Egészség

Kislányom búcsúja a tejtermékektől – tejcukorérzékenység és tejfehérje-allergia a gyakorlatban

Laktózérzékenység, tejfehérje-allergia – sokan még mindig úgy vélik: ez a XXI. század legnagyobb hisztije. Pedig ezek a tartós betegségek nemcsak a kellemetlen tünetekről, hanem komoly szövődményekről is szólnak. Mi a különbség a kettő között, mit szabad és mit nem lehet fogyasztani, elmúlik vagy békéljünk meg velük? Egy dietetikus szakember segítségével jártam körbe ezt a tejben-vajban fürösztött, egyre több embert érintő problémát.

Néhány hete igazolódott be a gyanúnk: hatéves lányunk tejfehérje-allergiás, vagyis semmiféle olyan ételt nem ehet, amiben tej vagy tejszármazék található. Hónapok óta erős hasi görcsök kínozták, még akkor is, ha csak egy csepp tejszármazék került a szervezetébe egy tál főzelékbe rejtve. Időről időre pattanásszerű kiütések jelentek meg a felkarján és a combján, amik néha erősödtek, néha elhalványultak.

Tízhónapos kora óta fülét már többször műtötték, és nála egy ártalmatlan nátha is észrevétlenül durva fülgyulladásba torkollik. Biztos voltam benne, hogy a tej lesz a ludas, ezért hónapokkal ezelőtt igyekeztem kiiktatni az ő étrendjéből. Egyáltalán nem lepett meg a diagnózis, hiszen számítottunk rá. Kifejezetten örültem, hogy nevén nevezhettük a problémát, és elindulhattunk valamerre. Azt kívánom, ez legyen a legnagyobb problémánk, de azért igen precíz odafigyelést igényel, ha valakinek tejmentes étkezést írnak elő: amióta kézhez kaptuk a gasztroenterológus javallatát, azóta bújom az élelmiszerek címkéjét.

Nem könnyű egy tejterméket minden nap lelkesen fogyasztó családnak átállnia tejmentes étrendre, de most már kezdek eligazodni ebben a hatalmas káoszban. Kislányom már az óvodában is tejmentes diétán van – ezt a kérelmet orvosi igazolással együtt kell benyújtani, sőt, ha valaki tejcukorérzékeny vagy tejfehérje-allergiás gyermeket nevel, azt igazolással néhány ezer forinttal magasabb családi pótlék illeti meg. El is kél az anyagi támogatás, ugyanis a tejmentes termékek – amelyek szerencsére egyre nagyobb teret nyernek a boltokban – nem az olcsó kategóriába sorolható tételek. 

Megkérdeztem Starkné Szabó Eszter dietetikust, mégis mi a különbség laktózintolerancia és tejfehérje-allergia között, mit szabad és mit nem, mire számíthatunk e téren a jövőben. Kértem, segítsen egy kicsit nekem, és azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei hasonló tünetegyüttessel találkoznak. 

Laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység

„Sokan összekeverik a laktózintoleranciát, vagyis a tejcukor-érzékenységet a tejfehérje-allergiával – kezdi a szakember. A laktózintolerancia nem allergia, inkább egy emésztési zavar, ugyanis ilyenkor a laktózt, a tejcukrot nem tudjuk emészteni. Ez esetben hiányzik szervezetünkből a laktáz enzim, ami bontaná a tejcukrot, így az emésztetlenül megy tovább, a vastagbélben eléri a baktériumokat, amik végül elkezdik lebontani. Ennek következtében jelentkezik a kellemetlen puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés. Ezek a betegek fogyaszthatnak tejtermékeket, de csak olyat, amiben nincs tejcukor, azaz laktózmentes termékeket. A tej többi részével nincs gondjuk, sőt a legtöbben még a savanyított tejtermékeket is (hosszú érlelésű sajtokat, kefírt, joghurtot), ahol az erjesztés folyamat következtében lebomlik a tejcukor, fogyaszthatják.

Diagnosztizált laktózintolerancia esetén fontos megállapítani az egyéni tolerancia mértékét,

vagyis, hogy mennyi tejtermék fogyasztható probléma nélkül, mert ez is teljesen különböző lehet.

Beszélhetünk veleszületett laktózintoleranciáról is, amikor már a születés pillanatában hiányzik a baba szervezetéből a laktáz enzim. Vagy később, három-hat éves kor után az enzim aktivitása fokozatosan csökken, és ezek után jelentkeznek az említett tünetek. A laktózintolerancia lehet szerzett vagy másodlagos is, amikor például egy hasmenés, bélfertőzés, vékonybelet érintő egyéb betegségek vagy antibiotikumos kezelés következtében alakul ki. Ilyenkor érdemes pár hétig kivonni az étkezésből a laktózt, majd fokozatosan visszavezetni egy probiotikumkúrás kiegészítéssel. Ma már a laktáz enzim pótlása is elérhető a laktózérzékenyeknek, szájon át bevehető por, csepp, rágótabletta formájában.

Amikor a laktáz enzim aktivitása nem az előbb említett hatások miatt csökken, akkor gondolni kell a genetikai háttérre” – magyarázza Eszter, aki azt is hangsúlyozza, hogy kizárólag akkor szabad tejmentes diétát tartani, ha azt a szakorvos elrendelte. A tejben rengeteg olyan hasznos anyag van, amire szüksége van az emberi szervezetnek, nem tanácsos csak úgy kihagyni az étrendből, mivel megfelelő minőségű fehérjét, kalciumot és D-vitamint juttatunk általa a szervezetünkbe. 

 Tejfehérje-allergia vagy tejallergia

A tejallergia sokkal súlyosabb tünetegyüttessel jár, mint a laktózérzékenység. Előbbiben szenvedők semmiféle tejet, tejszármazékot (beleértve a laktózmentes termékeket) sem fogyaszthatnak. Sőt, a tejallergiások szervezetét még az is megzavarhatja, ha bármilyen tejfehérjével történő „szennyeződés” kerül az ételbe, mondjuk ha nem megfelelően mossák el a különböző evőeszközöket, szedőeszközöket. A tejallergiások nem ehetnek olyan termékeket, amelyekben megtalálható a tej, a tejzsír, a tejsavó, a tejpor, a laktóz, a kazein, az író. De kecsketejet, juhtejet, valamint ezeknek az állatoknak a húsát sem ajánlatos fogyasztani, ahogyan a marhahúst is érdemes kerülni, mivel keresztallergiákhoz vezethetnek.

Ezt a két kódot is jegyezze meg az, aki tejallergiával küzd: E472, E478! Hiába nem szerepel az összetevők között tejszármazék, ez a két E-szám is problémákat okoz egy tejfehérje-allergiásnál. De érdemes odafigyelni azokra a kozmetikumokra, tisztálkodószerekre is, amelyekbe tejet tesznek.

„Tejfehérje-allergia estén kóros immunreakció is van a háttérben, amely a tejfehérje (kazein) ellen indul a szervezetben, ami megtalálható mindenféle tejszármazékban – folytatja a dietetikus. „Ezt, orvos által diagnosztizált tejallergia esetén, mindenképp ki kell iktatni az étrendből, hiszen ez a kiváltó tényező.

A kezelés egyetlen módja az allergén (tej) kiiktatása, a diéta, amelyet évekig, akár egy életen át be kell tartani.

A táplálékallergiák tünetei nagyon változatosak lehetnek: hasmenést, hányást, hasi fájdalmat, ekcémát, csalánkiütést, véres székletet, sőt légúti tüneteket, köhögést is eredményezhetnek, valamint akár rendszeres fülgyulladás is lehet a következménye. Kialakulásának pontos okát még nem tudják, de intenzíven vizsgálják. Ahogyan a laktózérzékenység, úgy a tejfehérje-allergia is genetikailag öröklődhet. Ha az egyik szülő allergiás, akkor a gyermek 33 százalék biztossággal szintén allergiás lesz, ha pedig mindkét szülő az, akkor a gyermeknek már 70 százalék az esélye arra, hogy örökli. Ha az allergiákat civilizációs betegségként aposztrofáljuk, akkor a tejallergia is az. Közrejátszhat benne az egészségtelen táplálkozás, az egyre több félkész, illetve készétel fogyasztása, befolyásolhatja az életmód, a környezeti hatások. A jó hír az, hogy ha időben felfedezik, akkor a gyerekek igen nagy százaléka öt-hat éves korára kinövi – mondja a dietetikus, és itt is kiemeli, hogy mennyire fontos a pontos diagnózis.

„Tejfehérje-allergiában szenvedők, de laktózintoleranciás egyének is gyakran választják a tej helyett a növényi italokat. Rengeteg növényi tej áll rendelkezésére, mint például a zabtej, a mandulatej, a rizstej, a kókusztej, de a kendermagtejet már kevesebben ismerik – osztja meg velünk Eszter, hogy ilyen esetekben, mivel érdemes „pótolni” az állati eredetű tejet.

„Általánosságban elmondható a növényi italokról, hogy nem tartalmaznak koleszterint, viszont hiányosak fehérjében, valamint néhány olyan vitaminban és ásványi anyagban is, amelyekből a tejtermékek igen nagy mennyiséget tartalmaznak. Ilyen például a kalcium, a D-vitamin, B12-vitamin. Ezek igen fontos szerepet töltenek be szervezetünk egészséges működésében, ezért mindenképpen figyeljünk más forrásból történő bevitelükre!

A szójaitalokat a gyerekek esetében nem javaslom, mert nagyon allergizál, és a szója tartalmaz olyan növényi hormonokat, amik beleszólhatnak a gyermek fejlődésébe. Sajt helyett vezessük be a tofut, a különféle magokból (kesudió, mandula) készült sajtokat, vajból csak a növényi eredetű megfelelő, de jó alternatíva lehet a kókuszzsír, a mogyoróvaj, a tahini (szezámmagkrém), vagy rengetegféle zöldségkrém, amiktől izgalmasabb lesz egy szimpla szendvics. Tejallergiásoknál is kiemelten fontos a rostban gazdag étkezés, valamint pótoljuk a D-vitamint, szükség esetén a kalciumot a változatos táplálkozás mellett. A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozáshoz hasznos információkat kaphatnak a szülők az Okostányér útmutatóiból, felmerülő kérdéseikkel érdemes dietetikus szakemberhez fordulni, aki táplálékallergia esetén is személyre szóló tanácsokat tud adni.”

Ne a gyereknek legyen nagy ügy!

A bevásárlásnál és a főzésnél eleinte komoly kihívást jelentett a százszázalékosan tejmentes élet, de erre ma már egy egész iparág épült, így teljes értékű életet élhet az, akinek le kell mondania bizonyos termékekről. Amennyire lehetséges, igyekeztem az egész családot erre a pályára állítani, de másik két gyerekemtől nem vonom meg a sajtot, joghurtot, kefirt, tejszínes leveseket és főzelékeket csak azért, mert kisebbik lányom ezeket nem eheti. Ő már ügyesen tudja, melyik pultból választhat magának gesztenyerudit, mindenmentes pudingot. Nem okoz neki problémát, ha ő csak gumicukrot ehet egy ovis szülinapon vagy hogy az ő tejének bizony kicsit bizarr íze van. Az ő főzelékét másként sűrítem, az ő salátájából kimarad a feta, az ő csirkepaprikása tejföl nélkül finom. Most a tejmentes sütikkel kísérletezem, hogy soha ne maradjon ki a jóból.

Nem szeretnék nagy ügyet kerekíteni kislányom diétájából, mert a világért sem erősítenék benne egyfajta betegségtudatot.

Ettől ő nem lett más, mint a többi gyerek, egyszerűen csak valamivel nagyobb odafigyelést igényel az étkezése. Természetesnek vettük a változást, és ettől ő is könnyedén ugorja át a mindennapi akadályokat. A gyerekek sokkal rugalmasabbak, mint a felnőttek, de a mi feladatunk segíteni nekik a fizikai és lelki változásokban. Kislányunk nem csinál nagy ügyet merőben új étrendjéből, hiszen pontosan tudja, a saját bőrén tapasztalta, miért történik mindez. Bőven elég, ha olykor nekem és az apukájának okoz némi fejtörést a bevásárlás és a főzés. 

Ha az elején döcögünk is egy kicsit ezzel a tejmentes élettel, néhány hét alatt természetessé válik, hogy mire kell figyelni. Ugyan több feladat akad a konyhában, de kifejezetten jótékony hozadéka lányom allergiájának, hogy a folyamatos címkeolvasásnak hála végre pontosan tudom, mi kerül az asztalunkra. A dugitejcsokit innentől pedig majd akkor eszem meg, ha már az összes gyerekem alszik.

 Hasznos tudnivalók: ITT, ITT és ITT 

Ajánljuk még: 

DIVATBETEGSÉG, MODERNKORI HUNCUTSÁG LENNE AZ ÉTELINTOLERANCIA?
ÍGY JAVÍTJÁK AZ EGÉSZSÉGED AZ ADAPTOGÉN GYÓGYNÖVÉNYEK!
MIÉRT LESZÜNK JOBBAN, HA SZŐLŐCUKROT VESZÜNK BE GYÓGYSZER HELYETT?

 

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X