Aktív

Tavaszi takarításra fel! Úgy a gardróbban, mint a lelkedben

Ahogy a fák új leveleket hoznak, és a természet felveszi új ruháját, úgy frissítsd fel tavasszal az otthonod és a lelked te is! A tisztaság, a rendezettség és a színek harmóniája valódi megújulást hoz kívül-belül.

Miután rendet raktál magad körül, a közvetlen környezetedben, kitakarítottad a lakásod vagy a házad, rögtön jobban érzed magad. Hogy miért? Mert az itt-ott látható halvány koszfoltok, a rendetlen fiókok, az irathalmok, a felesleges, gyűjtögetett cuccok és a vasalnivalók mind előtted álló teendőket sugallnak. A rendetlen kégli minden sarka arra emlékeztet, hogy valamit le kellene pucolni, ki kellene mosni, el kellene pakolni, ki kellene válogatni, azaz dolgunk van vele. Ezzel szemben a rend és tisztaság csökkenti a stresszt, és a helyébe a nyugalom és béke költözik. 

Vegyél erőt magadon, és vágj bele a tavaszi nagytakarításba! Képzeld el, milyen öröm lesz lepihenni a napfényes, csillogó-villogó otthonodban az illatos kanapédra!

Mindenkinek megvan a maga metódusa arra, hogyan szeret takarítani: hogy szobánként haladunk-e vagy munkafázisonként. Nekünk valamiért jobban megy a helyiségenkénti haladás, mint hogy előbb letöröljük mindenhol a port, majd porszívózunk, felmosunk. A nagytakarítások alkalmával azonban minden borul, mert általában van egy pillanat, amikor úgy tűnik, nagyobb a káosz, mint valaha, és soha nem lesz vége. Amikor a nappaliban összpontosulnak a többi helyiségből elmozdított tárgyak, amíg szárad a padló, a virágok a kádban ücsörögnek, mert tusoltak, a konyhában félig megevett pizza és poharak vannak szanaszét, mert állva ettünk és futva ittunk, akkor meg kell nyugodni, hogy ez már nagyon közel van a végéhez.

De ne szaladjunk ennyire előre! Íme, egy tennivalólista néhány hasznos tippel, amelyek segítenek gyorsabban és összeszedettebben haladni:

1. Menj végig minden helyiségen, nézz bele minden fiókba, fusd át a polcokat, és távolíts el mindent, amiről úgy gondolod, nincs már rá szükséged. Tedd zsákba a szemetet, dobozba a később eldöntendő limlomokat, és készítsd össze egy helyre az elajándékozható dolgokat.

2. Kategorizáld a tárgyakat, és gondold át, minden megfelelő méretű helyen van-e, jól elérhető-e, nem segítene-e egy átrendezés! Érdemes elrugaszkodni a megszokottól, mert praktikusabb megoldások születhetnek. Pakolj el minden szanaszét hagyott cuccot!

3. A gardrób szezonváltó átrendezése egy külön cikk is lehetne, de a legfontosabb, hogy a téli cuccok kikerüljenek az előtérből (a felső polcra, a padlásra vagy egy raktárba). A tavaszi és nyári holmik pedig az egész évben hordható darabokkal típus, szín és anyag szerint elrendezve kerüljenek szem elé az átláthatóságért. Ilyenkor az alkalmi ruhákon kívül hasznos feltenni a kérdést minden ruhadarabbal kapcsolatban, hogy hordtad-e az elmúlt évben. Ha a válasz nem, akkor bizonyára megtartani sincs értelme. Ha jó állapotban van, ajándékozd vagy adományozd el!

4. Püföld meg a párnákat, cseréld le az ágyneműket, mosd ki a paplanokat is, vagy legalább szellőztesd ki őket, porszívózd ki a matracokat! Frissítsd fel a kanapét, a fotelt és a szőnyegeket gőzzel!

5. A portörléshez használj szappanos vizes rongyot, és az ajtókat, kilincseket se hagyd ki! A szódabikarbóna tisztít és szagtalanít egyszerre. Az ecet fertőtlenít, csak csínján kell bánni vele.

nagytakarítás

 

6. A porszívózáshoz rakd arrébb a mozdítható tárgyakat! Sose szívj fel folyadékot vagy olyan nagyobb koszdarabokat, amiket kézzel meg tudsz fogni!

7. Egyél egy jégkrémet, majszolj el egy tábla csokit, igyál egy kávét vagy ami jólesik, de zökkenj ki pár percre!

8. Szedd le a függönyöket, tedd be kímélő mosásra, amíg megpucolod az ablakokat! Még nedvesen tedd majd vissza ezeket, hogy szépen kilógják magukat!

9. A fürdőszoba és vécé takarítása egy teljesen külön fázis, amihez külön-külön eszközöket kell használni a higiénia érdekében, de tisztítószerek tekintetében tökéletesen működnek itt is a környezetbarát megoldások. Vízkő oldására szuperhatékony a citromsav.

10. A felmosás az utolsó momentum, amikor úgy húzod össze a padlót, hogy a végén a felmosó mellé elégedetten le tudj csüccsenni. 

Nincs időd, hogy mindent egyszerre valósíts meg? Haladj lépésenként, és iktass be minden napra egy takarítási vagy rendrakási fázist! Kezd az elsővel egy nyugodtabb délutánon, másnap vagy hétvégén folytasd a következő teendővel. A lényeg, hogy csináld végig! Mire az otthonod csillogni fog, a lelked is felragyog!

Tudd meg, mi az a terápiás takarítás, miként lehet olcsóbb és egészségesebb a takarítás, és mi az a 4 alaphiba, amit sokan vétenek

 

Már követem az oldalt

X