Egészség

Nem gyomnövény, gyógynövény: a pásztortáska fantasztikus!

A pásztortáska Európában őshonos, de a világon sokfelé elterjedt gyomnövény – bár nemsokára bebizonyítjuk, hogy inkább gyógy-, mint gyom ez a növény. Az 1700-as évek végéig palackfű néven szerepelt a különböző magyar füvészkönyvekben, de még ma is számos neve ismert, például: paperszény, békatarsoly, porcogófű, élekhalok, gezemice vagy éppen a libazsázs.

Már az ókorban is használták, de egyelőre ismeretlen okok miatt később megvetett és mellőzött növény lett az apró, soknevű gyógy-gyom. Nagyobb szerephez az első világháború idején jutott újra, amikor is sebek gyógyítására és vérzéscsillapítóként alkalmazták – mindenféle vérzéses állapot (erős menstruáció, vérző aranyér, orrvérzés, ínyvérzés) esetén segítségül hívható. Orrvérzés esetén javasolt teájába mártott tampont vagy vattacsomót helyezni az orrba, így állítva el a vérzést.

Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, ezért hasmenés és hólyaggyulladás, valamint aranyér esetén is hatásos lehet. Kitűnő vizelethajtó, flavonoidokat, kálium- és kalciumsókat, kolint és tiramint is tartalmaz. A népi gyógyászatban magas szaponin- és flavonoidtartalma miatt évszázadok óta használják izomfájdalmak enyhítésére, vérző sebekre és különféle ekcémás tünetek kezelésére bőrápolási céllal, de akár tavaszi méregtelenítő teakeverékünk egyik alkotóeleme is lehet.

Fagyönggyel és galagonyával keverve vérnyomáspanaszok és szívpanaszok kezelésére kitűnő tea készíthető belőle, és klimax, illetve női nemi érés esetén – akár cickafarkkal együtt – segítségünkre lehet.

Teája nem a legfinomabb, ezért érdemes kellemesebb ízvilágú növényekkel együtt fogyasztani. Elkészítéskor körülbelül hat teáskanálnyi mennyiséget 3 dl vízzel leforrázva tíz percig hagyunk állni. Jó hír, hogy naponta maximum 2x2 dl fogyasztható belőle.

Kipréselt levét ecsetelésre használhatjuk, de fürdőt is készíthetünk belőle. Ez esetben három deciliter vízzel forrázzunk le tíz teáskanálnyi növényi részt, hagyjuk állni, majd ezt öntsük a fürdővízbe.

Magvai, levelei és gyökere is ehetőek. Kínában például élelmezési céllal termesztik: a „hirtelensütött pásztortáska-levelek” (Sudden-fried Shepherd’s Purse leaves) helyi ínyencségnek számítanak. Japánban és Koreában különböző leveseket, és salátákat készítenek a növényből.

pásztortáska

 
De nem kell Ázsiáig utaznunk gasztronómiai ötletekért! íme pár a kedvenceimből:

Pásztortáskavagdalt: fél kg csirkehúst sós vízben, gyökérzöldségekkel puhára főzünk. Apróra vágott hagymát zsírban megpárolunk, 2 nagy marék pásztortáskát felaprítunk, a hagymához adjuk és tovább pároljuk. Ha teljesen megpuhult, 1-2 evőkanál liszttel megszórjuk, és a hús levével felöntjük. Tejföllel sóval, egy kevés fehérborral, borssal ízesítjük, tálalás előtt pedig egy tojássárgájával és a csirkevagdalttal gazdagítjuk.

Pásztortáska-főzelék sóskával: Azonos mennyiségű pásztortáskaleveleket és sóskát kevés zsíron, fedő alatt puhára párolunk, majd liszttel megszórva, húslével, esetleg tejszínnel felöntünk. Ha húslével öntöttük fel, akkor egy pohár tejfölt és néhány szétnyomott, főtt burgonyát adunk hozzá, ha pedig tejszínnel öntöttük, akkor csak a szétnyomkodott burgonyákat. Fokhagymával, kedvenc fűszereinkkel ízesíthetjük.

Ezenkívül remek kiegészítője túróknak, tojásos ételeknek és salátáknak is!

Fogyasztása során nagyon figyeljünk oda arra, hogy

várandósság és szoptatás időszakában nem alkalmazható, mivel szülésmegindító hatású.

2 éves kor alatt nem adható, és trombózisra, embóliára, infarktusra való hajlam esetén kifejezetten tilos alkalmazni!

Ha viszont nincs ellenjavallata fogyasztásának, akkor érdemes beépítenünk a mindennapi életünkbe, mert számos területen kifejti áldásos hatásait. Egy kevés olajon vagy vajon fokhagymával, borssal és sóval megpárolva, majd olajba illetve vajba téve a jégkockatartó apró kockáiban lefagyasztható, így egy télen is bármikor elővehető hús, mártás vagy levesalap készíthető belőle – de a gyógynövények felhasználására ezer módot találhattok még!

Fotók: Miskolczi Bogi

Ajánljuk még:

Így újítsd meg a nappalidat – pénztárcabarát módon! (x)

Januárban sokan úgy érzik, eljött a nagy elhatározások ideje, ahogy mondani szokás, jöhet az „új év, új én”. Ezt újragondolva mondhatjuk: 2024-ben jöhet az új év, új nappali! A tapasztalatok alapján ugyanis jól tudjuk: néhány aprósággal is feldobhatjuk a teret, amiben aztán könnyebb hatékonyan dolgozni, vagy éppen kellemesebb elnyúlni és pihenni. A JYSK szakértői összegyűjtöttek néhány tippet! (x)

 

Már követem az oldalt

X