Erdélyi rakott káposzta egy kis csavarral

Gasztro

Erdélyi rakott káposzta egy kis csavarral

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 45 dkg savanyú káposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 bögre köles
  • 1 szál lángolt kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg füstölt császárszalonna
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Kevés zsíron dinszteljük le az apró kockára vágott vöröshagymát. Egy gerezd fokhagymát vágjunk fel vékony szeletekre, majd a darált hússal együtt adjuk hozzá a megdinsztelődött hagymához. Pirítás közben az egészet sózzuk, borsozzuk. A húst nem kell teljesen megdinsztelni, mivel a sütőben még tovább fog párolódni.

A savanyú káposztát kóstoljuk meg, és ha kell, mossuk le, mert ha túl savanyú, akkor elronthatja az ételt.

Ha kimostuk, terítsük egy kizsírozott edény aljába kb. 1,5 cm vastagon. A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, egyenletesen rárakjuk a káposzta tetejére. Végül az egészet beborítjuk a megpárolt darált hússal. A lángolt kolbásznak lehúzzuk a héját, és rámorzsoljuk a hús tetejére. Hogy igazán szaftos legyen, jó alaposan meglocsoljuk tejföllel. A maradék káposztát rászórjuk a tetejére, és végezetül rárakjuk a vékony szeletekre vágott füstölt császárszalonnát.

180 ºC-on kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

 

 

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?