Egészség

Kertben termő szuperélelmiszer: mire jó a rejtélyes gojibogyó?

Időről időre felkapottá válik egy-egy bogyó vagy magocska: míg korábban nem is találkoztunk vele, aktuálisan lehetetlen úgy receptoldalakat böngészni vagy éppen vásárolni, hogy ne bukkanjon fel újra és újra. A gojibogyó is egy ilyen termés. Mivel igyekszem egészségesen táplálkozni és úgy etetni gyermekeimet is, arra jutottam, utánajárok, mi is ez a titokzatos bogyó, és valójában mit tud!

Tavaly tavasszal költöztünk, és az új otthonunk kertjében egy érdekes, számomra addig ismeretlen bokor fogadott. Egy kifejezetten buja növényzet, megszámlálhatatlan csápszerű, hosszú ággal, apró levéllel és megannyi szúrós tüskével. Mivel pici gyerekeink vannak, akik mindenhova bemásznak, férjemmel azon gondolkodtunk, hogy ennek az erőszakos, karmolós bokornak mennie kell. Csakhogy én egy fűszálat sem szívesen tépek le, így elég nagy lelki vívódásba keveredtem, és egy ideig ellenálltam.

Végül a szomszéd bácsi segített meghozni a döntést. Azt mondta:

„Tudod, drágám, ez az a szépségbogyó! Mi is a neve? Valami goji. Olyan vitaminos, egy napot nem lesztek betegek, ha ezt eszitek és a bőrnek, hajnak is nagyon jót tesz.”

Na erre felkaptam a fejem. Tudtam, hogy egy ilyen nevű termést tesznek mostanában a müzlikbe, zabkásákba, de fogalmam sem volt róla, hogy milyen hatással bír, egyáltalán ízletes-e. Mégis úgy döntöttem, a bokor egyelőre marad.

Megmetszettük, sok tüskés ágat lecsíptünk róla és vártunk. Apró lilás virágai idővel piros, elnyújtott alakú bogyókká értek. Kíváncsian szedtem le egy dundi szemet, és azonnal bekaptam – borzasztó íze volt. De nem hagyott nyugodni a dolog, miért sztárolják mostanában mindenhol, ha egyszer ilyen rossz, utánanéztem hát, mit is kellene kezdeni vele ahhoz, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas legyen.

 Fotó: Markolt Nina

 

Szinte minden fórumon aszalva ajánlották, állítólag a szárítás során elhagyja a kellemetlen mellékízét és édeskéssé válik. Leszedtük hát a bogyókat és megaszaltuk őket. Így kifejezetten élvezetes lett az íze, bár magában még így sem lett senki kedvence nálunk. Mostanában leginkább egy tál reggeli müzlibe vagy joghurtba keverve esszük, de sütemény masszába keverve is egészen jól bevált. Ebben a receptben is szuperül működik!

Mi is az a gojibogyó?

Lícium gyümölcs, ördögcérna vagy farkasbogyó néven is ismert termés, ami főleg a Himalája lábánál terem. Távol-Keleten ez az egyik legelterjedtebb és leghatásosabbnak vélt immunerősítő élelem, és egyik alappillére a kínai, tibeti és indiai orvoslásnak.

Vitathatatlan tény, hogy az azokban a tartományokban élő emberek meglepően idős kort élnek meg, erősek és egészségesek, elvétve találunk rákos megbetegedésben szenvedő embert.

Legtöbben a gojibogyóra esküsznek, úgy vélik, annak köszönhetik hosszan tartó egészségüket. Azt mondják, hogy ez a parányi bogyócska megvédi őket a modern kor népbetegségeitől.

Vitaminok a gojiban

Ez a kicsi bogyó majd’ kicsattan az egészségtől. Magas a C-vitamin-tartalma, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminokban is. Legalább 21 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ezek között van például a kalcium, a kálium, a cink, a vas, a kobalt, a szelén, a magnézium és húszféle aminosav. Kifejezetten nagy antioxidáns-forrás, továbbá gazdag Omega 3- és Omega 6-zsírsavakban.

A gojibogyó pozitív hatásai

A goji igazi szuperfood – hogy ez mit is jelent, arról itt írtunk bővebben. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szervezet könnyebben veszi fel a harcot a rákos sejtek kialakulása ellen, hiszen megújulásra serkenti a sejteket, ezért is nevezik az „élet gyümölcsének”.

Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Meggátolja a vérlemezkék összetapadását. Nagyban segít az emésztés és az idegrendszer normál működésében.

Stresszoldó, étvágyserkentő, javítja az alvás minőségét, segítség a fáradékonysággal és a dekoncentráltsággal szemben.

A benne lévő fehérjék és aminosavak támogatják az izmok épülését, de fogyasztásával egyensúlyban tarthatjuk a vércukorszintünket is. Számos kutatás alátámasztja, hogy kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma miatt a gojibogyó a világ egyik leghatásosabb immunerősítő gyümölcse, éppen emiatt rákellenes hatású. Emellett támogatja a máj méregtelenítő funkcióját és fokozza a férfiak termékenységét is.

 

Ugyanakkor létezik olyan, hogy „túl sok a jóból”, a gojibogyó esetében is. Túlzott mennyiségben fogyasztva ugyanis hányingert és szédülést okozhat. Mindenki csak maximum annyit egyen belőle egy nap, amennyi belefér a markába. Ez felnőttek esetében nagyjából három leveseskanálnyi.

Ha valaki állandóan szed vérnyomáscsökkentő vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket, semmiképpen ne egyen nagyobb mennyiségben a bogyóból, mert befolyásolhatja a gyógyszerek hatását. Zöldes, éretlen állapotában mérgező a termés, semmiképpen ne fogyasszuk idejekorán. Kizárólag a piros, érett bogyó alkalmas fogyasztásra.

 

Termesszünk otthon gojit mi is!

Ahogy a cikk elején említettem, a mi kertünkben is terem a goji, nem is kevés. Lehet csíráztatni, palántázni, kertészetekből takaros kis csemetéket vásárolni. Döbbenetesen szapora növény, gyorsan nő és szinte „kiirthatatlan”. Ha tövig kivágjuk, ám a gyökérzet a földben marad, napokon belül újra kihajt. Bármelyik kezdő kertésznek jó szívvel ajánlom! 

Ugyanakkor azt is jó, ha tudjuk, hogy a Magyarországon termő goji növény nem egyezik meg a himalájai gojival. Bár már hazánkban is lehet vásárolni az eredeti goji vetőmagjából, egy csavar mégis van a történetben.

Azt a bizonyos magas hatásfokot és hatóanyag-tartalmat csak a több ezer méter magasban lévő fennsíkságon termett goji produkálja.

Főleg bioboltokban lehet kapni a Himalája környékén szüretelt bogyó aszalt változatát, éppen ezért meg is kérik az árát: kilója nagyjából hétezer forint. Azért érdemes egy kis zacskóval tartani otthon, hogy mindennap meg tudjuk támogatni szervezetünket a benne lévő csodával. És természetesen a magyar goji is rengeteget tud segíteni egészségünk megőrzésében, ahogyan más, itt termő, hazai, akár házi finomság is!

Nyitókép: Markolt Nina

 

Már követem az oldalt

X