Egészség

Ki az a Maria Treben, aki bejáratos volt Isten patikájába?

Már egészen fiatal korától szentül hitte, hogy a természet gyógyító ereje Isten patikájaként szolgálja az emberiséget. Fiával két év menekülttábor után tífusz miatt kerültek a weissenburgi kórházba, ahol egy dr.Schneider nevű orvos – gyógyszer hiányában – vérehullófecskefű-teával próbálta gyógyítani őket. Nem tudni, hogy a tea, a hit vagy a szerencse mentette meg életüket, de ez volt az a pont, amikortól Maria Treben érdeklődése a házipatikák és gyógynövények felé fordult. Végül az egyik legismertebb szakértője lett a témának.

Egészség Isten patikájából, Egészséges táplálkozás gyógynövényekkel, Gyógyfüvek Isten kertjéből – talán nincs olyan gyakorlott családanya, aki ne ismerné ezeket, a világviszonylatban is híressé vált gyűjteményeket. Írójuk Maria Treben, a gyógynövények általi gyógyulás úttörője, aki – bár elfogultsága és fanatikussága miatt bőven kapott kritikát – még ma is az egyik legnagyobb névnek számít e területen.

Életének nem voltak különösebben szappanoperába illő részletei. A weissenburgi gyógyulás után élete második nagy fordulópontja a Richard Willforttal történt találkozáshoz köthető, aki ráébresztette az általa már ismert növények hatékonyságára. Richard Willfort biológus, a „Gesundheit durch Heilkräuter” könyv szerzője, a gyógynövényes házipatika egyik atyja. Több mint tíz évig dolgozott könyvén, ami akkora sikert aratott, hogy még ma is újra és újra kiadásra kerül

„Maria mindig úgy érezte, belső hang bátorítja őt a gyógynövények ajánlásának közlésére. Ez az érzése megerősödött 1961-ben, amikor találkozott Richard Willforttal, a híres biológussal. Ezzel élete nem remélt fordulatot vett. Ámbár fiatal korától ismerte a természetet és a növényeket, csak a Willforttal való találkozás ébresztette rá az általa ismert növények hatékonyságára. Hosszú, mindkettőjük számára pezsdítő hatású sétáik alatt a tudós felébresztette Maria érdeklődését a gyógynövényekkel kapcsolatban, miközben továbbadta neki mérhetetlenül gazdag ismereteit” – olvasható a Maria Treben új receptjei és élete című könyvben.

Maria ettől kezdve teljesen elmerült a gyógynövények világában.

Régi gyógynövényrecepteket próbált ki, meghallgatta az idős falusiak tapasztalatait és saját eszenciákat, gyógynövényleírásokat kezdett készíteni.

Később előadásokat tartott, és írói vénáját felhasználva nekilátott első művének, amelyet aztán több tucatnyi értékes és izgalmas alkotás követett.

A népi tudás elismerőjeként az előző generációktól örökölt hagyományos német és kelet-európai gyógymódokban hitt. Csak helyi gyógynövényeket használt, és mindig étrendi tanácsokkal egészítette ki receptjeit. Sokat olvashatunk nála a kakukkfűről, kamilláról, csalánról, a medvehagymáról, orvosi kálmosról, a pitypangról vagy éppen a palástfűről is. Sokféle betegséget kezelt a pikkelysömörtől a cukorbetegségen át az álmatlanságig, az évek során a konkrét betegségek gyógyításáról szóló füzetei is kiadásra kerültek: allergia, migrén, bőrbetegségek, szívproblémák, stressz, női bajok, a férfiak gondjai és gyermekbetegségek.

Egyik kedvenc gondolatom tőle a gyomorfekély kezelésénél olvasható:

„Azok az emberek, akiknek gyomorfekélyük lett, gyakorta hajlanak arra, hogy mérgüket és problémáikat lenyeljék. Ők nem azok közé tartoznak, akik rosszkedvüktől spontán dühkitöréssel megszabadulnak, inkább magukban szenvednek. Így a betegség lehetősége már csupán azáltal is adott, ahogyan problémáinkat kezeljük. Gondolkozzon el minden érintett azon, nem kellene-e változtatni munkahelyi, illetve családi helyzetén, ha ezek okozzák problémáit.”

A korábban említett alapműveken kívül egy másik nagy kedvencem a Gyógyeredményeim című alkotása. Ebben a könyvben a gyógyítás tapasztalatairól esik szó, és tele van a receptjeit kipróbáló olvasók leveleivel.

Olyan emberek történetével ismerkedhetünk meg, akik a gyógynövények segítségével visszanyerték egészségüket és visszataláltak a hithez, Istenhez.

A Maria Treben új receptjei és élete című, szintén nagy sikert aratott könyvet már családja írta: Maria Treben fia, Kurt, illetve unokái, Elisabeth Mayr-Treben és Werner Treben. A gyógynövényreceptek mellett olvashatunk csodás gyógyulásokról, Maria életéről, filozófiájáról, híres előadásairól és még testápolási javaslatairól is. Egy örökérvényű arcápoló receptje:

„Az érdes arcbőrt sikerrel kezelhetjük orbáncfűolajjal. Az orbáncfű aranysárga virágait lazán betöltjük egy palackba, és olajat öntünk rá úgy, hogy a virágokat mindenképpen ellepje. A palackot legalább három hétre meleg helyre tesszük, míg az olaj pirosasra színeződik. Ekkor a palack tartalmát átszűrjük egy tiszta vászonkendőn és az orbáncfűolajat kisebb, sötét palackokba töltjük. Az olajjal naponta bedörzsöljük az arcunkat, és nagyon hamar megszűnik a bőr érdessége.”

Vitathatatlan érdeme, hogy személyes stílusa, könyvei és előadásai emberek millióit inspirálták az egészségesebb életre. De nem szabad elfogultnak lennünk: írásaiban a gyógynövényeket ártalmatlannak mutatja be, és vannak – azóta bebizonyított – tévedései is. Receptjeinek használata közben tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy a gyógynövények valóban számos probléma és betegség esetén gyógyírként szolgálhatnak, de mellékhatásaik is lehetnek. Ezért minden esetben gondosan utána kell járnunk, mire, mit és hogyan használhatunk, illetve mennyit fogyaszhatunk belőle. Kiváltképp tisztában kell lennünk saját szervezetünk állapotával, hiszen számos olyan gyógynövényes receptet ismerünk, amelyek kifejezetten ellenjavalltak adott egészségügyi állapotban.

Ez természetesen nem kicsinyíti Maria Treben érdemeit, hiszen munkássága során rendkívül gazdag és értékes szakirodalmat hagyott ránk, nem beszélve hitének és személyes varázsának kivételes erejéről. Munkái nemcsak alternatív gyógyászati útmutatók, hanem

olvasmányos irodalmi alkotások is, amelyek tökéletes harmóniában ötvözik a lélek, a hit és a természet hármasát.

Hiszen ne feledjük: „Sok ember elvárja testétől, hogy az működjön, korlátlanul terhelhető legyen és öngyógyító ereje ne apadjon ki. Aki ezzel az öncsalással áltatja magát, veszélyesen él. Testünknek ugyanis ápolásra, gondozásra, elegendő edzésre és nyugodt pihenésre van szüksége. Nem űzhetünk rablógazdálkodást az egészségünkkel.”

Ajánljuk még:

Levendula, golgotavirág és tulsi: a gyógyteák az elmélyülésben is segítenek

Egy csésze finom tea az egyik legegyszerűbb eszközünk az elcsendesedéshez, a stressz elűzéséhez és gondolataink rendszerezéséhez. Keressünk egy csendes sarkot, és lassan kortyolgassunk el egy csésze finom teát egy jó könyv vagy valamilyen, az elmélyülést segítő zene társaságában! A hétvégi nyüzsgés után is jól esik egy kis megállás, felkészülés a jövő heti teendőkre. 

 

Már követem az oldalt

X