Vajon képesek leszünk valaha betartani a saját szabályainkat? – Csupán ennyin múlik a hulladékmentes élet

Aktív

Vajon képesek leszünk valaha betartani a saját szabályainkat? – Csupán ennyin múlik a hulladékmentes élet

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) 2022. december 14-én hivatalosan is elismerte a zero waste (nulla hulladék) erőfeszítéseinek fontosságát, és ezt jelezve március 30-át Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította. 2023-tól tehát minden évben, egy világnap keretein belül is hangot adunk annak, hogy a hulladékkezelési szokásainkon, fogyasztói magatartásunkon sürgősen és drasztikusan változtatnunk kell.

Mit jelent pontosan a zero waste?

A Zero Waste International Alliance hivatalos definíciója szerint: „A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik. A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat. A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.”

Az egyik legnagyobb hiba, amit a hulladékkal kapcsolatos viszonyulásunkban elkövetünk az, hogy egy olyan tévútra tereljük gondolatainkat, amiben megelégszünk az újrahasznosítás és a szelektív gyűjtés fogalmaival, és elhitetjük magunkkal, hogy ezzel minden meg van oldva. A hulladékkal kapcsolatos problémáink azonban nem a hulladéknál kezdődnek. Elsősorban ugyanis nem a már keletkezett hulladék kezelésére kell koncentrálnunk, hanem arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk! Nagyon nem mindegy… A nulla hulladék igazi célja tehát a keletkező mennyiség csökkentésében keresendő – a megelőzésre és felelős gondolkodásra helyezve a hangsúlyt.  

Fotó: Unsplash / Benjamin Brunne

Kis lépések, nagy hatások

Ha van olyan szegmense a környezetvédelemnek, amiben igenis számít mindannyiunk döntése, akkor az a hulladékok kérdésköre. Rengeteget tehetünk a jó ügy érdekében egy-egy átgondoltabb döntésünkkel, és azzal, ha nagymértékben visszaszorítjuk – az egyébként nagyrészt felesleges – hulladéktermelést. Lépésről-lépésre változtatunk szokásainkon, egyre kevesebb felesleges csomagolóanyagot, műanyagot, zacskót vagy épp elektronikai cikket vásárolva, és egyre kevesebb dologgal töltve meg szemetesünket.

És hogy hol érdemes kezdenünk? Kiváló segítőnk ebben a Humusz Szövetség Nulla Hulladékosok 10 pontja elnevezésű útmutatója:

  1. Felkészülten megyek vásárolni, listát és saját szatyrot viszek magammal.
  2. Szelektálok, és a hulladékokat a megfelelő gyűjtőhelyeken adom le.
  3. Amit lehet, komposztálok.
  4. Elromlott eszközeimet megjavít(tat)om vagy újragondolom.
  5. Felesleges tárgyaimnak új gazdát keresek pl. adományozás, bolhapiac útján.
  6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi termelőket.
  7. Keresem a használt vagy újrahasznosított termékeket.
  8. Kerülöm az egyszer használatos, felesleges csomagolásokat.
  9. Ha tehetem, a közös használatot, kölcsönzést választom.
  10. Nemet mondok a reklámanyagokra.

Fotó: Unsplash / Lenka Zurendov

De ami a legfontosabb, és lehetne akár a nulladik pont is: az a tényleges szükségletekre történő koncentrálás. Abszolút érthető, ha csábítanak, elvarázsolnak vagy manipulálnak a profibbnál profibb reklámok – egy egész szakma épül erre az illúzióra, ezért nem csoda, ha sikerül behálózniuk minket.

Érdemes összeszedni az erőnket, és ellenállni a csábításnak, átgondolni, hogy valóban szükségünk van-e a vágyott dologra, és ennek megfelelően dönteni.

Az elején nem lesz egyszerű, de az első pár nehéz döntés után jó érzés lesz nemet mondani, ezt tapasztalatból mondhatom.

Az elmúlt években mi is sokat foglalkoztunk a felelős fogyasztás és hulladékmentesség kérdéskörével, és igyekeztünk a lehető legváltozatosabb területeken tanácsokat adni. A Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap alkalmából most csokorba szedtük ezeket, hogy ezzel is segíthessük olvasóinkat a hulladékcsökkentés felé vezető úton:

10 tárgy az otthonodból, amit ideje fenntarthatóbb változatra cserélni

Szeretem a listákat, mert egy-egy pont kipipálása gyors sikerélménnyel tölt el; nincs ez másképp akkor sem, ha azzal kell számot vetnem, hány hétköznapi dolgot sikerült már környezettudatosabbra cserélnem a háztartásomban a további hulladéktermelés megelőzése végett. Te gondoltál már ezekre az apróságokra?

10 zero waste ajándék, ezúttal élmények helyett

Ha nincs is még ötleted, mit adj egy-két szerettednek, ne ess kétségbe! Gondold végig, mi van otthon, s minek örülne a másik. Talán van közös metszet, és egy szép, személyes ajándék kerülhet a fa alá. Ha pedig úgy érzed, van még időd és lehetőséged vásárolni, érdemes a bioboltok kínálatában is szétnézni!

Zero waste holmik, amiket magadnak is elkészíthetsz otthon

A hulladékmentes életmódban többek között az a jó, hogy a vásárlás nem kötelező, épp ellenkezőleg: minél több újrahasználható vagy lebomló eszközt készítesz el magadnak saját kezűleg, annál közelebb vagy a zero waste életmódhoz.

Vedd a kezedbe a sorsod! – Könyvajánló profi zöldítőknek
Bolygónk közös örökségünk, otthonunk, örök inspirációnk. Megóvása magunk és az utódaink számára egy olyan misszió, amely néha nehezen összeegyeztethető fogyasztói, ipari, globalizált, digitális jelenünkkel. Ennek megértése kulcs ahhoz, hogy úgy alakíthassuk ki mindennapjainkat, és úgy határozzuk meg céljainkat, hogy e nagy közös célt tudjuk szolgálni. Szerencsére szakirodalomban sem szűkölködünk.  

Mosószappan, konyhakert, húsevés csak hétvégén: így követjük mi ükanyánk környezettudatos szokásait

Nem áltatom magam, az eldobható műanyagok és a puhára érlelt avokádók kora előtt felmenőink nyilván nem azért éltek zöldebben, mert ezt választották, hanem mert nem volt más lehetőségük. Ettől függetlenül, sok dologban példát vehetünk a pazarlásmentes hétköznapjaikról, hiszen mi, velük szemben, dönthetünk. Felmértem az ismerőseim új szokásait, hogy kinek mi vált be üknagyanyáink módszereiből.

 

Már követem az oldalt

X