Kamillától a csokiig: idegnyugtató ételek, amik a szorongásunkat is mérsékelhetik

Egészség

Kamillától a csokiig: idegnyugtató ételek, amik a szorongásunkat is mérsékelhetik

Az ételek gyógyító hatásáról sokat hallani, ahogyan az is köztudott, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása a hangulatunkra is jótékony hatással lehet. Bizonyos ízek még a szorongás és a stressz okozta tüneteket is enyhíthetik – mutatjuk, melyek ezek!

Képtelen vagyok idegesen enni: talán ez az egyetlen helyzet, amikor nem tudok hódolni az evés iránti rajongásomnak. Általánosan ugyanis nagyon szeretek enni, és szeretem megadni a módját is, jó magamnak elkészíteni a finomságokat, aztán komótosan megteríteni, leülni és nyugodtan, csak az evésre koncentrálva enni. Idegesen azonban képtelenség élvezni még egy szelet süti ízét is. Ugyanez a helyzet akkor is, ha sok a dolgom, nincs időm és kedvem sem az evészetekhez. Pedig lehet, hogy olykor mégis legyűrhetnék néhány falatot, mert léteznek olyan ételek és italok, amik segíthetnek lecsillapodni, megnyugodni egy-egy stresszesebb időszakban.

És nem, nem a csokira vagy arra az egy üveg vörös borra gondolok…

Az ételek hatással vannak az egészségünkre és a közérzetünkre: míg az egyik súlyosbíthatja a szorongásunkat, fokozhatja a rossz hangulatunkat, addig a másik nyugtató hatású lehet. A szorongásos tünetek enyhítésére az életmódbeli változtatások is segítséget nyújthatnak, jobb közérzetet biztosíthatnak.

Fotó: 123RF 

Ilyen jótanács például az, hogy fogyasszunk reggelire megfelelő mennyiségű fehérjét, együnk összetett szénhidrátokat (például teljes kiőrlésű gabonaféléket), és kerüljük a cukros ételeket, italokat. Igyunk megfelelő mennyiségű vizet, mozogjunk rendszeresen, és aludjunk eleget. Az életmódbeli változások általában jobb hangulatot, jobb közérzetet eredményezhetnek, de legyünk mindig türelmesek! A változás nem történik meg egyik napról a másikra. Hosszú távon azonban ezek a kisebb dolgok is javíthatnak a jóllétünkön. Ahogyan a következő élelmiszerek fogyasztása is segíthet a szorongás enyhítésében és a stressz oldásában:

Olajos halak: például a lazac, a makréla, a szardínia, a pisztráng és a hering. Ezek mind magas omega-3-zsírsav-tartalommal rendelkeznek, amiről pedig ismeretes, hogy elősegíti az optimális agyműködést. Ezenkívül a lazac és a szardínia D-vitamin-tartalma is kiemelendő, ez pedig fontos, mer kutatások bizonyítják, hogy ennek a vitaminnak a hiánya is rossz kedvhez vezethet, illetve stresszesebbek, idegesebbek lehetünk miatta.

Fotó: 123RF 

Tojás: ugyancsak kiváló D-vitamin forrás, emellett teljes értékű fehérjeforrásként fontos szereplője lehet az étrendünknek. Ráadás, hogy tartalmaz olyan aminosavat, amely hozzájárulhat a hangulatunk szabályozásához, illetve javíthatja az agyműködést és enyhítheti a szorongást.

Tökmag: káliumban gazdag, ami azért lényeges, mert a kálium csökkentheti a stressz és a szorongás tüneteit. A tökmag emellett olyan fontos ásványi anyagot is tartalmaz, mint a cink, ami szintén hozzájárulhat a jó közérzethez, és még a rák ellen is felveszi a harcot.

Fresh white eggs on the village table. Low key.

Fotó: 123RF  

Étcsokoládé: ha csokival csillapítanánk a stresszt és a szorongást, válasszunk magasabb kakaószázalékút. Több kutatás bebizonyította már, hogy az étcsokoládé segítségünkre lehet, ha feszültebbek és idegesebbek vagyunk. Csak arra kell figyelni, hogy a kezünk ügyébe kerülő tábla legalább 70 százalékos kakaótartalommal bírjon!

Kurkuma: Ez az indiai és délkelet-ázsiai fűszer igazi csodaszerként hathat az egészségünkre. Nemcsak az anyagcserénkre lehet jótékony hatással, de a hangulatingadozások mértékét is csökkentheti, enyhítheti a szorongás, a stressz és a depresszió tüneteit.

Kamilla: személyes kedvencem, az egyik legjobb „superfood”, amihez itthon is bármikor, elérhető áron hozzájuthatunk és sokoldalúan támogathatjuk vele az egészségünket. A kamillateának gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása mellett magas az antioxidáns-tartalma, és nyugtató hatása is jelentős.

Phlai herb, Cassumunar ginger both fresh and as a powder for the

Fotó: 123RF  

Joghurt: különösen a jó minőségű, natúr joghurtok. Egyes tanulmányok szerint az erjesztett ételek (mint a joghurtok és a kefírek, a sajtok, a savanyú káposzta és egyes szójatermékek) gyulladáscsökkentő hatásuk révén hozzájárulhatnak a szorongás és a stressz egyes tüneteinek enyhítéséhez.

A bennük található „egészséges” baktériumoktól pozitívabb lehet a hangulatunk, jobban érezhetjük magunkat.

Zöld tea: nem maradhat ki a sorból, ugyanis tartalmaz egy olyan aminosavat, amelyről egyre több vizsgálat megállapította, pozitívan hathat a hangulatingadozásokra. Emellett szorongáscsökkentő és nyugtató hatása lehet, fokozhatja a „boldogsághormonok” termelődését. Akár munka közben is bármikor elkortyolgathatunk egy bögrével belőle, már csak azért is jót tehet, mert a kávéhoz hasonlóan garantáltan felébredünk tőle!

Fotó: 123RF  

A fentiek mellett érdemes betervezni az étrendünkbe az alábbi ételeket is, ha csökkentenénk a szorongás és a stressz érzését az életünkben:

Half avocado pulp with the remote on the table.

Fotó: 123RF  

Ellentmondásos lehet, de ha úgy érezzük, egy csésze finom kávé is javíthat átmenetileg a hangulatunkon, „tűzoltásnak” jó lehet, hosszú távon mégsem ajánlott rászokni – különösen azért, mert egy bizonyos szint felett inkább idegesek és feszültek lehetünk tőle. Ahogyan a korábban említett alkohol sem megoldás. A nap végén egy pohár bor alkalomadtán akár még hatékony is lehet, de fontos tartani a mértéket. És bár nem ugyanaz, tudom, de egy bögre meleg tej elalvás előtt igazán békés álmokat hozhat – talán érdemesebb ezt kipróbálni.

Fotó: 123RF  

Fontos azonban, hogy ha úgy érezzük, bármit is teszünk, nem érezzük jól magunkat, érdemes felkeresni egy szakembert, aki szakszerű segítséget nyújthat a szorongás és a stressz kezelésében.

Nyitókép: 123RF 

Ajánljuk még:

Elmerülnél a gyógylikőrkészítés boszorkánykamrájában? Megértem: én is ezt tettem!

A kolostorok kertjeiben jószagú füvek, gyógyító növények és konyhakerti alapanyagok teremnek, ezekből válogatták össze egykor a hozzáértők nagy gondossággal a megfelelő példányokat likőrjeikhez. A gyógynövények egy része keserű anyagokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést. Tehát két legyet üthetünk velük egy csapásra: a gyógynövényes likőrök gyógyszerek és élvezeti cikkek egyben – természetesen mértékkel fogyasztva.