Ezekből szemezgessetek, hogy egészséges maradjon a szemetek

Egészség

Ezekből szemezgessetek, hogy egészséges maradjon a szemetek

A szemetek egészségéért is tehettek azzal, ha tudatosan és odafigyelve válogatjátok meg a tányérotokra kerülő ételeket. Többek között az A-, C- és E-vitamin, valamint a lutein és a cink bevitele fontos. Összegyűjtöttük, mely ételek közül szemezgessetek, hogy egészséges maradhasson a szemetek.

Az éves orvosi szűrővizsgálatok között ott van a listámon a szemvizsgálat is – többek között azért, mert kontaktlencsét (is) hordok, így évente ellenőrzik, hogy romlott-e a látásom, megfelelő-e ugyanaz a típusú kontaktlencse, vagy másmilyenre van szükségem. Lekopogom: évek óta ugyanolyat használok, vagyis nem romlott a látásom. Viszont mindig meghallgatom, hogy kicsit száraz a szemem, bizonyára sok időt töltök a monitor előtt, ami nem egészséges, igyekezzek minél többet pihentetni vagy éppen tornáztatni a szemem, a számítógép fénye helyett a természetes fényt keressem, nézzek a távolba és használjak szemcseppet. Igyekszem megfogadni a tanácsokat, talán valamelyest sikerült visszavennem a monitor előtti időből, bár az még mindig sok...

Viszont nemcsak a laptop (vagy az okostelefon) lehet a hibás: a hétköznapok során még számos módon árthattok a szemetek egészségének. A szemcsés, homályos tévéképernyő és a túl gyakori szemdörzsölgetés sem tesz jót, csak hogy a leggyakoribbakat említsük. Az éves szemvizsgálaton való részvétel pedig nem holmi úri szeszély, hiszen ha nem megfelelő szemüveget használtok, a látásotok könnyen továbbromolhat.

A megfelelő minőségű napszemüveg fontosságára is újra meg újra felhívják a figyelmet a szakemberek

– ebben a kérdésben egyöntetűen kiállnak a minőség mellett. Kevesebbszer hangzik el, de annál fontosabb, hogy a dohányzás nemcsak a szív- és érrendszert, valamint a tüdőt károsítja, de a szem egészségére is veszélyt jelent: idővel szürkehályog vagy makula degeneráció is kialakulhat a dohányosoknál.

Fotó: Pexels / Roman Odintsov 

Szem előtt tartandó ételek

Van az a vicc, hogy ha valaki sok répát eszik, javulhat a látása, mert ki látott már szemüveges nyulat? Nos, mint minden viccnek, ennek is van valami köze a valósághoz, hiszen a sárgarépában A-vitamin és béta-karotin is található (ez utóbbiból A-vitamint állít elő a szervezetünk). Ha nem viszünk be eleget ebből a vitaminból, az szemszárazsághoz vagy farkasvaksághoz is vezethet, egyes vélemények szerint az A-vitamin súlyos hiánya akár vakságot is okozhat. A sárgarépa mellett egyes gyümölcsök, a kelkáposzta és a spenót fogyasztása is ajánlott, de az A-vitamin legjobb lelőhelye az állati eredetű ételekben van, így például a májban, a tojássárgájában és a tejtermékekben – ITT egy egész gyűjtést találtok ilyen receptekből.

Többek között a bántó, kékes fény negatív hatásaival szemben is érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek magas lutein- és zeaxantin tartalommal rendelkeznek. Mindkettő egy úgynevezett karotinoid, vagyis zsírban oldódó antioxidáns, amely megvédi a szemet a káros szabad gyökök ellen (ezek különböző degeneratív megbetegedéseket vagy akár rákot is okozhatnak). Hogy elegendő mennyiségben legyenek ezek az antioxidánsok a szervezetetekben, egyetek például kelkáposztát, spenótot, répát, zöldborsót, kelbimbót, narancsot, barackot, vörös szőlőt és csemegekukoricát.

Fotó: Pexels / Kindelmedia 

A száraz szemek ellen az omega-3 zsírsavak is bevethetők, csecsemő- és kisgyerekkorban az agy és a szem fejlődése szempontjából lehet fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű bevitelre. Idősebbeknél pedig a 2-es típusú cukorbetegséggel járó látásromlás megelőzésében lehetnek segítségünkre az omega-3 zsírsavak. A tengeri halak fogyasztása ilyen szempontból is remek.

A C-vitamin szupererejét valószínűleg nem kell bemutatni, a magas antioxidáns-tartalma miatt a szem egészségéhez is hozzájárulhattok, ha odafigyeltek az olyan ételek fogyasztására, amikben sok C-vitamin van. Egyes kutatások szerint segíthet megelőzni a szürkehályogot. Rengeteg zöldség és gyümölcs tartalmazza ezt a vitamint, mint például a paprika, a citrusfélék, a káposzta vagy a guava, a kivi és a brokkoli.

Fotó: Pexels / Loong Ken 

Az E-vitamin is magas antioxidáns-tartalma miatt kerül fel a listára, ezt többek között a mandula, a napraforgómag, fenyőmag és sárgabarack segítségével vihetitek be a szervezetetekbe.

Farkasvaksághoz is vezethet a cinkhiány, ezért érdemes odafigyelni, hogy elegendő olyan élelmiszert fogyasszatok, amelyek fokozottan tartalmazzák ezt a nyomelemet. Főleg az időskori makula degeneráció ellen védheti a cink a szemeteket. Természetes cinkforrás például a tökmag, a földimogyoró, az osztriga, a hüvelyesek, a tojás és a különböző húsok.

Fotó: Pexels / Foodie Factor 

Ezeket az ételeket nem olyan nehéz beiktatni a mindennapi étkezésbe, szerintem mindenki rendszeresen fogyaszt közülük jó párat. Mégis jó tudni, hogy egy sárgarépa elrágcsálásával vagy két főtt tojással a szemetek egészségét is támogathatjátok.