Egészség

Mentes örömök, nem örömmentesen: az Év Mentes Séfjének kiválasztásán jártunk

Ötödszörre rendezték meg a Csak a Mentes által rendezett szakácsversenyt február 21-én a METRO Gasztroakadémián, amelyen kiválasztották, ki legyen az Év Mentes Séfje profi és amatőr kategóriában! A program célja, hogy felhívják a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassák, hogy mentesen is lehet finoman és változatosan étkezni. Megnéztük, megkóstoltuk – egyetértettünk!

Aki bármilyen formában érintett, az tudja, mi is az a „mentes” étkezés. Be kell valljam, én is kicsit úri bolondériának tartottam az ilyesmit mindaddig, amíg nem szembesültem a tünetek komolyságával. Kismenyem laktózérzékeny, leánykámnak pedig sclerosis multiplexe miatt a gluténmentes diéta javasolt, nem úri muri tehát számukra a mentesség, hanem kényszer. Miattuk, és a családi ebédek miatt beleástam magam a mentes-konyha legmélyebb bugyraiba, fejlesztő séfek útmutatásai alapján dolgoztam, kísérleteztem hónapokig, és nagyon sok jó dolgot tanultam. Jóízű és izgalmas új ételek kerültek az asztalunkra, amelyek mindenkinek fogára valók, legyen diétázó, mentes vagy ragadozó.

Előre örültem, amikor kiderült, hogy a Csak a mentes versenyre is kimehetek, mert éreztem: ezen a területen mindig lehet még fejlődni. Idén először a döntőt élő selejtezők előzték meg, így több körben ismerkedhettünk a csodákkal, amelyek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán volt.

A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény volt számukra. A nagyszabású döntőnek a METRO Gasztroakadémia adott otthont. Az itt elkészült ételeket szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte.

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Sasinszki Szilvia, aki padlizsán schnitzert készített herby kuszkusszal, tahini szósszal és fehérrépapürével, valamint Fekete-erdő tortát vegán verzióban. A második legjobb menü karfiolpürével, hamis halfilével, pilau golyóval, pirított répával, céklával, zöldolajjal, gránátalmás friss salátával és mandulával mutatkozott be, valamint erdei gyümölcsös-mentás-túrós vegán szelettel és pirított pisztáciával hódította meg a zsűrit. A dobogó harmadik fokára tofuval és gombával töltött sült vöröshagymás salsa verde került, illetve mini tart datolyával, dióval, kókusztejes kesudiókrémmel és marinált körtével.

Ezek az ételmegnevezések furcsának tűnhetnek, mert megszoktuk a jól bevált, hagyományos ételneveket, mint a sertésszelet Holstein-módra, vagy a hortobágyi palacsinta. Tudjuk, mit takarnak ezek a fantázianevek, így evidensnek tűnik, hogy az ismert receptek neve sok esetben rövid. Lehet, hogy idővel a mentes finomságoknak is ilyen kurta elnevezése lesz, egyelőre azonban marad a hosszú név – amiben viszont az a jó, hogy máris megtudjuk, mi mindenre számíthatunk a fogásban. 

Fotók a rendezvényről:

A zsűri egyik tagja, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapító-tulajdonosa szerint az amatőr kategória résztvevői nagyon kreatív tányérokkal rukkoltak elő. Látszott, hogy szívvel-lélekkel készültek az ételek, ami sokkal lényegesebb szempont, mint az apró, konyhatechnológiai hibák jelenléte. Attila úgy vélte, az amatőr szakácsoknak jobban meg kellene ismerniük a sokféle zöldfűszert és zöldnövényt, a mikrozöldeket, a hidegtűrő levélzöldségeket, az ehető virágokat, és ezeket bátrabban kellene alkalmazniuk.

Csodás ízeket, tengernyi vitamint és izgalmas látványelemeket lehet ezekkel az alapanyagokkal hozzátenni a mentes fogásokhoz.

Miért fontos, hogy megismerkedjünk a mentes étrenddel, ha nem muszáj élnünk vele? – merül fel a kérdés sokakban, akiket nem egyértelmű orvosi utasítás terel el a megszokott alapanyagoktól. A válaszom pedig az, hogy valójában nem is a mentes étrend a lényeg, nem azt érdemes megismerni, hanem az élelmiszereinket. Mindenkinek javára válik egy kis tudatosság azt illetően, mi kap helyet a tányérján.

Jó, ha tudjuk, hogy a búzaliszt tartalmaz glutént, a keményítő viszont nem. Ugyanígy ismerjük meg a gabonákat, tudjuk, hogy a rozslisztben van, a zablisztben nincs glutén, hogy a sör is tartalmazhat glutént. Nem árt, ha tudjuk, mi a laktóz, hogy egyes tablettákban is használnak laktózt, ezért az erre érzékenyeknek mindenképpen el kell olvasni minden gyógyszer, vitamin és étrendkiegészítő összetételét. A hosszan érlelt sajtok, mint a parmezán vagy grana padano viszont szinte alig tartalmazzák a tejnek eme összetevőjét. Azt is célszerű megtanulni, mi a különbség a laktózérzékenység és -allergia, valamint a kazein, vagyis a tejfehérje-érzékenység között. Érdemes utánajárni, mivel helyettesíthető a tojás: egyes esetekben útifűmaghéjjal, máskor hüvelyesek főzőlevével. A versenyhelyszínen például 

remek habcsókot kóstolhattunk, amely szójafehérjéből vert habból készült.

Ahogy nagyon fontos, hogy megismerjük saját testünk működését, ugyanúgy szükséges, hogy a táplálékainkkal tulajdonságaival tisztában legyünk. Nem csak azért, hogy ha „problémás” vagy „mentes” vendégünk érkezik, akkor ne essünk pánikba. A tudatos életvitelnek lényeges alappillére, hogy tudjuk, mit eszünk, hiszen a test és az „üzemanyag” együtt működik, egységet alkot.

Ezért is jó egy ilyen verseny, mert jó ötleteket meríthetünk: a mentes receptekből jó néhányat átemelhetünk a hétköznapi ételek sorába is, mert egészségesek és finomak.

Az egy.hu mentes receptjeit a receptkeresőnk MENTES-fülén találjátok.

Fotók: @rozsakunyho @mindenmentesfozosuli @csakamentes

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X