Hozzávalók:
A palacsintához:
- 3 dl tej
- 2 db tojás
- 20-30 dkg liszt
- 1 dl étolaj
A pörkölthöz:
- 2 ek kacsazsír
- fél csirke
- 1 fej hagyma
- 1 db paprika,
- 1 szem paradicsom,
- 1 cs petrezselyem
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt kömény
- 1 ek jó minőségű fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk, a zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Tovább pirítjuk, belerakjuk a feldarabolt csirkét, majd sózzuk, borsozzuk, ízesítjük őrölt köménnyel és a fűszerpaprikával. Kevés víz hozzáadásával készre főzzük. A csirkedarabokat ezután kiszedjük, félretesszük, a pörköltszaftot pedig leszűrjük és átpasszírozzuk. A csirkét kicsontozzuk, majd konyhai robotgéppel vagy késes aprítóval apróra, szinte krémesre vágjuk. Ha túl száraznak tűnik, akkor a pörköltszaftból tegyünk hozzá annyit, hogy összeálljon.
A maradék pörköltszafthoz adunk még egy kis fűszerpaprikát, majd ezután felforraljuk. Tejfölből és lisztből habarást készítünk, és a szaftot besűrítjük vele.
Lisztből, tojásból, tejből a szokásos módon sós palacsintákat készítünk. Finomra vágott petrezselyemmel is ízesíthetjük a tésztát. Ha elkészültek a palacsinták, akkor megtöltjük őket. Egy evőkanálnyi adagot kiveszünk a töltelékből, majd a palacsinta egyik szélső harmadára rakjuk. A kisebbik részt felhajtjuk, majd a két oldalt behajtjuk, és utána szorosan feltekerjük. Az elkészült palacsintát tányérra tesszük és a mártással tálaljuk. Előételnek 1 darabot, főételnek 2 darabot számoljunk személyenként.
Gottwald Hotel, Gottwald Szilárd receptje
Ajánljuk még: