Egészség

A klasszikus nagyágyú: itt a C-vitamin pótlásának ideje!

Magyarként az ember jóformán nem tudja elvégezni az iskolát anélkül, hogy legalább egyszer ne hallott volna Szent-Györgyi Albertról és a C-vitaminról. És milyen jó is ez!

Az aszkorbinsav (többek között) szükséges ahhoz, hogy jól működjön az immunrendszerünk, a bőrünk ne száradjon ki, a csontok és a fogak megfelelően fejlődjenek, de C-vitamin segít abban is, hogy a sebek, hegek gyorsabban gyógyuljanak, egy-egy sérülés után könnyebben felépüljünk.

A szervezetünk nem képes C-vitamint előállítani, legegyszerűbben az ételeken keresztül juthatunk hozzá. Legegyszerűbb nyers formában fogyasztani a megfelelő, magas aszkorbinsav-tartalommal bíró gyümölcsöket és zöldségeket, mint

  • a citrom
  • a narancs
  • a grapefruit
  • a bogyós gyümölcsök
  • az eper
  • a kivi
  • a brokkoli
  • a kelbimbó
  • a paprika
  • és a paradicsom.

Azért is érdemes frissen fogyasztani ezeket a gyümölcsöket, mert ilyen formában tudunk jól hasznosuló C-vitaminhoz jutni, ugyanis az hőkezelés hatására veszít értékéből!

Jól megválasztott receptekben azonban alapanyagként is használhatjuk a fent felsoroltakat, például ezen ételek elkészítéséhez:

Reggelire:

EGÉSZSÉGES REGGELI TURMIX
EPRES-KÓKUSZOS TURMIX

Ebédre:

CITROMOS CSIRKELEVES, AHOGY A GÖRÖGÖK IS KÉSZÍTIK
A LEGTUTIBB EPERKRÉMLEVES

Vacsorára:

VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL – ÍZES, SZÍNES FINOMSÁG
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL! – MINDENTBELE ÉTEL

Nassolnivaló:

JOGHURTOS POHÁRKRÉM
CSOKIS-EPRES CSODA: EPRES TRÜFFELGOLYÓK

A cikk megjelenését a Zabosfai Ökokert termékcsalád forgalmazója, a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.

 

Már követem az oldalt

X