Egészség

Hagymát hagymával: egy hagymamániás nő mindennapjai

Egy vallomással tartozom: én bizony imádom a hagymát. A vöröset is, a lilát is, zölden is, nyersen is, főzve is, sütve is. Keresem és halmozom a hagymás recepteket, és nincs olyan helyzet, ami eltántoríthatna a hagyma evésétől, legfeljebb sűrűbben kérek elnézést, mint mások, mert azért a hagymának van bukéja, elismerem.

Gyerekkorom kedvenc fogása a zsíros kenyér volt hagymával. Tavasszal és nyáron a friss leveleket hajtó zöld szárra utaztam, és a retek mellett a legelső, üde vitaminforrásom volt, míg télen felőlem jöhetett bármelyik hagyma apróra szelve a zsíros kenyér tetejére, csipetnyi pirospaprikával szórva, meg kevéske sóval bolondítva.

Bármikor képes voltam zsíros kenyeret enni, ha hagyma adott neki plusz zamatot – reggelire, vacsorára vagy nasiként, de esküszöm nem ettem annál finomabbat gyerekként, mint amikor a frissen kisütött, még szinte forró kenyér serclijét kaparintottam meg, és azt gyűrhettem be hagymával. Tengernyi hagymával.

Milyen hagymát szeretek?

Mindenfélét, és bár a családtagok felszisszennek, amikor meglátják mekkora hagymát szánok a levesbe, sápitoznak, hogy az nekik sok – én meg legszívesebben dupláznám a fogásba szánt adagot.

Nálam a hagymaleves úgy áll össze, ahogy másnál a többsajtos pizza – szeretem keverni a hagymafajtákat, mehet abba mindenféle hagyma apróra vágva, karamellesre pirítva, puhára főzve, majd a sózott, turmixolt, kókuszkrémmel szelídített leves tetejét még megszórom (ősszel-télen) cserépben nevelt zöldhagymával is, csak az esztétikai hatás növelése érdekében.

Ahogy telnek az évek, úgy nő rajongásom iránta, úgy válik egyre szorosabbá a kötődésem ehhez a csodanövényhez.

Szükségem van rá, annál is inkább, mert valódi gyógyhatással bír, számos vitamin található benne, többek között A-, C-, B6-, E-vitamin, de van benne folsav, kálium, vas és más ásványi anyagok is, ezenkívül rosttartalma is számottevő.

Mégha nem is ugyanakkora a reputációja, mint testvérének, a fokhagymának, de azért a közönséges vöröshagyma is kitesz magáért, ha egészségünk megőrzéséről van szó. Szerepe van a bőrgyógyászatban, gyógyír lehet felső légúti betegségek kezelésében is (ősszel, télen ezt különösen érdemes kihasználni), és a legújabb kutatások szerint a cukorbetegségben szenvedők is jól járhatnak a hagymával, mert segíthet a vércukorszint szabályozásában – de természetesen ezt a kijelentést nem árt óvatosan kezelni és az orvosi utasítások mellett csak extra kiegészítő lehetőségként bánni vele –

és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban nagyobb szerepet juttatni neki.

Számomra különösen kedvelt azért is, mert helyben megterem. Igénytelen a nevelését illetően, de hálás a gondoskodásért. Olyan növény, ami az első növénytermesztési minták közé tartozik, amikor gyerekeknek akarjuk átadni ezt a szép feladatot. Aligha van olyan gyermek, aki ne próbált volna már meg zöldhagymát nevelni az ablakpárkányon. A legtöbbször siker koronázza ezt a törekvést, mert a hagymának fény kell, víz (ha nincs földje) és nagyon sok szeretet ahhoz, hogy növekedjen.

A hagyma bolondul az életért (ahogy a burgonya is), képes a zöldséges kosárban sínylődve csak úgy új életet nevelni magának, – egy percig nem figyel oda az ember  és 

a hétvégére vásárolt hagyma már hajtásokat hoz, csipegethetjük az üde zöldet az anyanövényről.

Elárulok még valamit: nekem tetszik a felépítése is, az a finomság és pontosság, ahogy a fátyolszerű, szivárványszínű hártyákkal tapadva egymásra borulnak a rétegek. A nagyobb szinte átkarolja az alatta lapuló kicsit, védelmezi, miközben tudjuk: belülről indul az a növekedés, a kicsi tolja egyre feljebb a nagyot, tartja a hátán, és ez szép szimbóluma egy olyan életnek, ahol minden korosztálynak igazi szerepe és értéke van. Ahol az idősebb, a korábban érkező védelmezővé válik és szerető burokkal támogat, míg a friss élet üde energiákkal, ruganyosan emeli az ég felé az életet.  

A fene se bánja ezért a hagymaszagot!

Nyitókép: Thomas Evans 

Ajánljuk még:

Fogyókúra vagy életmódváltás? – Egyensúly az egészséges életért

Vékonyak és egészségesek szeretnénk lenni – legalábbis erre utal a számtalan életmódváltó program, amivel lépten-nyomon találkozunk. E sorok írója is szó szerint évtizedeket töltött el az álomalak kergetésével, mindenféle csodadiéta, életmódváltó program és időnkénti böjtölés bevetésével. De valóban elérhető mindkét cél egyszerre? Tényleg egészségesebbek leszünk, ha testünk minden paramétere az ideális tartományba kerül az egységesen elfogadott mérőrendszerben? Mi van, ha mindeközben folyamatosan azon stresszelünk, hogy megehetünk-e még egy kocka csokit. Vagy, ha nem vagyunk „ideálisak”, de tökéletesen érezzük magunkat? Az életmódváltás alapelveit és számos aspektusát vettük górcső alá Keczeli Viola dietetikussal.