Egészség

Ezekkel a gyógynövényekkel veheted fel a harcot az allergia ellen!

 A minket körülvevő és életünk részét képező anyagok rendszerint közömbösek a szervezet számára, ám ha az immunrendszer tévesen „ellenségként” kezeli őket, a szokásostól eltérően, fokozottan reagál rájuk. Az allergia tehát nem lenne más, mint az immunrendszer „tévedése”?! Azaz ártalmatlan anyagokat minősít veszélyes betolakodónak, akik ellen teljes gőzerővel veszi fel a harcot, ami az öt érzékszervet érinti, főként a szaglást, amely a legerősebb érzékelés a memória szempontjából.

Az ismerősi körömben elég nagy számban tapasztalom, hogy főként tavasztól késő őszig allergiától szenvednek valamilyen növény virágporára, pollenjére. A pollenallergia jelentkezhet szezonális szénanátha, asztma, valamint allergiás kötőhártya-gyulladás formájában.

A panaszok nagyon kellemetlenek, a barátaimon látom legalábbis, hogy ilyenkor prüszkölnek, zsebkendőtengereket használnak el a nyári nagy hőségben, bedugul az orruk, viszket a szemük vagy akár a torkuk is, s akár fizikai rosszullétet is tapasztalnak. A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor/pollen, így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. 

Ezek enyhítésére több hatásos gyógynövény áll rendelkezésünkre, melyek az allergia tüneteit is képesek enyhíteni. Hatóanyagaik visszaszorítják az orr- és toroknyálkahártya, valamint a szem duzzadását, szabaddá teszik a légutakat.

Csalán: Gazdag karotinban, K-vitaminban és kvercetinben, ami gátolja az allergiát okozó hisztamin termelődését. A csalántea tisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, tehát az allergénektől is. Ajánlott szénanátha és ekcéma esetében.

Máriatövis: Ez a gyógynövény tisztítja a májat és a hisztaminnal is elbánik. Leghatékonyabb a belőle készült olaj, de a teát is fogyaszthatjuk napi szinten, kúrajelleggel.

Kakukkfű: Enyhíti a száraz köhögést. Neveld akár virágcserépben, de ágacskái a párologtatóban kellemesen illatosítják a levegőt és természetesen teát is készíthetsz belőle.

Papsajt: Az egyik leghatékonyabb gyógynövény lehet a szénanátha kezelésében. Egy klinikai vizsgálat során ugyanis egy antihisztaminnal hasonlították össze: a növény hasonló pozitív eredményeket ért el, azonban nem okozott álmosságot. A papsajt emellett pozitívan befolyásolja az immunrendszert, illetve asztma kezelésére is alkalmazható, teája csökkenti a köhögési ingert.

Lándzsás útifű: Nyálkaanyagai miatt kitűnő nyákoldó és köhögéscsillapító, légúti megbetegedésekre kiváló.

A gyógynövényteákat legfeljebb 3 hétig fogyasszuk kúrajelleggel, ezután tartsunk minimum egy hét szünetet!

Viszont ami az egyikőnknek segít, a másikunknak árthat, ezért is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a gyógynövények keresztreakció esetében súlyosbíthatják az allergiát. A gyógynövények alkalmazásával kapcsolatban ezért kérj tanácsot szakképzett fitoterapeutától, az orvosodtól vagy a gyógyszerésztől!

Ajánljuk még:

TERMÉSZETESEN SEGÍT A TERMÉSZET, HOGY JÓL ÉREZZEM MAGAM A BŐRÖMBEN

BEMUTATJUK A LEGJOBB SALÁTAVIRÁGOT: MINDENT A SARKANTYÚKÁRÓL

ORBÁNCFŰ, CICKAFARK ÉS IZSÓP – HÁROM NYÁRI CSODASZER, AMIKET IDEJE MINÉL HAMARABB BESZEREZNED!

 

 

Már követem az oldalt

X