Egészség

Legbiztosabb téli C-vitamin-forrásunk – a káposzta és a belőle készült finomságok

A téli hónapokra eltett savanyított káposzta szinte teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, de nem csak emiatt imádjuk. 

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai a fejes káposzta, a lilakáposzta, a kelkáposzta, de ide tartozik a kelbimbó és a kínai kel is. Már a Kr.e 4. évezredben megjelent a növény, és Kínában hamar el is kezdték fogyasztani, sőt a jin-jang egyensúly fenntartására is használták. 

100 gramm káposztában 40-50 mg C-vitamin van, ezenkívül található benne A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is, így az egyik legfontosabb vitaminforrásunk télen-nyáron. Ennek a zöldségnek is irigylésre méltóan alacsony a kalóriatartalma, viszont rengeteg ásványi anyag található benne: mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is. 

Nagy előnye, hogy egész évben „frissen” fogyasztható, mert kitűnően el lehet tárolni, hónapokkal leszedése után is ropogós marad. Az eredeti tejsavas erjesztéssel készült savanyú káposzta helyreállítja a bélflórát, kitisztítja és javítja a bélrendszer működését, ezzel serkenti az immunrendszer védekezőképességét.

A káposzta jellegzetes illatát a benne található kénnek köszönheti, szerencsére ez az anyag javítja a szervezet baktériumokkal szembeni ellenálló képességét is. 

A savanyított káposzta a közhiedelem szerint elmulasztja a másnaposságot, az Egyesült Államokban pedig úgy tartják, újévkor ajánlott egy nagy adag káposzta elfogyasztása, hogy a zöld levelek miatt pénz álljon a házhoz. 

Nehéz ételek, amikben a káposzta segíti az emésztést

MAGYARORSZÁG KEDVENC ÉTELE – NÁLATOK HOGY KÉSZÜL?
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL – AZ ÖRÖK KEDVENC
BBQ SERTÉSCSÁSZÁR BATÁTAPÜRÉVEL ÉS AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTÁVAL
ÜNNEPI FALATOK: KÁPOSZTÁBAN SÜLT MALAC

Káposztás levesek

LUCSKOS KÁPOSZTA
SAVANYÚ KÁPOSZTÁS SÖRLEVES 

Ha káposzta, akkor Erdély

ERDÉLYI RAKOTT KÁPOSZTA EGY KIS CSAVARRAL
MI LESZ MA A VACSORA? – KOLOZSVÁRI RAKOTT KÁPOSZTA

Káposzta hosszú távra

KOVÁSZOS UBORKA ÉS KÁPOSZTA
KÁPOSZTÁS VAKARÉK

Ajánljuk még: 

A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta

 

Már követem az oldalt

X