Egészség

Őrültségnek tűnik, de jó: a hideg zuhanyt is meg lehet szeretni!

Emlékszel még, milyen érzés volt, amikor legutóbb kellett hideg vízben tusolnod? Fogadjunk, hogy fájt, prüszköltél, sziszegtél, jajgattál vagy éppen káromkodtál a víz alatt. És utána hogy érezted magad? Valószínűleg jól. És jó hír: a hideg vizet meg lehet szokni, sőt, kifejezetten ajánlott, ugyanis sok-sok jótékony hatása lehet!

Az északi országokban a jeges vízben való egészségjavító fürdőzésnek komoly hagyományai vannak, ráadásul egy-egy közös merülés közösségi eseménynek számít. Hazánkban is egyre nő azok száma, akik a téli időszakban rendszeresen látogatnak el valamilyen élővízhez, hogy megmerítkezzenek benne. Az sem baj, ha nincsen a közelben élővíz, már a hideg zuhany is megfelelő, hogy a szervezetnek növeljük a hidegtűrő képességét.

Néhány évvel ezelőtt én magam is nagy lendülettel vetettem bele magam a hideg zuhanyok világába. Voltak időszakok, amikor már egész jól bírtam, és minden hideg vizes zuhany után úgy éreztem, meg tudnám hódítani a világot is. Aztán jött egy kis nátha, amikor nem alkalmaztam a hideg tust, így némi kimaradás után újra neki kellett veselkednem a hidegadaptációnak. Mert ebben éppen az a legnehezebb: elkezdeni a procedúrát. Felmerül a kérdés: miért is tegyem ki magam ennek önként? Hisz kellemetlen! De... mégis jó! Amikor hideg víz éri a testünket, azt a szervezet egyfajta sokként éli meg, és azzal reagál, hogy megemeli a szívritmust, a légzésszámot és a vérnyomást. Az anyagcsere felgyorsul, hogy a szervezet képes legyen a külső hatások ellenére tartani a belső testhőmérsékletet. Azonnal úgy érezzük, hogy kitisztul az agyunk, megnő a koncentrációképességünk, rendkívül felélénkülünk – olybá tűnhet, bármire képesek vagyunk. 

Miért egészséges a hideg zuhany?

Javítja a vérkeringést. Ahogy hideg víz érinti a bőrünket, a vérerek összehúzódnak, és a szervezet a belső szervek megfelelő vérellátására kezd koncentrálni a külső felületek helyett, felélénkül a vérkeringés. A rendszeresen hideg vizet használók keringési rendszere megszokja a szélsőséges körülményeket, és sokkal edzettebben reagál rá, ha újra hideg éri a testet. A hideg a teljes érrendszert megedzi, karban tartja, amibe beleértendő minden apró hajszálér is – összesen 100 ezer kilométer hosszan!

Gyorsul a regeneráció. Az aktív sportolók rendszeresen alkalmazzák a hideg vízben történő merülést egy-egy erősebb igénybevétel után, sőt, akkor is, ha megsérülnek. A hideg vizes vagy jeges borogatás azért hatékony a gyulladásban lévő, sérült területeken, mert a bőrfelület hűtésével arra késztetjük a szervezetet, hogy a keringés felgyorsításával juttassa a testrészt melegebb, oxigéndús vérhez. A felgyorsult keringés pedig segít abban, hogy a regenerációs folyamatok felgyorsuljanak.

Erősíti az immunrendszert. Egy tanulmányban azt vizsgálták, milyen a kapcsolat a hideg vizes zuhanyt alkalmazók és a betegség miatti munkahelyi hiányzás között. A hideg zuhanyt alkalmazók esetében 29 százalékkal csökkent a valószínűsége, hogy beteget jelentenek a munkahelyükön. Érdekes, hogy a tanulmány szerint nem ennyivel csökkent a betegen eltöltött napok száma, hanem az ember ennyivel könnyebb lefolyásúnak érzékelt egy-egy megfázást, és nem kellett otthon maradnia miatta.

Jobb lesz tőle a hangulatod. A hideg víz hatására endorfin szabadul fel a véráramban, ezt szoktuk boldogsághormonnak is nevezni. Hozzám hasonlóan sokan mások is azt tapasztalják, hogy a tus alól kilépve jobb a hangulatuk, és optimistábban tekintenek előre. Egy kísérlet azt is bebizonyította, hogy a napi kétszeri, 2-3 perces hideg vizes zuhany segített a depresszióban szenvedő betegek tüneteinek enyhítésében.

Edzi az akaraterőt. Ha valaki képes minden egyes nap a hideg vizes csapot megnyitni a meleg helyett, az már egy hős, és minden oka megvan rá, hogy büszke legyen önmagára, az akaraterejére.

Szebb lesz tőle a bőr. Valószínűleg a vérkeringés javulása okozza, hogy bizonyos emberek ragyogó, egészségesebb bőrről számolnak be, mint a rendszeres hideg vizes zuhany eredménye. 

Hogyan kezdj neki a hideg zuhanyoknak?

A kulcsszó: fokozatosan. Mindenkinek más a hidegtűrő képessége, ezért adott hőmérsékletű vizet másképp érzékel. Fokozatosan kell növelni a hideg víz alatt eltöltött időt, a szakemberek kiemelik, hogy meg kell tanulni hallgatni a testünkre, és csak annyira kitolni a határait, amit még jól tolerál. A cél az, hogy legyünk képesek 20 fokos vagy attól hidegebb víz alatt 2-3 percig is megmaradni.

Bizonyos betegségek esetén szakemberrel kell konzultálni a hideg vizes zuhanyok megkezdése előtt. Betegen, megfázva pedig ajánlott kihagyni néhány napot, és csak akkor folytatni a hidegterápiát, amikor meggyógyultunk!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X