Egészség

Apróbojtorján, a gyulladások doktora

Párlófű, patikafű, Szent Pál füve, hattyúfű, körömfű, és még tucatnyi néven illethetnénk. Nem másról van szó, mint az apróbojtorjánról, ami a fitoterápia tanai szerint a gyulladások legfőbb doktora. Bokros helyek, tisztások, erdőszélek és rétek sárga fürtű lakója. Könnyen felismerhető jellegzetes szagáról, kesernyés ízéről. De mit tud az apróbojtorján, és miért érdemes fogyasztanunk?

Június és augusztus között gyűjtjük felső, virágos szárrészét és alsó szártőleveleit. A leszedett növényi részek fő hatóanyagai a cserzőanyagok, kovasav, nyálka, illóolaj, keserű anyagok és flavonoidok. Ez utóbbi kiváló gyulladáscsökkentő, epe- és májvédő hatással ruházza fel Szent Pál füvét. A benne található csersav összehúzó hatású, ezért a gyomor-, bél-, és szájnyálkahártya betegségeire sikerrel alkalmazható. A kovasav az immunrendszert segíti a védekezésben, hatására megemelkedik a fehérvérsejtszám, ami a vírusok és baktériumok elleni védekezés egyik alappillére. A benne található keserűanyagok az emésztésünkre lehetnek jó hatással, és az epesav lekötésére is alkalmasak. 

A múlt század elején TBC kezelésére javasolták összehúzó hatása miatt. Az 1700-as években már arról is írnak, hogy sárgaság ellen használták forrázatát. Az amerikai és kanadai indiánok lázat csillapítottak vele, a középkorban pedig mágikus erőt tulajdonítottak neki: elbeszélések szerint a párna alá tett apróbojtorján mély álomba ringatta az embert. 

Maria Treben patikájában agármonyként, bojtorjános párlóként, hebeborosánként és királynéasszony káposztájaként is olvashatunk róla. Torok- és mandulagyulladásnál nagy hasznát vehetjük, de a száj nyálkahártyájának gyulladásait is enyhítheti. Levele gyógyítja a vérszegénységet és alkalmazható sebek, reuma, lumbágó kezelésére is. „Naponta háromszor egy csésze tea gyógyítja a szívnagyobbodást, gyomor-, béltágulatokat és tüdőtágulást, továbbá a vesebántalmakat és hólyagpanaszokat, ha a teát kúraszerűen alkalmazzuk.” 

Már az ókori görögök is használták sebgyógyításra, és a híres természettudós apátnő, Bingeni Hildegard is elismerően nyilatkozott róla. Szerinte az apróbojtorján meleg növény, ezért akkor ajánlotta, amikor a beteg belsejét kellett a különböző hideg nedvektől, nyáltól, nyálkától, takonytól, hányadéktól megtisztítani.

„Hogy az ember a nyáltól, a hányadéktól és takonytól megtisztuljon, vegyük az apróbojtorján nedvét, és kétszer annyi nedvet édesköményből, és adjuk ehhez a gólyaorr nedvéből annyit, amennyit a legkisebb érme nyom. Azután vegyünk galangagyökeret annyit, mint az előző három együtt, és zsidótömjénből annyit, amennyit hat érme nyom, és édesgyökérből két érményit. Törjük ezeket porrá, és ezt a port nyomkodjuk az előbb mondott nedvbe, és készítsünk belőle borsónyi pirulákat. Azután vegyük a vérehulló fecskefű nedvét, annyit, amennyi egy érme negyede, és mártsuk bele a pirulákat, és tegyük őket a napra, hogy megszáradjanak. Ha azonban a napnak nincs melege, tegyük gyengéd szélbe és enyhe levegőre, hogy lassan száradjanak meg.” 

népi megfigyelések szerint gombaölő hatással is rendelkezik, ezért gombás fertőzések esetén is jól alkalmazható (külsőlegesen teafaolajjal kiegészítve). Candida ellen cickafarkkal, zsályával keverhető, a kezelés kiegészítésére akár propolisz is alkalmazható. Nőgyógyászati panaszok esetén is segítségül hívhatjuk: külsőleg alkalmas a fertőzések és sebek kezelésére, belsőleg erős menstruáció esetén is alkalmazható, vérzéscsillapító hatással rendelkezik. Méhszájseb esetén zsályával keverve erőteljesebb hatást érhető el, de a fertőzések leküzdéséhez árvacsalánnal is keverhetjük.

 

Apróbojtorján-tea:

  • Egy teáskanálnyi szárított apróbojtorjánt forrázzunk le két deciliter vízzel, majd 10 perc múlva szűrjük le.
  • Melegen vagy langyosan, naponta 2-3 csésze fogyasztása javasolt, étkezés előtt fél órával.
  • Külsőleg langyosan vagy kihűtve alkalmazzuk!

A különböző hatások elérése érdekében számos gyógynövénnyel keverhető. Vegyíthetjük libapimpófűvel vagy cickafarkfűvel, fehér árvacsalánnal, orbáncfűvel, de akár pitypanggal, cickafarkfűvel, körömvirággal és mentával is. Hólyagpanaszok esetén az apróbojtorján-aranyvesszőfű-körömvirág tea a legjobb gyulladáscsökkentő megoldás.

Kép forrása: Ivar Leidus/Wikimedia 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X