkat háton fekve a hasunkra, mellkasunkra húzzuk, majd törzsünket jobb és bal irányba elforgatjuk.

A csuklás elmulasztásának fizikai lehetőségei mellett lelki, pszichés módszereket is alkalmazhatunk. A csukló ember megijesztése vagy (inkább ajánlott) megnevettetése egyaránt a légzés ritmusának megváltoztatását, adott esetben a szervezet ellazulását eredményezi.

Ajánljuk még:

EGYEDÜL A LÉLEGEZTETŐGÉPEN: AZ IDŐ LEGRÖVIDEBB TÖRTÉNETE

VAJÁKOS TECHNIKÁK: ÍGY KÉSZÜLNEK A FŐZETEK, MACERÁTUMOK, TINKTÚRÁK ÉS A TÖBBIEK
FILLÉRES EGÉSZSÉG: EZEK A LEGTUTIBB IMMUNERŐSÍTŐ CSÍRÁK

 

 

Már követem az oldalt

X