Májvédelem természetesen: 8 gyógynövény, amivel megelőzheted a bajt!

Egészség

Májvédelem természetesen: 8 gyógynövény, amivel megelőzheted a bajt!

Van egy sokszor mellőzött, de rendkívül fontos szervünk, amivel sajnos kevesebbet foglalkozunk, mint kellene. Májunk szervezetünk vegyi üzeme, méregtelenítő és anyagcsereközpontja, a tápanyagforgalom központi szerve. A gyomor- és bélrendszeren belül felszívott összes tápanyag és gyógyszer áthalad rajta, és a máj bontja le a hormonok jelentős részét is. Kulcsfontosságú szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, ezért is fontos gondosan együtt élnünk vele!

Nem megfelelő életvitelünk, a gyakori vírusfertőzések, a túlzott alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek is káros hatással lehetnek májunkra, ezért nem árt, ha igyekszünk megelőzni a bajt. Számos olyan gyógynövényhez hozzájuthatunk, amelyek segítenek májunk egészségének megőrzésében, és ha már bekövetkezett a baj, enyhítik tüneteinket, gyorsítják a gyógyulást.

Az egyik legismertebb májvédő gyógynövény a máriatövis. Ez a sokoldalú gyógynövény segít újraépíteni a máj sejtjeit, és segíthet visszafordítani a túlzott alkoholfogyasztás okozta káros hatásokat is. Kutatások szerint többféle májbetegség és -károsodás gyógyítására eredményesen használható. Gyógyásztati célra az érett, barnás színű, bóbita nélküli termését használják. Krónikus májgyulladás esetén is előnyös lehet a benne található szilimarin fogyasztása, és mellette szól az is, hogy a máriatövis-készítmények hosszú távon is biztonságosan alkalmazhatóak, mellékhatások csak nagyon kis százalékban fordulnak elő. 

A kurkuma kurkumin nevű összetevőjének köszönhetően segít eltávolítani a májból a méreganyagokat, és serkenti az epe termelődését. Kutatásokkal bizonyították, hogy a kurkuma erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezért népszerű választás a májbetegek számára. Egy NAFLD-s betegek körében végzett vizsgálat során arra jutottak, hogy napi 500 mg kurkumin 8 héten át szedve jelentősen csökkenti a máj zsírtartalmát. 

Támogatja a máj működését, és segíti az emésztést a gyermekláncfű is. Ismert salátanövényünk szárított levelét, hajtását és gyökerét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. A növény epehajtó és vizelethajtó hatását már bizonyították, a benne található keserűanyagok pedig fokozzák a nyál- és a gyomorsavtermelést. A pongyolapitypang forróvizes kivonata előnyös hatású lehet akut májgyulladásban is, a népgyógyászat fájdalomcsillapító hatást is tulajdonít neki. Fogyasztása teaként ajánlott, egyenletesen elosztva a nap során.

Az articsóka segít megelőzni a májkárosodást, hiszen mérsékli az alkohol és a feldolgozott élelmiszerek káros hatásait. Tisztítja a májat, és segítségünkre lehet abban is, hogy koleszterinszintünk ne szökjön magasra. Méregtelenítő hatását részben a benne található cinarinnak köszönheti, ami egy antioxidáns polifenol. A cinarin erősíti a májat, és serkenti az epeáramlást. Egy ismert vizsgálatban a patkányoknak adott articsókakivonat kevesebb májkárosodást, magasabb antioxidáns-szintet és jobb májműködést eredményezett indukált gyógyszer-túladagolás után, összehasonlítva azokkal az patkányokkal, akik nem kaptak a kivonatból.

Számos laboratóriumi kísérlet bebizonyította, hogy a gyulladáscsökkentő ginzengnek antioxidáns hatása van, és segíthet megvédeni a vírusok, toxinok és alkohol okozta májkárosodástól. Műtét után fokozhatja a májsejtek regenerálódását, nemrég pedig bizonyították, hogy a ginzenggel történő kezelés javíthatja a máj működését és csökkentheti a fáradtságot és a gyulladást a májbetegségben és a májműködési zavarban szenvedőknél: azoknál, akik napi 3 gramm ginzeng-kivonatot fogyasztottak 12 héten keresztül, jelentősen csökkentek a májkárosodás fő markereinek, az ALT-és GGT-szinteknek értékei. ​​

A bojtorján friss hajtásai, gyökere és szára Ázsiában nagy népszerűségnek örvendenek. Legtöbbször vértisztításra használják, emellett a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően elősegíti az emésztést, serkenti az epe- és a májfunkciókat. Egy 2002-es, patkányokon végzett vizsgálat szerint a gyógynövény segíthet visszafordítani a túlzott alkoholfogyasztás által okozott májkárosodást. Csökkenti a májban lerakódó lipidek mennyiségét és növeli a glutation mennyiségét – utóbbi egy olyan antioxidáns, ami segít megvédeni a májat a káros vegyi anyagoktól, amelyek akkor keletkeznek, amikor bizonyos gyógyszerek lebomlanak a szervezetünkben.

Nagy szerepe lehet egészségünk megőrzésében az édesgyökérnek is. Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, vírusellenes és májvédő hatással rendelkezik, egyik fő összetevője a glicirrizin nevű szaponinvegyület, amelyet a hagyományos kínai és japán orvoslásban gyakran használnak májbetegség kezelésére. Egy kísérlet, aminek keretében 66, zsírmájbetegségben szenvedő embert vizsgáltak, megállapította, hogy 2 hónapon át napi 2 gramm édesgyökér-kivonattal történő kezelés jelentősen csökkenti az ALT és az AST értékét (májkárosodást jelző markerek).  

 

A rózsagyökér egy viszonylag ritka és nagyértékű gyógynövényünk. Több tanulmány bizonyítja a rózsagyökér kivonatának rákellenes hatásait. Csökkentheti a máj áttéteit, és megnövelheti a daganatos betegek túlélési esélyeit. A rózsagyökér segíthet a májnak a keményebb gyógyszerek lebontásában, és egyik izgalmas hatóanyaga, a szalidrosid gátolja a máj rákos sejtjeinek növekedését. A rózsagyökér szedése számos egészségügyi előnnyel jár, és biztonságosnak tekinthető. 

Reggelente igyunk egy csésze gyógyteát, keverjük joghurtunkba a porított gyógynövényeket vagy vegyük be étrend-kiegészítők formájában – a lényeg, hogy ne feledkezzünk el májunk időszakos regenerálásáról és tehermentesítéséről. A legtöbbször csak akkor ismerjük fel, hogy baj van, amikor már túl nagy a probléma, ezért érdemes változtatnunk hozzáállásunkon, és a gyógyulás helyett a megelőzésre fókuszálnunk. Szervezetünk feladatfelelőse hálás lesz érte!

Ha tetszett ez a cikk, vesetisztító italokat soroló írásunkat javasoljuk, amelyet itt találsz!

Ajánljuk még:

Hitek és tévhitek az időskori táplálkozásról

Ahogyan növekszik az idős korosztály létszáma hazánkban, szaporodnak a róluk szóló cikkek is. A gerontológia tudománya szinte kimeríthetetlen. Sajnos azonban súlyos probléma, hogy önjelölt „életmódszakértők”, „öregedéskutatók” is teleírják vélekedéseikkel az internetet. Az egyik kedvelt témájuk az időskori táplálkozás, hiszen úgy gondolják, ehhez mindenki ért. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a valódi szakértők is megszólaljanak. Megkerestem Dr. Lichthammer Adriennt, a Semmelweis Egyetem, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanárát, hogy mondja el a véleményét néhány közkeletű vélekedés kapcsán.

 

Már követem az oldalt

X