Vacsorázz Borbás Marcsival! – Mindentbele étel

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival! – Mindentbele étel

Borbás Marcsi receptje.

Már tudom mi a legnehezebb egy-egy diéta betartásában. Az, hogy nem a megszokott ízeket és alapanyagokat kell ennünk, pedig azokat kívánjuk. De talán pont ez a lényeg!

Amikor ezen gondolkodtam, rájöttem, hogy van két választásom. Vagy icipici mennyiséget eszem a kedvenc ételeimből, vagy újrakódolom az ízlésemet. Az első variáció számomra nagyon nagy kínzás, így arra jutottam, jobban járok, ha egy falatot sem eszem például a mákoscsíkból, mert ha megkóstolom, akkor addig eszem, amíg van. A második lehetőség, hogy nyitott vagyok, és megváltoztatom az ételeimet. Így aztán egy felfedezőtúrának, személyiségfejlesztésnek is tekinthető az új étrendem.

Tovább olvasok

A mai diétás tanácsom: légy nyitott, és fedezz fel új ízeket!

 

Mindentbele étel

Hozzávalók (egy főre)

  • Fél bögre, 2-3 féle hüvelyes mag (fekete lencse, vörös lencse, zöldborsó, csicseri borsó, bab)
  • Egy marék madársaláta
  • 3-4 levél római saláta
  • 1 db kisebb sárgarépa
  • Petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Citrom
  • Olívaolaj
  • Tonhal (1/4 doboz, sós lében eltett)

Elkészítés:

Főzzük meg a magokat, külön-külön edényben, mert a főzési idejük nem azonos. Főzéskor tegyünk a vízbe fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot és jócskán sót is. Érdemes többet főzni a magokból, és betenni egy zárható dobozban a hűtőszekrénybe, mert több napig használhatjuk majd különböző ételekhez. Receptsorozatunkban a héten még szükségünk lesz rájuk. Amíg főnek a magok, addig lereszeljük a sárgarépét, de ha kedvünk van, lehet tenni az ételbe zellert is, mert jót tesz a vércukorszintünknek. A végén az egészet ízesítjük egy klasszikus salátaöntettel (só, ecet, pici olaj, pici eritrit), az eredményt pedig hagyjuk állni.

Ezután egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük a vékony karikákra vágott fokhagymát, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg. Ha kész, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, csavarunk rá egy kis citromlevet, majd sózzuk, borsozzuk és végül hozzákeverjük a fél bögrényi meleg főtt babot, amellyel jól összeforgatjuk. Ezután jöhet bele a madársaláta is. Egy tányérra halmozzuk, mellérakjuk a lecsöpögtetett, reszelt sárgarépát és a rómaisaláta leveleket.  Végül megkoronázhatjuk néhány tonhaldarabkával. Római salátával tálaljuk.

Miért éppen így?

Sokan nem tudják, de bab is diétás! Fontos, hogy készítés előtt a babot áztassuk be, majd tiszta vízben forraljuk fel, és az első főzővizet öntsük le róla, így nem terheli meg az emésztőrendszerünket.

A bab 20-25 százaléka fehérje, így remek húspótló. A szervezetünk lassan emészti meg, így nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet, hosszan teltségérzetet biztosít. Magas a rosttartalma, ahogyan B1- és K-vitamin tartalma is, valamint remek folsav, magnézium, nátrium és foszfor forrás is. Csökkenti a rák kialakulásának, a szívbetegség- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát. Mindehhez a madársaláta, a római saláta és a petrezselyem segítenek a zsírbontásban.

A sorozat korábbi vacsoraötleteit itt találod.

 

Már követem az oldalt

X