Kert

Importált saláta helyett neveld balkonládában: a téli levélzöldségek

Egészséges konyhámba újonnan érkeztek a hidegtűrő levélzöldségek évekkel ezelőtt, először csak zacskóban, konyhakészen. Majd biokertész barátnőm palántákkal érkezett: ültessem csak el, próbáljam ki. A hó alól salátának valót szedni, friss zöldséget enni fagyos februárban, a legjobb, ami a téli, alvó kertben történhet. Magaságyásban, balkonon, teraszon ládában is nevelhetjük a hidegtűrő, vitaminban gazdag levélzöldségeket. Jó alternatívái a télen gyakran távoli országokból importált, növényvédő szerekkel terhelt salátáknak.

Akinek van kertje és szenvedélyes zöldségimádó, tudja, hogy sok olyan növényünk lehet, amelyek télen is ellátnak vitaminnal, ilyen például a kelbimbó. Sajnos, az enyémet ősszel megették a földibolhák, de van helyette más. A hidegtűrő zöldségeim egy része egy kis fedett melegágyban kandikál, más része balkonládákban, a terasz télen is napsütötte részén fürdik a napfényben. Színesek, szépek, és éltetők. Igen, színesek, mert nem csupán zöldek vannak köztük, hanem bordók és vörösek is. A szemnek is tetszők! Leveleik formája pedig szintén izgalmas, így a belőlük készült saláták remekül mutatnak.

Hidegturo_levelezoldsegek_napsutotte

 

Az egyik ilyen hűségesem a mángold. Van belőle metélő és bordás, sárga, vörös és zöld levélnyéllel. Igazi színorgia!  Élettani hatása sem elhanyagolható, mert magas az A-, és C- és K-vitamin-tartalma, erősíti a csontokat. Rostjai kedvezően befolyásolják az emésztést. Sokféle antioxidánst, páldául kvercetint, béta-karotint és karotinoidot, bétaxantinokat, bétacianinokat tartalmaz, amelyek a rákos folyamatok megelőzésére szolgálnak.

Hasonlóan gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás a mizuna, a mibuna és a szarvasagancs-útifű, ami nálunk az egyik legkedveltebb. Egyéb nevei: csillagsaláta, herba stella, csókalábú útifű, bikaagancssaláta, minutina, de latin nevéből is kiviláglik, hogy rokona a nálunk is honos, kitaposott utak mentén található lándzsás és széles levelű útifűnek. Zöldség és salátanövény, Hieronymus Bock német orvos és botanikus 1546-ban megjelent füveskönyvében vese-és hólyagpanaszoknál ajánlja. Több prémium salátakeverékben is találkozhatunk vele. Készülhet belőle leves és főzelék is.

A téli porcsin Észak-Amerikából került hozzánk, magas C-vitamin-tartalommal és kellemes savanykás ízével a saláták téli bajnoka nálunk. A borbálafű a káposztafélék családjába tartozó hidegtűrő már Borbála-napkor, decemberben gyönyörű zöld szokott lenni, innen ered a neve is. Ókori görög, római gyógyászatban afrozidiákumként ismerték, a virágzó borbálafüvet fogyasztó férfiaknak elmúlik a fáradtsága és kellemes aktivitásra gerjednek a legenda szerint.

A nemania és a Rouge metis ázsiai káposztafajták rendkívül hidegtűrők és kellemes, kissé csípős ízükkel, salátába, szendvicsbe kiválóak, de én szívesen készítek belőlük párolt köretet és főzeléket is. A levélzöldségeket belesüthetjük sós palacsintába is, készülhet belőle saláta.

 

Hidegturo_levelezoldsegek_salata

 

De főzhetünk levest is a régi jó salátaleves mintájára: megfőzünk néhány szem burgonyát, és ha megpuhult, hozzáadunk 2-3 maréknyi levélzöldséget. Lefedjük, a tűzről lehúzzuk, és ha kissé kihűlt, pépesítjük. Gazdagítható tejföllel, joghurttal, tálalhatjuk zsemlekockával vagy levesgyönggyel.

 MédiatárCikk#112528 Keresés..  Mindenben  50  Sorrend File feltöltése a médiatárba   Hidegturo_levelezoldsegek_leves_pite

Leves és pite

Az egyik kedvenc salátánk zöldben-zöld. Ehhez először salátaöntetet készítünk borecettel, cukorral, sóval, olívaolajjal, fokhagymával és 2 dl vízzel. Ha szépen feloldódott a cukor és a só, megkóstoljuk, ha a szükséges, utána ízesítjük. Hozzáadjunk egy marék levélzöldséget összevágva, és simára turmixoljuk. Ebbe ez ízletes, zöld öntetbe keverjük bele a többi, falatnyi darabokra metélt levélzöldséget.

Ezek a hidegtűrő levélzöldségek igazán jó alternatívái a télen gyakran távoli országokból importált, növényvédő szerekkel terhelt salátáknak. Érdemes megismerni őket, megbarátkozni velük, szenvedély lesz belőle!

 

Már követem az oldalt

X