Egészség

Jég veled, fájdalom! A jég gyógyító és szépítő ereje

Bár véget ért a nyár, és odakint olyan hideg van, hogy forró italokat kívánunk jeges frissítők helyett, mégis érdemes feltölteni a jégkockatartókat: a jeget ugyanis használhatjuk az egészségünk és a szépségünk érdekében is. Többek között migrénre, izületi gyulladásokra, egyes bőrbetegségekre és hangulatingadozásokra is jó a jég vagy az extrém hideg.

Egy éve fordult elő velem, hogy egy rossz mozdulatom bokaficamhoz vezetett. Nem olyan „két nap múlva már el is felejtettem”-típusú volt, hanem az az igazi, aminek a gyógyulásához csaknem fél év kellett. Az első heteket, amikor csak lehetett, fekve töltöttem, felpolcolt lábakkal és jeges borogatással. A fájdalom és a duzzanat lassan ugyan, de elmúlt. Ez persze nemcsak a jég jótékony hatásának számlájára írható, de nagy szerepe volt benne.

A jeges borogatás ugyanis összehúzza az ereket, ezáltal pedig csökkenti a szervezetben lévő gyulladás mértékét.

Azonban nem szabad közvetlenül a bőrre tenni, nehogy fagyási sárüléseket okozzon: csomagoljuk be egy törülközőbe vagy konyharuhába, úgy tegyük a duzzadt testrészünkre, és körülbelül 20 percig tartsuk ott.

Fájdalomcsillapításra is alkalmas. Legyen szó izomgörcsről vagy egy kellemetlen oltás után maradt apró fájdalomról, egy kis jeges borogatás enyhítheti a panaszt, ugyanis az említett gyulladáscsökkentő hatása mellett javítja a vérkeringést is. Néha az is elég, ha bedörzsöljük jéggel a tenyerünket és a hideg kezünket helyezzük a panaszos testrészünkre.

De fogfájás esetén is alkalmazhatjuk, csomagoljunk néhány jégkockát egy konyharuhába és tartsuk az arcunkon néhány percig. Ez egy ideig érzéketlenné teheti az adott területen található idegeket és az ínyünket: néhány percnyi felüdülést hoz, mielőtt visszatér a fájdalom.

Tűkön ülés helyett

A jég tehát hasznos duzzanat és fájdalom esetén, vagyis

az aranyér tüneteinek csökkentésében is segíthet.

A meglehetősen kellemtelen érzés enyhítésére törjünk össze néhány darab jégkockát, csomagoljuk egy műanyag zacskóba, majd azt is tekerjük be egy vékonyabb törülközővel vagy ronggyal. Hanyatt fekve helyezzük a kezelendő területre, körülbelül 10 percig tartsuk ott.

Jeges fürdő?! Brrr…

Szokták emlegetni a jeges fürdőt, mint gyógymódot, erről azonban először kérjük ki orvosunk véleményét, mert akár árthatunk is vele. Nos, a jeges fürdő valóban az, aminek hangzik: jégkockákkal telepakolt hideg víz a fürdőkádban, amibe, bizony, bele kell ülni. Terápiás célokra szokták használni, fokozottan ügyelni kell, hogy a víz nem lehet 12 foknál hidegebb, és legfeljebb 15 percig tarthat a fürdőzés. Kezdőknek a fokozatosságot szokták javasolni, először 20 fokos vízbe mártózzanak, és módszeresen haladjanak az egyre hidegebb fürdő felé.

Főleg a versenysportolók körében alkalmazzák, kifejezetten jó fájdalom és duzzanat kezelésére, viszont kerülendő kezelés például törés, ín- vagy szalagszakadás, valamint hasonló sérülések esetén.

A jeges fürdő kifejezetten veszélyes a következő esetekben:

  • szívbetegség;
  • magas vérnyomás;
  • cukorbetegség;
  • perifériás neuropátia;
  • rossz vérkeringés;
  • érrendszeri problémák;
  • vénás pangás;
  • visszérproblémák;
  • hideg agglutinin betegség.

Krioterápia – az extrém hideg kabin

Lehet még fokozni a jégben ülést: a krioterápia egy olyan kezelés, amikor a testet vagy egy testrészt néhány percre rendkívül hideg hőmérsékleten tartják. A kisebb gépben a mínusz 35 Celsius-fokos levegő gyorsan lehűti az érintett területet 0 Celsius-fokosra. A krioszanuában mínusz 100-150 Celsius fokos levegő hűti 2-3 percen keresztül a páciens testét, a feje kivételével. Ez az eljárás szintén elterjedt a sportolók körében. Több pozitív hatása is van,

csökkentheti például a migrénes tüneteket, ugyanis lehűti és elzsibbasztja a nyak körüli idegeket.

Hat az ízületi fájdalmakra, szintén van szerepe a gyulladáscsökkentésben és az izmok regenerálódásában.

Egyes kutatások szerint a krioszaunás kezelések segíthetnek például bizonyos alacsony kockázatú daganatos megbetegedések esetében is. Egyes gyulladásos bőrbetegségek kezelésére is pozitív hatással lehet, a száraz, viszkető bőr esetében jól alkalmazható, mint amilyenek az ekcéma tünetei. Vizsgálják, hogy a zsíros, pattanásos bőrön tudnak-e krioszaunás kezeléssel segíteni.

A jeges kabinban való ácsorogástól jobb kedvünk is lehet! A hidegsokk hatására ugyanis

a szervezet hormonális válaszokat is ad (adrenalin, noradrenalin, endorfin), ami a hangulati zavarokkal küzdők számára pozitív változást jelenthet.

A szorongás és a depresszió kezelésére is alkalmasnak tűnik. S bár még több kutatásra van szükség, egyes szakemberek szerint az egész testes krioszaunás kezelések segíthetnek megelőzni az Alzheimer és a demencia egyes típusainak kialakulását.

S ha mindez még nem lenne elég, a fogyókúrát is támogathatja a szervezetünk extrém lehűtése. Nem lehet fogyni tőle, de a kúra közben kiegészítő kezelésként segítségünkre lehet a cél elérésében: a hideg ugyanis keményebb munkára kényszeríti a szervezetünket, több energiára van szüksége, hogy melegen maradjon. Az anyagcserénk is felpöröghet tőle, de csodát azért ne várjunk ezen a téren.

Mint minden gyógymódnak, ennek is vannak kockázatai és mellékhatásai: leggyakoribb mellékhatás a zsibbadás, bizsergés, bőrpír és bőrirritáció. Ezek persze átmenetiek, de ha mégsem múlnak el 24 órán belül, fel kell keresni a szakorvost. Nem szabad hosszabb ideig használni, mint az orvos által meghatározott idő. És természetesen ez a kezelés is veszélyes azok számára, akiknek a jeges fürdő is árthat.

Jég és szépségápolás

Nemcsak az egészségünk érdekében kotorhatjuk elő a jégkockatartót a mélyhűtőből, a szépségápolásban is hasznát vehetjük. Jusson eszünkbe jövő nyáron, hogy leégés esetén a jeges borogatás megnyugtathatja az érintett felületet, ráadásul még hidratálhatja is a bőrt.

Zsíros, pattanásos bőr esetén is jól jöhet egy-két jégkocka.

Nemcsak azért, mert a jeges kezelés eltávolíthatja, lefagyaszthatja a faggyút az eltömődött pórusokban, hanem szabályozhatja is annak termelődését. Emellett beszűkítheti a kitágult pórusokat, és csillapíthatja a gyulladt aknék tüneteit. Tekerjük egy tiszta ruhába a jégkockákat és tartsuk a kezelendő felületen 2-3 percig.

A szem körüli sötét karikákra és a felduzzadt, bedagadt szemre is pozitív hatással lehet a jeges borogatás: összehúzza az ereket, ezáltal csökkenti a tüneteket. Egy jeges vízbe mártott vattakorong is csodákra lehet képes, különösen, ha egy-két csepp levendulaolajat is teszünk a vízbe.

Természetesen a jeges borogatás nem helyettesíti az alapos bőrtisztítási és -ápolási rutint. Viszont ha szívesen alkalmazzuk, „csavarhatunk rajta egyet”, és tiszta víz helyett lefagyaszthatunk egy kockányi kávét, zöld teát vagy aloe verás vizet. A koffein fokozza a vérkeringést, a zöld teából készült jégkocka antibakteriális hatással bírhat, az aloe verás kezelésnek pedig nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása lehet, habár ezek hatásosságának biztos megállapításához további kutatások szükségesek.

Gondoltátok volna, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a jég, ennyi előnnyel járhat az egészségünkre és a szépségünkre nézve? Úgy tűnik, igaz, hogy sokszor a legegyszerűbb megoldások a legjobbak.

Ajánljuk még:

Gyógyír külsőleg és belsőleg is: kedvenc őszi olajaink

A természet kincsestára megannyi értékes, egészségmegőrző kincset tartogat számunkra – és ezt a lehetőséget érdemes kihasználnunk. A teák, tinktúrák, elixírek és táplálékkiegészítők világán túl van egy olyan csoport, ami nem jut elég figyelemhez, pedig használatuk nagymértékben segítheti szervezetünk támogatását: a növényi olajoknak mind a konyhánkban mind a fürdőszobánkban helyet érdemes szorítani, ugyanis külsőleg és belsőleg is jót tesznek az egészségünknek!

 

Már követem az oldalt

X