Egészség

Az ezerarcú bundás kenyér: igazi kincs a konyhában

A magyar konyha egyik igazán kedvelt étele a bundás kenyér. Mindenki ismeri az alapreceptet, kenyér, tojás, aztán valamilyen zsiradék a kisütéshez, só. Olcsó és laktató étel, ami sokféleképpen variálható.

Sokszor maradékmentő fogásként készítjük el, és én – a gyerekkori élményeim mellett – ezért szerettem meg nagyon. Mert nem engedi, hogy szemétre kerüljön a kenyér. Egyetlen falat se mehet veszendőbe ott, ahol észben tartják a bundáskenyeret.

Ha sok gyerek van, ott a bundás kenyér nemcsak maradékmentő, de pénztárcakímélő fogás is. Tudom, ma már elég drága a kenyér meg a tojás is, de ez még mindig sokkal olcsóbb, mint rendelni egy pizzát a sarokról (amivel jól se lakik a család, mert egy pizza sose elég). De a rántott húsnál azért egészen bizonyosan olcsóbb.

Amikor még együtt élt a nagycsalád, és sok éhes kamaszgyomrot kellett jóllakatni, gyakran került elő, mint jolly joker.

 

A bundás kenyér ugyanis megfelelő reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és még vacsorára is. Sőt, feltétnek főzelékre is szuper. Meg váratlan vendégek elé is lehet tolni, illatos teával, vagy nyári estéken egy pohár könnyű borral. Nekem még nem volt olyan vendégem, akinek ne csillant volna fel a szeme, ha azt mondtam: figyu nem főztem ma, de esetleg egy bundás kenyér jöhet? Bármely napszakban, az év bármely szakaszában előhúzható. Még ma is, amikor egyre kevesebb ételt sütünk ki olajban vagy zsírban.

Talán meglepő, de a bundás kenyér a reformtáplálkozásba is beilleszthető, ha nem fehérkenyeret bundázunk, ha megfelelő zsiradékban sütjük meg (például kókuszzsírban). De ha szempont a zsiradékmentes táplálkozás, akár sütőben is kisüthetjük a tojásba mártott kenyérszeleteket.

Az egyik legfőbb előnye a fentieken kívül, hogy

sokféle töltetet, feltétet és formát elbír.

Nem ritka bundáskenyér-partijaink során előfordul, hogy sima sütikiszúróval szívecske, csillag vagy virág formákra vágom a kenyeret, azokat bundázom. Ki ne szeretne egy jóízű baráti beszélgetés alatt szív alakú bundás kenyérbe harapni? Szépen tálalhatóak a fogvájóra szúrt bundáskenyér-virágok is. De lehet keskeny csíkokra vagy éppen kockákra szelni a kenyeret és saláta mellé kínálni.

A bundás kenyér szép barátságot ápol a szószokkal, mártásokkal is. Szereti a tejfölt (de nagyon), és szereti a salátafűszerekkel megbolondított tejfölt, joghurtot, önteteket is. Én gyakran használom a zúzott fokhagymát meg a kaprot ezekhez, továbbá a sávokra vágott bundás kenyér alkalmas mártogatósnak is. 

Kenyeres pajtása a sajt. Szeretek kísérletezni azzal, hogy hol ilyen, hol meg olyan sajttal töltöm meg a gyomrát. Olyankor igyekszem vékonyabb szeletekkel dolgozni, és a két szeletet a töltelékkel fogom össze. De sütöttem már bundás kenyeret sós-borsos káposztával töltve is, és került már két szelet közé maradék csirkehús, sertéspörkölt meg májkrém is.

Ha édesebb ízekre vágyom, akkor nem kenyeret, hanem maradék kalácsot bundázok: lekvárral kínálom vagy pudinggal kenem a tetejét. Kerülhet rá fahéjas porcukor is.

Végtelen variációkban lehet beemelni a család konyhájába még ma is ezt az ételt. Tudom, hogy az egészséges táplálkozás vonalon nem annyira népszerű, de higgyétek el, van az a forma és az az elkészítési mód, amivel lehet helye a mai gasztronómiában is.

Fotó: TeemeahWikimédia

Ajánljuk még:

Gyógyír külsőleg és belsőleg is: kedvenc őszi olajaink

A természet kincsestára megannyi értékes, egészségmegőrző kincset tartogat számunkra – és ezt a lehetőséget érdemes kihasználnunk. A teák, tinktúrák, elixírek és táplálékkiegészítők világán túl van egy olyan csoport, ami nem jut elég figyelemhez, pedig használatuk nagymértékben segítheti szervezetünk támogatását: a növényi olajoknak mind a konyhánkban mind a fürdőszobánkban helyet érdemes szorítani, ugyanis külsőleg és belsőleg is jót tesznek az egészségünknek!

 

Már követem az oldalt

X