Egészség

Fűben termő gyógyszerek: már gyűjthetjük őket!

Furcsa időt élünk, az emberiséggel együtt mintha a természet is összezavarodott volna. Miközben a megkoronázott társadalom igyekszik visszatérni korábbi, jól megszokott életviteléhez, az évszakok szinte naponta váltogatják egymást. A klímaváltozást kutató Copernicus Klímaváltozási Szolgálat mérései szerint 18 éve nem volt olyan hideg az április, mint az idén, de (egyelőre) úgy tűnik, a május sem számíthat sokkal dicsőbb helyezésre. Az időjárás hektikus változatossága nemcsak a téli-nyári-tavaszi gyermekruhák egyidejű elől tartására kényszerült sokgyermekeseket, de a növény- és állatvilág tagjait is keményen próbára teszi.

Az emberrel ellentétben azonban a növényeket és állatokat szerencsére sokkal nehezebb kizökkenteni az évmilliók alatt megszokott kerékvágásból: a hóviharban nyitnikéket harsogó kékcinke éppúgy a tavaszt hirdeti, mint a mínusz 8 fokos havazást teljes virágzásban túlélő tájfajta sárgabarack-csemeténk. Amint a körülmények csak egy kicsit is kedveznek, a tavaszi növények azonnal hajtani kezdenek. A rendkívül hideg tavasz következtében azonban a különféle növények jól megszokott nyílási periódusai is összecsúsztak. A „normális” esetben tavasz elején nyíló első virágok idén gyakorta együtt virítanak tavasz végi társaikkal, különös témát kínálva a botanikával is foglalkozó fotósok számára.

A hirtelen dömping a gyógynövények gyűjtőinek is sűrű napokat hozott, a tél hosszú hónapjait követően szinte mindent egyszerre lehet gyűjteni, szárítani, egyéb módon feldolgozni. Korábbi cikkekben írtunk már a május környékén gyűjthető legismertebb gyógynövényekről, azonban számos egyéb is akad, amire érdemes odafigyelnünk!

Itt van rögtön a sárga virágairól és hasonló színű tejnedvéről könnyen felismerhető vérehulló fecskefű. A fecskék érkezésével egyidőben nyíló növény tejnedvét külsőleg szemölcsök gyógyítására használhatjuk. Bár a népi gyógyászatban korábban belsőleg is alkalmazták, egyes erős hatású alkotói okán háziszerként való használata ma már nem javasolt.

Jellegzetes terméseiről könnyen felismerhető a pásztortáska, melynek alkoholos kivonatát bőrproblémák kezelésére is használhatjuk. A mustárhoz hasonló ízű terméseiből kiváló fűszert is készíthetünk, míg jellegzetes ízű tőleveleivel akár a káposztát is helyettesíthetjük – és ezer jó hatással bír.

Az inkább pitypang néven közismert gyermekláncfű kesernyés leveleit salátákhoz, de akár spenóthoz hasonló főzelékként is fogyaszthatjuk! Keserűanyagainak köszönhetően serkenti az étvágyat, javítja az emésztést, de az epe- és májműködést is serkenti.

A népies néven édespetrezselyemnek is nevezett zamatos turbolya igazi tavaszi ínyencség! Ánizsos-mentás ízű leveleiből önmagában is rendkívül különleges levest készíthetünk, de akár fűszerként is használhatjuk. A főleg üde akácosok aljnövényzetében élő növényt szinte az egész Kárpát-medencében megtalálhatjuk, illóolaja és szárított teája vese-, hólyag és emésztőszervi megbetegedések esetén hatásos.

A ragadós galaj névről talán kevésbé, de a kirándulásokon használt zoknikról annál inkább ismert lehet! Kampós végű szőröcskékkel gazdagon ellátott szára és termései erősen tapadnak ruházatunkhoz, ami a növény elterjedését segíti. A külsőleg bőrbetegségekre, pattanások kezelésére, belsőleg méregtelenítésre is alkalmazható gyógynövény magja pörkölve kiváló kávépótló, gyökeréből vörös festéket vonhatunk ki.

A sort zárjuk most a különféle útifüvekkel, melyekkel – nevükhöz méltó módon – úton, útfélen találkozhatunk. Míg a lándzsás útifű leveleiből köhögéscsillapító szirupot is készíthetünk, a nagy útifű leveleit horzsolásos sérülések esetén bedörzsölve helyben-azonnal is alkalmazhatjuk!

És ha fel is dolgoznád a gyógynövényeket, készülhet mindenféle vajákos technikával tinktúra, macerátum vagy egyéb csodaszer.

Nyitókép: BogdanWikipédia
(CC BY-SA 3.0)

 

Már követem az oldalt

X