Erdélyi rakott káposzta egy kis csavarral

Gasztro

Erdélyi rakott káposzta egy kis csavarral

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

-          25 dkg darált sertéshús

-          45 dkg savanyú káposzta

-          1 gerezd fokhagyma

-          1 fej vöröshagyma

-          1 bögre köles

-          1 szál lángolt kolbász

-          2 dl tejföl

-          15 dkg füstölt császárszalonna

-          só

-          bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Kevés zsíron dinszteljük le az apró kockára vágott vöröshagymát. Egy gerezd fokhagymát vágjunk fel vékony szeletekre, majd a darált hússal együtt adjuk hozzá a megdinsztelődött hagymához. Pirítás közben az egészet sózzuk, borsozzuk. A húst nem kell teljesen megdinsztelni, mivel a sütőben még tovább fog párolódni.

A savanyú káposztát kóstoljuk meg, és ha kell, mossuk le, mert ha túl savanyú, akkor elronthatja az ételt. Ha kimostuk, terítsük egy kizsírozott edény aljába kb. 1,5 cm vastagon. A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, egyenletesen rárakjuk a káposzta tetejére. Végül az egészet beborítjuk a megpárolt darált hússal. A lángolt kolbásznak lehúzzuk a héját, és rámorzsoljuk a hús tetejére. Hogy igazán szaftos legyen, jó alaposan meglocsoljuk tejföllel. A maradék káposztát rászórjuk a tetejére, és végezetül rárakjuk a vékony szeletekre vágott füstölt császárszalonnát.

180 ºC-on kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.