Szép

Hulladékmentes szépségtrendek: kíméld a bőröd, kíméld a környezeted! 1. rész

Változó világunkban mindig újabb és újabb kozmetikai fogalmakkal, trendekkel és eljárásokkal ismerkedhetünk meg. Lássuk, hogyan ápolhatod a szépséged úgy, hogy közben a környezetet is véded!

Ahogyan Hérakleitosz is megmondta annak idején:

„Semmi sem állandó, csak a változás maga."

Nézzünk néhány olyan szépségápolási fogalmat és módszert, amikkel az egyre nagyobb teret hódító, környezettudatos gondolkodás miatt gyakrabban találkozhatunk a mindennapokban!

Zero waste. Számtalan helyen találkozhattunk már ezzel a kifejezéssel, ami nem jelent mást, mint hulladékmentességet.

A saját kényelmünk szem előtt tartása sokszor sajnos a környezet épségének rovására megy,

és ebbe a legtöbbször bele sem gondolunk, csak akkor, ha már égető jellegűvé válik a probléma. A „kevesebb több” elv alapján szerencsére a szépségiparban is egyre jobban megfigyelhető ez a tendencia, különösen a minőségi termékek gyártói figyelnek oda a kikerülhetetlen környezetkímélő szempontokra. Na de mégis mik azok a módszerek, amelyek mentén megvalósulhat mindez?

Műanyag fésűk és kefék helyett például vásárolhatunk fa- és bambuszból készült szépségápolási eszközöket. Én személy szerint azért is kedvelem őket jobban, mert fésülködés után a hosszú hajzuhatagom nem néz ki úgy, mintha belenyúltam volna a konnektorba… Vagyis nincs elektrosztatizáló hatása, és sokkal kevésbé töredezik tőle a haj, egyszóval kíméletesebb megoldás.

Ugyanígy a műanyag fogkefék és fogmosó poharak is helyettesíthetők bambuszból készült társaikkal. A már régebben használatban lévő bambuszpoharat (mint ahogyan én is tettem) akár úgy is lehet hasznosítani, anélkül, hogy a szemétben landolna, hogy megfelelő tisztítás után egy kis növénykét ültetünk bele, vagy kaspóként használjuk, ezáltal a lakásunk natúr dekorációjává is változhat. A sminkespolcon az eldobható sminklemosó korongokat mosható sminklemosó párnákra válthatjuk le. Szerencsére már az sem ritka, hogy a műanyag tégelyek helyett üvegekben és fémtégelyekben visszük haza szépségápolási termékeinket. Létezik olyan sminkmárka is, amely azzal ösztönzi a vásárlóit, hogy meghatározott számú kiüresedett tégely leadása után ajándék terméket adnak cserébe.

A műanyag tubusos fogkrémek helyett kipróbálhatjuk az üvegtégelyes, fém tetejű fogpasztillákat és fogtisztító pasztákat. Első alkalommal nekem a jól megszokott mentolos fogkrémek után kissé kellemetlennek tűnt az állaga, de ez idővel megszokható, és szerencsére több ízben is elérhető.

A szappanok mellé fából készült szappantartó és kenderből készült szappanzsák is dukál. A szappanzsák azt a célt szolgálja, hogy a kisebb, megmaradt szappanvégeket összegyűjtsük benne és kézmosáshoz, fürdéshez, valamint bőrradírozáshoz hatékonyan tudjuk alkalmazni. Élettani hatása, hogy leradírozza az elhalt hámsejteket, és élénkíti a vérkeringést is. A zsákhoz használt kenderszálak tartósak, veszélytelenek az emberre, hiszen vegyszermentesen kerülnek feldolgozásra. A zsák, az igen hosszú élettartamú felhasználás végén komposztálható, így 100%-os hulladékmentes alternatívát biztosít.

Ismét más termékeknél a műanyag fóliázás helyett elegáns papírdoboz köntösbe bújtatják a kencéket, amely egy sokkal környezetbarátabb megoldás. A természetes alapanyagokkal dolgozó kozmetikai márkák többségénél már szinte általános gyakorlatnak tekinthető, hogy nem csak az arcbőr, hanem a környezet épségét is felelősségüknek tartják.

Másrészt pedig (bár nem is olyan régóta) a drogériák is létesítenek automata újratöltő berendezéseket. Ezáltal egyrészt nagy mértékben tudjuk csökkenteni a műanyag szemét mennyiségét, másrészt pedig mi is gazdaságosabban tudunk bevásárolni a kezdeti minimális befektetés után. Csak egy alkalommal lenne szükséges megvásárolni a tároló flakont, amelynek a vonalkódját a töltőautomata beolvassa és a hozzárendelt termékkel tölti meg, majd kinyomtatja a felhasználhatóság dátumát is. Ha a termék elfogyott, akkor ugyanazzal a flakonnal vissza lehet menni, és újratölthetjük azt. A tisztítószeres flakonok újrahasznosítása jelenleg még kevésbé megoldott, de ha ez a rendszer működőképesnek bizonyul, akkor évente akár kb. 5 ezer tonnával is csökkenthető a műanyag hulladék mennyisége.

Valljuk be, ez azért nem is olyan kevés, ugye?

További cikkek a témában:

KENCEFICÉK OTTHONRA, OTTHONRÓL – MINDENT A HÁZI NATÚRKOZMETIKUMOKRÓL

NAGYANYÁINK MÓDJÁN: TERMÉSZETES HAJÁPOLÓK HÁZILAG

ÍGY LÉGY A MAGAD KOZMETIKUSA! – OTTHONI CSODASZEREK SZÉPÍTKEZÉSHEZ

 

Már követem az oldalt

X