Egészség

Huzat vagy nem huzat: a hasogató fülfájás okai és házi kezelése

Az utóbbi években sokat fáj a fülem. Érzékeny lettem hidegre, szélre, huzatra, és a légkondi télen-nyáron meggyötör. Akkor is fáj, ha nem vagyok náthás, de ha néha rám tör a nátha, az aztán maga a hasogató fájdalom. Megtanultam hát kezelni otthoni módszerekkel!

Nem mindig jutok el azonnal orvoshoz, és addig is megtanultam hogyan vészeljem át azt az időszakot, amíg orvos is rá tud tekinteni a fülemre. Akad egy-két házi praktika, ami (ideiglenesen) vagy ha a kezdetek kezdetén sikerül elcsípni a tüneteket, teljesen segít „túlélni” a professzionális segítségnyújtásig. Lokálisan, magát a fül fájdalmát már megtanultam enyhíteni.

A legegyszerűbb a legjobb ebben a helyzetben is: a . A háztartásban fellehető legnagyobb zoknit megtöltöm mikróban (vagy fazékban, lángon) melegített sóval. Azt tiszta konyharuhába kötözöm, hogy ne égessen annyira, és olyan melegen, amit csak el tud viselni a fülem, szorítom rá a forró, sós batyut, majd egy sapkát is húzok a tetejére, és ágyba bújok. Tapasztalataim szerint állva, vagy a munka közben semmit se ér a melegítés. Meg el is csúszik, nem olyan jó fülre szorított kézzel jönni menni, tenni-venni a másikkal. Egyszóval, meleg só, ágynyugalom és meleg tea, ami ilyenkor nekem bevált praktika.

Akinek volt már igazi fülfájása, az tudja, milyen határok nélkül tud hasogatni, a fülfájásnál talán csak a fogfájás a rosszabb,

de mindkettő olyan áramütésszerű, éles, zaklató fájdalom, amely nemcsak fizikailag alig elviselhető, de az idegrendszerre is hat.

Ha fáj a fülem, jobb nem szólni hozzám. Amúgy is nehezebben hallom meg, bármit is akar a közölni a másik.

Mik lehetnek a fülfájás okai?

Több különböző oka is lehet a hasogató fájdalomnak. Lehet például a külső hallójárat, valamint a középfül gyulladásának a jele a fájdalom. A külső hallójárat gyulladását akár a nem megfelelő fültisztítás is eredményezheti, a középfülgyulladás hátterében pedig a fülkürt elégtelen működése, elzáródása állhat, és ez legtöbb esetben valamilyen felső légúti fertőzés következménye. Vagy egyszerűen eléri a fertőzés a középfület is.

Lehet azonban huzat is az ok, leginkább abban az esetben, ha  nem megfelelő a fülkürt működése. Ez lehet átmeneti (valamilyen fertőzés-váladék miatt), de lehet alkati sajátosság is, és akkor bizony szinte egész életünkben megküzdhetünk ezzel a panasszal. Ez a legtöbb esetben egyébként aszimmetrikusan jelentkező fájdalmat okoz (nálam mindenképpen). De szűkülést (nyálkahártya-duzzanatot) okozhat egy sor egyéb baj is, akár egy allergiás reakció valamilyen élelmiszerre vagy reflux is. Nem árt hát kivizsgálni, ha gyakorta van ilyen bajunk, hiszen tűzoltásnak jó a sós melegítés, de örökre szóló megoldást nem várhatunk tőle...

Minden esetben jó, ha a fülkürt szellőzését biztosítjuk a duzzanatot csökkentő orrcseppel, a fül melegen tartásával, esetleg a Valsalva manőverrel, ami a következő módon működik: befogjuk az orrunkat és csukott szájjal, nagyon óvatosan levegőt préselünk a dobüreg felé.

Nem szabad azonban két-három napnál tovább otthon kísérletezni, mert ha nem sikerül a fülkürt szellőzését helyreállítani, akkor komoly középfülgyulladás is létrejöhet. Jobb megelőzni a komolyabb bajt, és inkább forduljunk orvoshoz, akár huzat, akár valamilyen náthás panasz áll a fülfájás hátterében.

Ajánljuk még:

5 + 1 ÉRV, HOGY EGYÉL MA VALAMILYEN CSÍPŐS ÉTELT
8 OTTHONI PRAKTIKA MEGFÁZÁS ELLEN
6 EGÉSZSÉGÜGYI TÉVHIT, AMITŐL JÓ LENNE MEGSZABADULNI

Tanuljunk meg szaunául – avagy szaunakultúránk van, volt és lesz!

Hajlamosak vagyunk bizonyos dolgokat szinte kizárólag az év egyes meghatározott pontjaihoz kötni. Bejglit vagy mézeskalácsot süthetnénk egész évben, mégis szinte kizárólag a karácsonyi ünnepkörben kerülnek az asztalunkra, ahogyan az amúgy fenségesen ízletes ecetes torma–tojás–sonka trióval is legtöbbször csak húsvétkor találkozunk. A szaunázás és a téli időszak kapcsolata esetében egészen egyszerű a magyarázat: kinn hideg van, a szaunában pedig nagyon meleg!

 

Már követem az oldalt

X