Egészség

Inkontinencia ellen már serdülőkorban ajánlott a gátizmok védelme – Friedrichné Nagy Andrea gyógytornásszal beszélgettünk

Akár már serdülőkorban érdemes elkezdeni a medencefenék, vagy közismertebb nevén a gátizmok védelmét célzó tornagyakorlatokat. A gátizmok gyengülésének leggyakoribb oka a várandósság és a szülés, a túlsúly, a nehéz fizikai munka, valamint a tartós köhögés és a székrekedés. A különböző életszakaszokban, mint például a menopauzában és időskorban is csökken az erejük – többek között erről is beszélgettünk Friedrichné Nagy Andreával, a Semmelweis Egyetem gyógytornász mestertanárával.

Mi az a gátizom és mire használjuk?

A medencefenék vagy más néven a gátizmok területe testünk nagyon fontos része, nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is. Ez egy többrétegű izmos kötőszövetes lemez, ami rugalmas alátámasztást biztosít a kismedencei szervek számára, illetve nagyon fontos feladata a vizelet és a széklet visszatartása, valamint természetesen azok ürítése. A lágy szülőcsatorna létrehozásában is szerepe van, ahogyan a szexuális örömérzetben is. Úgy lehet elképzelni, mint egy gumiasztalt, amely a hasüregben lévő, különböző nyomásviszonyokhoz alkalmazkodva rugalmasan alátámaszt.

Mikor kérnek segítséget az emberek? Jellemző, hogy foglalkozunk a megelőzéssel?

Amíg nem okoz valamilyen tünetet, addig nagyon sokan nem is foglalkoznak a gátizmaikkal. A kultúránkban sajnos ez egy titkolt terület, nincs szem előtt, nemigen beszélünk róla, pedig ezek ugyanolyan harántcsíkolt izmok, mint a vázizmaink, vagyis akaratlagosan mozgathatóak, edzhetőek. Érdemes lenne beszélni erről, így természetes lenne tenni ellene időben. Nemcsak a szülés és a várandósság terheli meg őket,

gyengülhetnek akkor is, ha valakinek túlsúlya van, vagy nehéz fizikai munkát végez.

Szintén súlyosbítja a helyzetet a tartós székrekedés, az allergia, a dohányzás és a sok köhögés. Ezek olyan, folyamatos hasűri nyomásfokozódással járó körülmények, amelyek gyengíthetik a gátizomzatot, de bizonyos betegségek vagy műtétek miatt is károsodhat ez a terület. Mivel a várandósság és a szülés rója a legnagyobb terhet a gátizmokra, fontos lenne, hogy akár már a gyermekvállalás előtt foglalkozzanak velük a nők, de a várandósság alatt mindenképpen karban kell őket tartani, a szülés után pedig mihamarabb föl kell építeni egy olyan edzéstervet, ami segíti a gátizom regenerációját, hogy az teljesen visszanyerhesse az eredeti állapotát és erejét.

Köthető valamely életszakaszhoz a gátizmok gyengülése?

Az életünket nem tudjuk úgy leélni, hogy egyáltalán ne terheljük ezt a területet. Az évek múlásával egyre jobban károsodhat, gyengülhet. Már fiatalkorban is előfordulhatnak panaszok, de jellemzően a felnőttkorban jelenkezhetnek a kellemetlen tünetek akkor is, ha korábban az illető nem volt várandós, nem szült és nem végzett fizikai munkát. Például

a klimax a hormonérzékeny medencefenékre is kihat,

így egyre gyengül a gátizomzat. Ebből pedig az következik, hogy nem tudja megfelelően ellátni a feladatait, vagyis megjelennek a vizelet-, esetleg széklet-, és széltartási problémák. Kezdetben leggyakrabban köhögés, tüsszentés, fizikai megterhelés vagy sportolás közben tapasztalható a vizelet elcseppenése, majd egyre gyakrabban fordulnak elő a panaszok. Másrészt a kismedencei szervek süllyedése is kialakulhat, például a mellső vagy a hátsó hüvelyfal, esetlegesen a méh lesüllyedése, ami ugyancsak hasonló tüneteket okozhat.

A tünetek észlelésekor már késő elkezdeni megerősíteni a gátizmokat?

Bármikor el lehet kezdeni az erősítést. Erre szoktuk ajánlani a medencefenék-tornát, a gátizomtornát. Ha valakinek már súlyosabb süllyedéses problémái vannak, a szakorvos dönthet a gyógytorna, de akár a műtét mellett is. Azt ugyanis nem lehet mozgásterápiával teljesen helyrehozni, amikor nemcsak az izmok, hanem a kötőszövet is jelentősen megnyúlt. De a fizikai terhelésre, tüsszentésre, köhögésre jelentkező vizelettartási problémát, vagyis az úgynevezett terheléses vagy stressz-inkontinenciát eredményesen lehet kezelni gyógytornával.

Milyen gyakorlatokra kell gondolnunk? Honnan lehet tudni, hogy a beteg jól végzi, vagy egyáltalán elvégzi a feladatsort?

A magyar és a nemzetközi kutatásoknak és irányelvek megfelelően első vonalbeli kezelésként a mozgásterápiát, medencefenék-tornát ajánljuk a gátizmok megerősítésére. Ezek Kegel-gyakorlatokként lehetnek ismerősek. A gyógytornászok ezeket továbbfejlesztve, egyénre adaptáltan alkalmazzák, valamint kiegészítő módszereket használhatnak arra, hogy ellenőrizni tudják a páciensek által elvégzett gyakorlatokat. Tudnak például elektroterápiát használni a nagyon gyenge, alig mozduló izmok kezelésére,vagy az úgynevezett „biofeedback”-módszert, ami visszajelzi, hogy milyen izommozgást végez az illető és azt jól végezi-e el. Ez úgy zajlik, hogy jellemzően hanggal vagy valamilyen vizuális ingerrel kapunk visszacsatolást. A megelőző erősítéseket általában csoportos foglakozások keretében végezzük, például a kismama tornának is része a medencefenék- és gátizomtorna. Kiegészítő módszer hiányában a gyógytornászok mindenkire figyelnek és visszajelzéseket kérnek a résztvevőktől arról, mit éreznek, éreznek-e egyáltalán valamit, s ez alapján segítenek. Egyéni foglalkozás esetében pedig megnézzük, megtapintjuk az adott területet és ez alapján segítjük, irányítjuk a tornát.

Fontos ezzel a területtel hosszú távon és rendszeresen foglalkozni, vagy elég, ha alkalomadtán, mintegy kúraszerűen, például évente négy-öt alkalommal rászánjuk a figyelmünket?

A gátizom erősítés is akkor eredményes, ha ez az életünk részévé válik, és ugyanúgy foglalkozunk ezekkel az izmokkal, mint a több izmunkkal, mint például a hasizmunkkal, a hátizmunkkal, vagy a combizmainkkal. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek naponta egy órás medencefenék tréninget kell csinálnia, de lehet az a cél, hogy

beépítsük az edzésrogramunkba vagy sporttevékenységünkbe.

Például a női jóga is tartalmaz medencefenék- és gátizomgyakorlatokat. Ha valakinek kifejezetten vizelettartási problémája van, vagy diagnosztizálják nála az inkontinenciát, akkor mindenképpen érdemes ezzel a területtel foglalkozó gyógytornászhoz fordulni, mert az egyéni terápia nagyon sokat segíthet a gyógyulásban.

A beszélgetés elején említette, hogy a férfiak esetében is fontos területről beszélünk.

Igen, a férfiaknál is van jelentősége a medencefenéknek. Náluk nemigen szoktuk prevencióként alkalmazni a gátizom erősítést, de ha valaki például prosztatával kapcsolatos műtétre vár, vagy éppen túlesett rajta, akkor mindenképpen ajánlott a medencefenék-torna. Műtét előtt azért érdemes foglalkozni vele, mert ha a beavatkozás után kialakulna a betegnél vizelettartási probléma, (ami egyébként elég gyakori), akkor a páciens már ismeri azokat a gyakorlatokat, amelyek segítségével edzheti az adott területet, és így minél hamarabb elkezdődhet a regenerálódás.

Ajánljuk még:

„Legyen Alsómocsolád Magyarország kék zónája!” – Beszélgetés a Klíma-kávézó ötletgazdájával

Van egy aprócska település Baranya megyében, aminek lakói pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy megújulóenergia-közösséget. Útjuk során sok nehézséggel találkoztak, de számtalan jó gyakorlatot, ötletet, izgalmas kezdeményezést és figyelemre méltó eredményeket is láthattak, ami miatt úgy érezték, hogy ezeket másokkal is meg kell osztaniuk. Így született meg a Klíma-kávézó ötlete, ami lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők többet tudhassanak meg a klímavédelemről, a fenntarthatóságról, a természetalapú megoldásokról, a vízmegtartás lehetőségeiről, az energiamenedzsmentről, vagy épp az okos eszközökben rejlő lehetőségekről.