Egészség

Májvédelem természetesen: 8 gyógynövény, amivel megelőzheted a bajt!

Van egy sokszor mellőzött, de rendkívül fontos szervünk, amivel sajnos kevesebbet foglalkozunk, mint kellene. Májunk szervezetünk vegyi üzeme, méregtelenítő és anyagcsereközpontja, a tápanyagforgalom központi szerve. A gyomor- és bélrendszeren belül felszívott összes tápanyag és gyógyszer áthalad rajta, és a máj bontja le a hormonok jelentős részét is. Kulcsfontosságú szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, ezért is fontos gondosan együtt élnünk vele!

Nem megfelelő életvitelünk, a gyakori vírusfertőzések, a túlzott alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek is káros hatással lehetnek májunkra, ezért nem árt, ha igyekszünk megelőzni a bajt. Számos olyan gyógynövényhez hozzájuthatunk, amelyek segítenek májunk egészségének megőrzésében, és ha már bekövetkezett a baj, enyhítik tüneteinket, gyorsítják a gyógyulást.

Az egyik legismertebb májvédő gyógynövény a máriatövis. Ez a sokoldalú gyógynövény segít újraépíteni a máj sejtjeit, és segíthet visszafordítani a túlzott alkoholfogyasztás okozta káros hatásokat is. Kutatások szerint többféle májbetegség és -károsodás gyógyítására eredményesen használható. Gyógyásztati célra az érett, barnás színű, bóbita nélküli termését használják. Krónikus májgyulladás esetén is előnyös lehet a benne található szilimarin fogyasztása, és mellette szól az is, hogy a máriatövis-készítmények hosszú távon is biztonságosan alkalmazhatóak, mellékhatások csak nagyon kis százalékban fordulnak elő. 

A kurkuma kurkumin nevű összetevőjének köszönhetően segít eltávolítani a májból a méreganyagokat, és serkenti az epe termelődését. Kutatásokkal bizonyították, hogy a kurkuma erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezért népszerű választás a májbetegek számára. Egy NAFLD-s betegek körében végzett vizsgálat során arra jutottak, hogy napi 500 mg kurkumin 8 héten át szedve jelentősen csökkenti a máj zsírtartalmát. 

Támogatja a máj működését, és segíti az emésztést a gyermekláncfű is. Ismert salátanövényünk szárított levelét, hajtását és gyökerét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. A növény epehajtó és vizelethajtó hatását már bizonyították, a benne található keserűanyagok pedig fokozzák a nyál- és a gyomorsavtermelést. A pongyolapitypang forróvizes kivonata előnyös hatású lehet akut májgyulladásban is, a népgyógyászat fájdalomcsillapító hatást is tulajdonít neki. Fogyasztása teaként ajánlott, egyenletesen elosztva a nap során.

Az articsóka segít megelőzni a májkárosodást, hiszen mérsékli az alkohol és a feldolgozott élelmiszerek káros hatásait. Tisztítja a májat, és segítségünkre lehet abban is, hogy koleszterinszintünk ne szökjön magasra. Méregtelenítő hatását részben a benne található cinarinnak köszönheti, ami egy antioxidáns polifenol. A cinarin erősíti a májat, és serkenti az epeáramlást. Egy ismert vizsgálatban a patkányoknak adott articsókakivonat kevesebb májkárosodást, magasabb antioxidáns-szintet és jobb májműködést eredményezett indukált gyógyszer-túladagolás után, összehasonlítva azokkal az patkányokkal, akik nem kaptak a kivonatból.

Számos laboratóriumi kísérlet bebizonyította, hogy a gyulladáscsökkentő ginzengnek antioxidáns hatása van, és segíthet megvédeni a vírusok, toxinok és alkohol okozta májkárosodástól. Műtét után fokozhatja a májsejtek regenerálódását, nemrég pedig bizonyították, hogy a ginzenggel történő kezelés javíthatja a máj működését és csökkentheti a fáradtságot és a gyulladást a májbetegségben és a májműködési zavarban szenvedőknél: azoknál, akik napi 3 gramm ginzeng-kivonatot fogyasztottak 12 héten keresztül, jelentősen csökkentek a májkárosodás fő markereinek, az ALT-és GGT-szinteknek értékei. ​​

A bojtorján friss hajtásai, gyökere és szára Ázsiában nagy népszerűségnek örvendenek. Legtöbbször vértisztításra használják, emellett a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően elősegíti az emésztést, serkenti az epe- és a májfunkciókat. Egy 2002-es, patkányokon végzett vizsgálat szerint a gyógynövény segíthet visszafordítani a túlzott alkoholfogyasztás által okozott májkárosodást. Csökkenti a májban lerakódó lipidek mennyiségét és növeli a glutation mennyiségét – utóbbi egy olyan antioxidáns, ami segít megvédeni a májat a káros vegyi anyagoktól, amelyek akkor keletkeznek, amikor bizonyos gyógyszerek lebomlanak a szervezetünkben.

Nagy szerepe lehet egészségünk megőrzésében az édesgyökérnek is. Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, vírusellenes és májvédő hatással rendelkezik, egyik fő összetevője a glicirrizin nevű szaponinvegyület, amelyet a hagyományos kínai és japán orvoslásban gyakran használnak májbetegség kezelésére. Egy kísérlet, aminek keretében 66, zsírmájbetegségben szenvedő embert vizsgáltak, megállapította, hogy 2 hónapon át napi 2 gramm édesgyökér-kivonattal történő kezelés jelentősen csökkenti az ALT és az AST értékét (májkárosodást jelző markerek).  

 

A rózsagyökér egy viszonylag ritka és nagyértékű gyógynövényünk. Több tanulmány bizonyítja a rózsagyökér kivonatának rákellenes hatásait. Csökkentheti a máj áttéteit, és megnövelheti a daganatos betegek túlélési esélyeit. A rózsagyökér segíthet a májnak a keményebb gyógyszerek lebontásában, és egyik izgalmas hatóanyaga, a szalidrosid gátolja a máj rákos sejtjeinek növekedését. A rózsagyökér szedése számos egészségügyi előnnyel jár, és biztonságosnak tekinthető. 

Reggelente igyunk egy csésze gyógyteát, keverjük joghurtunkba a porított gyógynövényeket vagy vegyük be étrend-kiegészítők formájában – a lényeg, hogy ne feledkezzünk el májunk időszakos regenerálásáról és tehermentesítéséről. A legtöbbször csak akkor ismerjük fel, hogy baj van, amikor már túl nagy a probléma, ezért érdemes változtatnunk hozzáállásunkon, és a gyógyulás helyett a megelőzésre fókuszálnunk. Szervezetünk feladatfelelőse hálás lesz érte!

Ha tetszett ez a cikk, vesetisztító italokat soroló írásunkat javasoljuk, amelyet itt találsz!

 

Már követem az oldalt

X