Egészség

Angyalka likőr, gyógynövényes szirup és almaszörp – karácsonyi elixírek házilag

Valahol az ősi Egyiptomban kell keresnünk a szó eredetét, de az is elég, ha az arab gyökeréig nyúlunk vissza: „al-ikszir” azaz csodaszer! Az életelixír fogalmat annak a folyadéknak a jelölésére használták, amely a végtelenségig meghosszabbítja az életet, és elvezet a bölcsek kövéhez. Egy biztos: ha idén karácsonykor valami saját készítésűre vágysz, és még véletlenül sem szeretnél mellényúlni, akkor válassz a felkínált lehetőségek közül – biztosan megleled a kedvedre valót, és még egészséget is hozol a házhoz!

Az alkoholos italok kedvelőinek három ötletet is hoztam: pálinka, likőr és gyógybor – ki milyen erősen szereti! A gyógybor készítésének egyik legegyszerűbb módja, ha karácsony előtt legalább egy héttel borba áztatjuk a kiválasztott gyógynövényeket! Mehet bele bármi, ami illik a megajándékozotthoz. Édesíthetjük mézzel, színezhetjük hibiszkuszlevéllel vagy aszalt gyümölcsökkel, gyömbérrel, fahéjjal pedig plusz egészségvédő hatást adhatunk neki. Az én kedvencem a forralt borok világát idéző gyógybor: fehér borba fahéjat, szegfűborsot, kevés ánizst, narancsot áztatok, és kakukkfűvel, mentával, kevés izsóppal dúsítom. A végén mézet is csurgatok bele, és a kamrában érlelem.

Ugyanígy készíthettek pálinkát is, de ajánlom, hogy több gyümölcsöt használj! Az egyik legfinomabb a hibiszkusz virágzattal készült pálinka: barack vagy körtepálinkába aszalt meggyet, aszalt kajszit ágyazok, mellé hibiszkuszvirágot szórok. Kerül még bele citromfű, menta és citrom vagy narancs, kakukkfű. Ha még mézet teszel hozzá, akkor a hölgyek is szívesebben isszák!

Ha már karácsony, akkor készüljön angyalka likőr is! 

200 gramm olvasztott fehércsokihoz 100 gramm cukrot, 300 ml tejszínt és 2 kis tojást adunk, alaposan összekeverjük. Felöntjük 400 ml amarettóval, alaposan elkeverjük, majd hozzáadunk még 300 ml tejszínt. Az eredeti recept szerinti likőr ezzel készen is van, de ha rám hallgattok, érdemes kipróbálni egy kevés őrölt szegfűszeggel, gyömbérrel és vörösszőlő- vagy homoktövis-őrleménnyel is!

Aki nem kedveli az alkoholt, annak tökéletes ajándék lehet egy gyógynövényes szirup!

A szirup alapreceptje egyszerű: egy rész víz, egy rész cukor. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, mikor elérte a kívánt állagot, levesszük a tűzről, belekeverjük a gyógynövényeket, és hagyjuk ázni egy órán át, vagy akár hűvös helyen másnapig. Leszűrjük, palackba zárjuk és hűtőbe tesszük.

 

Ezzel a technikával mindenféle gyógynövényből, kedvenc fűszerekből készíthetünk meglepetést, aminek gyógyhatása sem elhanyagolható! Tegyünk kakukkfüvet a szirupba, és áztassuk citromszeletekkel! Turmixoljunk le egy kevés fagyasztott áfonyát, keverjük a cukorszirupba, és máris kész az áfonyás finomság. Öntsünk mézeskalács- vagy almássütemény-fűszerkeveréket bele, szűrjük le az áztatás után, és akár teához, akár süteményhez, akár egy szelet vajas kenyérhez felhasználható jolly jokert kap a megajándékozottunk. Ha pedig bevállalósak vagyunk, áztassunk zúzott fokhagymát a szirupba, és címkézzük fel torokfájás ellen! Nekem így is ízlik!

Ha úgy érezzük, hogy valami komolyabbat adnánk, akkor kísérletezhetünk a tinktúra készítésével is!

Egy jó minőségű pálinkában vagy vodkában legalább 10 napon keresztül áztassuk gyógynövényeinket, lehetőleg hűvös, sötét helyen! Ha elkészült a gyógyhatású keverékünk, akkor tegyük sötét falú üvegbe, mert így őrizhetjük meg erejét! Egy percig sem kell aggódnunk a növények beszerzése miatt! A herbáriumban kapható szárított növények is tökéletesen megfelelnek a célra! Használjunk pemetefüvet, izsópot, kasvirágot, cickafarkot, zsályát vagy palástfüvet a hideg évszakban! Egy kedves üzenet, egy leírás, és garantált a boldogság!

 

Az elixírek sorából ne hagyjuk ki az édes élvezeteket sem! Attól még, hogy véget ért a befőző szezon, még nem lehetetlen a szörpkészítés! Pucoljunk narancsot, citromot és készítsünk egy kellemes ajándékot a gyerekeknek! Az üvegre festhetünk, rajzolhatunk, még mércét is állíthatunk! Ha pedig valami elfeledettet szeretnénk feleleveníteni, akkor poroljuk le a szakácskönyvet, és készítsünk egy finom almaszörpöt!

 

3 kilogramm almát hámozzunk meg, csumázzuk, vágjuk fel, és mérjük le. Öntsük fel forró, frissen készített cukorsziruppal, méghozzá úgy, hogy egy kilogramm almára 7-8 deciliter sűrű szirupot számoljunk. Tegyünk bele egy kevés citromsavat, és hagyjuk állni hűvös helyen másnapig. Szűrjük le, forraljuk újra, és forrón töltsük üvegekbe! Dunsztoljuk, és díszítsük kedvünkre! Kellemes készülődést!

Ajánljuk még: 

5 + 1 LÉLEKMELENGETŐ TÉLI FŰSZER, AMI POZITÍV HATÁSSAL LEHET AZ EGÉSZSÉGÜNKRE
HAGYMÁT HAGYMÁVAL: EGY HAGYMAMÁNIÁS NŐ MINDENNAPJAI
VAJON AZ AZTÉK CSÁSZÁR, AKI NAPI 50 KORSÓ KAKAÓT IVOTT, TUDTA, HOGY EZZEL A KREATIVITÁSÁT IS FOKOZZA?

Az esendőség-szindróma

Régi új ismerősként emlegetik az 1950-es években feljegyzett esendőség-szindrómát (ES), amely legfőképp az időskorú, 65 év felettieket és/vagy a krónikus, hosszan tartó betegségekben szenvedőket érinti.

 

Már követem az oldalt

X