A káposztafélék családjának legismertebb tagjai a fejes káposzta, a lilakáposzta, a kelkáposzta, de ide tartozik a kelbimbó és a kínai kel is. Már a Kr.e 4. évezredben megjelent a növény, és Kínában hamar el is kezdték fogyasztani, sőt a jin-jang egyensúly fenntartására is használták.
100 gramm káposztában 40-50 mg C-vitamin van, ezenkívül található benne A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is, így az egyik legfontosabb vitaminforrásunk télen-nyáron. Ennek a zöldségnek is irigylésre méltóan alacsony a kalóriatartalma, viszont rengeteg ásványi anyag található benne: mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is.
Nagy előnye, hogy egész évben „frissen” fogyasztható, mert kitűnően el lehet tárolni, hónapokkal leszedése után is ropogós marad. Az eredeti tejsavas erjesztéssel készült savanyú káposzta helyreállítja a bélflórát, kitisztítja és javítja a bélrendszer működését, ezzel serkenti az immunrendszer védekezőképességét.
A káposzta jellegzetes illatát a benne található kénnek köszönheti, szerencsére ez az anyag javítja a szervezet baktériumokkal szembeni ellenálló képességét is.
A savanyított káposzta a közhiedelem szerint elmulasztja a másnaposságot, az Egyesült Államokban pedig úgy tartják, újévkor ajánlott egy nagy adag káposzta elfogyasztása, hogy a zöld levelek miatt pénz álljon a házhoz.
Nehéz ételek, amikben a káposzta segíti az emésztést
MAGYARORSZÁG KEDVENC ÉTELE – NÁLATOK HOGY KÉSZÜL?
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL – AZ ÖRÖK KEDVENC
BBQ SERTÉSCSÁSZÁR BATÁTAPÜRÉVEL ÉS AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTÁVAL
ÜNNEPI FALATOK: KÁPOSZTÁBAN SÜLT MALAC
Káposztás levesek
LUCSKOS KÁPOSZTA
SAVANYÚ KÁPOSZTÁS SÖRLEVES
Ha káposzta, akkor Erdély
ERDÉLYI RAKOTT KÁPOSZTA EGY KIS CSAVARRAL
MI LESZ MA A VACSORA? – KOLOZSVÁRI RAKOTT KÁPOSZTA
Káposzta hosszú távra
KOVÁSZOS UBORKA ÉS KÁPOSZTA
KÁPOSZTÁS VAKARÉK
Ajánljuk még:
Fordított sütemény
Fekete Gergő receptje
A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta