Egészség

8 otthoni praktika megfázás ellen

Ha te sem szívesen nyúlsz a gyógyszerekhez, de maga alá gyűrt ez a makacs betegség, akkor próbáld ki a természetes módszereket, amik biztosan be fognak válni influenzás és náthás tünetek esetén!

Ha kicsit enyhül a téli időjárás, rögtön megjelennek a különböző felső légúti fertőzések is, melyeket buszon, villamoson közlekedve, pillanatok alatt el lehet kapni. Na de mivel lehet védekezni ellenük, és ha már megtörtént a baj, akkor miként is lehet belőlük kilábalni? Ezekre a kérdésekre keresem a választ, és mutatom, hogy nekem milyen praktikák váltak be.

GYÖMBÉR

A gyömbér az egyik leghatásosabb vírus-, és baktériumölő. Én hársfateába szoktam rakni kockára vágott/reszelt gyömbért, vagy önmagában teaként fogyasztom egy kis citrommal ízesítve. Arra készülni kell, hogy izzasztó hatása van, viszont csökkenti a lázat, és csillapítja a köhögést is.

Fontos, hogy 2 éven aluli gyerek nem fogyaszthatja!

GYÓGYTEA

Ahány tea, annyiféle hatás. Nátha, influenza esetén érdemes az alábbi teákat fogyasztani: Hársfa, kamilla, kakkukfű, bodza, borsmenta, útifű

  • Hurutra: Hársfa, kamilla, útifű
  • Köhögésre (köptető): Kakkukfű, úitfű, ánizs, hársfa
  • Nyálkahártya fertőtlenítésére: Hársfa, kakukkfű, kamilla
  • Torokgyulladásra: Hársfa, borsmenta
  • Gyulladáscsökkentő: Zsálya, útifű

A kamilla kivételével (mivel az 10-20 percig kell áztatni) a gyógynövényeket 5-10 percet hagyjuk forró vízben állni, majd szűrjük le, tetszés szerint ízesítsük mézzel, és fogyasszuk el még melegen.

GRAPEFRUITMAG-CSEPP

Amennyiben van otthon grapefruit csepped, akkor naponta három alkalommal csepegtess 15 cseppet 2 dl vízbe/teába, és idd meg. Immunerősítő!

MÉZ

Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimet, természetes antibiotikumot, és fehérjét tartalmaz, melyek az emberi szervezet és az immunrendszer számára kulcsfontosságúak. Tudtátok, hogy az emberi szervezet számára szükséges 24 ásványi anyag közül 22 kimutatható a mézben? Hihetetlen ugye? Pont emiatt a szuper tulajdonsága miatt ajánlott szinte mindenfajta betegség esetén a méz fogyasztása. Fájó torokra pedig nyugtató hatással is bír.

PROPOLISZ TINKTÚRA

A propoliszban értékes vitaminok és ásványi anyagok vannak, melyek erősítik az immunrendszert. Gyulladáscsökkentő hatása van, és segít a megfázásos tünetek enyhítésében.

Kiválóan alkalmazható különböző vírusos, bakteriális és gombás fertőzések megelőzésére is.

AROMATERÁPIA

Korábban írtam arról, hogy milyen illóolajokat szoktam diffúzorba csepegtetve használni. Az erről szóló bejegyzést IDE kattintva tudjátok elolvasni.

Amennyiben alig kapsz levegőt, abban az esetben ajánlom az eukaliptuszos inhalálást. Forralj egy lábasba vizet, tegyél a vízbe pár csepp eukaliptuszt, és inhalálj felette pár percet úgy, hogy lefeded magadat az edénnyel együtt egy törölközővel. Naponta több alkalommal ismételd meg a folyamatot. Fontos, hogy forralás után várj az inhalálással pár percet, hogy ne legyen túl meleg a levegő a tüdődnek. Az eukaliptusz antibakteriális, és tisztítja a légutakat.

INFRALÁMPA

Nálam sajnos gyakran kapcsolódik a náthás tünetek mellé egy finom kis arcüreggyulladás, melynek legfőbb jele az, hogy nyomásérzékény az orcád, a homlokod, és feszülést érzel az fejedben.

Amennyiben hasonlót tapasztalsz, 10 percre pár óránként infrázd meg az arcodat, mivel baktériumölő hatása van az infrafénynek.

HAGYMA

Én ezt csak és kizárólag akkor szoktam bevetni, ha kell a nehéztüzérség. Kitűnő baktériumölő, immunerősítő, tisztítja, s fertőtleníti a tüdőt.

Lehet vele inhalálni: Darabold fel a vöröshagymát, kezd el főzni egy lábas vízben, és szívd be a gőzt. Teaként, ízesítés nélkül is fogyasztható, de én azért ajánlok bele egy kevés mézet, mert úgy nem olyan vészes az íze. 

Ajánljuk még:

Köhögés ellen: házi praktikákkal és gyógyteákkal is elűzhetjük a kellemetlen tünetet

Egy megfázáson igyekszünk gyorsan túllenni, általában észre sem veszi az ember, és már nem is tüsszög. Rosszabb esetben azonban kellemetlen köhögéssel társulhat a megbetegedés, amivel sokan már inkább az orvoshoz fordulunk – különösen, ha aludni sem tudunk tőle. Enyhébb esetben azonban a köhögés ellen nemcsak a patikából kaphatunk gyógyszert, a konyhában is lelhetünk rá ellenszert.

 

Már követem az oldalt

X