Az aszkorbinsav (többek között) szükséges ahhoz, hogy jól működjön az immunrendszerünk, a bőrünk ne száradjon ki, a csontok és a fogak megfelelően fejlődjenek, de C-vitamin segít abban is, hogy a sebek, hegek gyorsabban gyógyuljanak, egy-egy sérülés után könnyebben felépüljünk.
A szervezetünk nem képes C-vitamint előállítani, legegyszerűbben az ételeken keresztül juthatunk hozzá. Legegyszerűbb nyers formában fogyasztani a megfelelő, magas aszkorbinsav-tartalommal bíró gyümölcsöket és zöldségeket, mint
- a citrom
- a narancs
- a grapefruit
- a bogyós gyümölcsök
- az eper
- a kivi
- a brokkoli
- a kelbimbó
- a paprika
- és a paradicsom.
Azért is érdemes frissen fogyasztani ezeket a gyümölcsöket, mert ilyen formában tudunk jól hasznosuló C-vitaminhoz jutni, ugyanis az hőkezelés hatására veszít értékéből!
Jól megválasztott receptekben azonban alapanyagként is használhatjuk a fent felsoroltakat, például ezen ételek elkészítéséhez:
Reggelire:
EGÉSZSÉGES REGGELI TURMIX
EPRES-KÓKUSZOS TURMIX
Ebédre:
CITROMOS CSIRKELEVES, AHOGY A GÖRÖGÖK IS KÉSZÍTIK
A LEGTUTIBB EPERKRÉMLEVES
Vacsorára:
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL – ÍZES, SZÍNES FINOMSÁG
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL! – MINDENTBELE ÉTEL
Nassolnivaló:
JOGHURTOS POHÁRKRÉM
CSOKIS-EPRES CSODA: EPRES TRÜFFELGOLYÓK
Őszi szépségszüret: így használd fel a szőlőt!
Érik a szőlő, hajlik a vessző, és csak arra vár, hogy leszüreteljék. Nézzük, hogyan tudjuk a szépségápolásban kamatoztatni ezt a csodagyümölcsöt!
A cikk megjelenését a Zabosfai Ökokert termékcsalád forgalmazója, a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.