Aktív

Piknikre fel – hasznos tanácsok, hogy hiányérzet nélkül élvezhessük a természetben töltött napot

Piknikezni nem nehéz, két szendviccsel és egy flakon vízzel is jól érezhetjük magunkat a természetben. Ha azonban nagyobb kényelmet szeretnénk, érdemes egy kicsit alaposabban felkészülni. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos információt.

Egyszerűnek tűnik piknikezni, de közben gyorsan rájöhetünk, mennyi mindent nem vittünk magunkkal, amire szükségünk lenne. Ugyanis általában olyan helyen szeretjük leteríteni a pokrócunkat, ahol a legközelebb lehetünk a természethez, egy hatalmas parkban, egy virágos réten vagy egy erdő szélén, bár én a bringatúrák közben egy gát oldalában vagy egy búzatábla mellett is szívesen heverésztem már át végtelenbe nyúló nyári délutánokat. Olyankor pedig nemigen esik útba még egy sarki kisbolt sem, nemhogy szupermarket, ezért hamar megtanultam, mi mindenre kell figyelni, amikor elkezdek pakolni abba a bizonyos piknik kosárba, ami inkább hátizsák.

Mindenki hozzon valamit

Érdemes felkészülnünk a kalandra. Osszuk ki egymás között a feladatokat, legyen valaki, aki az ételekért felel, más a kényelemért pokróc formájában, megint más az italokért, a játékokért, esetleg estébe nyúló piknik esetén a világításért, és így tovább. Ez persze nem zárja ki, hogy ne készítsen mindenki szendvicset magának, vagy ne tehetne el bárki egy csomag kekszet, csak az bosszantó, ha kétszer annyi víz van, mint amennyi kéne, viszont semmi desszert.

A járművek adta lehetőségek szerint pakoljunk. Nyilván az autó a legkényelmesebb, abban sok minden belefér, akár még lampionok is a fákra, kempingszékek, gázpalack kávéfőzéshez, stb. De ha nekünk kell cipelni, mert kerékpárral indulunk neki az útnak, vagy tömegközlekedéssel és gyalog, akkor bizony nem mindegy, mennyire terheljük meg a csomagunkat. Érdemes használni a helyi erőforrásokat is:

Ha van a piknikező helyünk környékén kút, nem szükséges sok vizet pakolnunk a csomagunkba.

A pakolás szempontjából az sem mindegy, melyik napszakban indulunk és meddig tervezünk ott maradni. Hűvösebb, borongósabb idő esetén csomagoljunk melegebb öltözéket, ahogyan akkor is, ha sötétedés után indulnánk haza. És szúnyogriasztót: anélkül nem biztos, hogy felhőtlenül tudjuk élvezni a naplementéket… Napsütés esetén mindenképp gondoskodjunk fényvédő krémről, sapkáról vagy kalapról és napszemüvegről. És legyen nálunk egy esőkabát, mert sosem lehet tudni, továbbá kullancsriasztó mindenképpen.

A piknik lelke: az ételek

Akár autóval, akár bringával megyünk piknikezni, olyan ételeket kell csomagolnunk, amelyek jól bírják, ha mozgatják őket: ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a finom és különleges ízekről. Itt van néhány jó receptünk piknikezéshez, illetve itt.

Az ételek kiválasztásánál az elfogyasztásukra is gondolnunk kell. Késsel és villával ehetőek helyett törekedjünk a kézzel és villával ehetőekre. Persze, legalább egy éles bicska legyen nálunk, arra bármikor szükségünk lehet, netán vágódeszka sem árt, ha sajtot vagy szalonnát szeretnénk szeletelni. Készíthetünk otthon salátákat, vigyünk koktélparadicsomot, csomagoljunk szendvicseket, gyümölcsöket, tehetünk el egy-egy baguette-et, sajtokat, olajbogyót, egy üveg bort szódával (de akkor ne felejtsük el a dugóhúzót sem). Ha húst szeretnénk enni, tehetünk a salátába csirkemell csíkokat, vihetünk magunkkal sült csirkét, de a nagy klasszikus, a rántott hús is népszerű étke a piknikek, nem beszélve a fasírtgolyókról. Nem ritka, hogy valaki levest vigyen piknikre, méghozzá melegen, termoszban, ilyenkor persze szükséges a kanál is, illetve mélytányér vagy tálka.

A csomagolás tekintetében bármennyi szorosan záródó műanyag dobozt felhasználhatunk, csak férjünk el a hátizsákban.

Vigyünk magunkkal nejlonzacskót, hogy legyen mibe összegyűjtenünk a szemetet.

Ez egyébként alapszabály: bárhol is fogyasztjuk el a gondosan elkészített, becsomagolt ételeinket, semmilyen szemetet ne hagyjunk magunk után.

Manapság többféle méretű, alakú és színű hűtőtáskát be lehet szerezni, amire szükségünk lehet piknik idején. Hűtés tekintetében szintén használhatjuk a helyi erőforrásokat: ha van hegyi patak a közelben, a söröket belerakhatjuk, és idővel jó hidegek lesznek.

Ne feledkezzünk meg a konzervekről sem, ahogyan befőttesüvegben savanyúságot is vihetünk magunkal, illetve a kekszek és a mártogatósok értéke is felértékelődhet ilyenkor. A só jól jöhet, és zárt tégelyben vihetünk magunkkal némi mustárt és majonézt, vagy végre hasznát vehetjük azoknak a mini, előrecsomagolt kecsapoknak, amiket a gyorséttermekből gyűjtöttünk össze az évek alatt. A tálalásnál praktikusabb a műanyag tányér, pohár és evőeszköz. Ma már ezekből is nagyon hangulatos szettet lehet összeállatni, mindenképp többször felhasználhatót vásároljunk. Érdemes vinni abroszt is, hogy elkülönüljön a pléden az étel a fekvőhelytől.

Itt találod további tippjeinket ételszállításhoz.

És a többi

Csomagoljunk szalvétákat és papírtörlőket, kézfertőtlenítőt, ezekre mindig szükségünk lehet, ahogyan vécépapírra is. Ha bringával túrázunk, jó, ha van nálunk egy kerékbelső, pumpa és ragasztó, defekt esetére. Vihetünk magunkkal könyvet, játékokat (például labdát, frizbit, tollas-készletet), bármit, ami kis helyen is elfér, csendes és szórakoztató időtöltés számunkra. Fontos, hogy teljesen feltöltött okostelefonnal induljunk neki a kalandnak, hiszen fotózni, videózni is fogunk: nehogy lemerüljön a nap végére.

Hazafelé pedig nézzünk szét alaposan, ne felejtsünk bármit is a természetben: csak vendégek vagyunk ott! És adjuk meg a következő kirándulóknak is azt az örömet, hogy a tökéletes zöldben élvezhessék a programjukat, szemét és hátrahagyott esernyők nélkül. Sőt, az sem baj, ha a saját táskánkat is alaposan átvizsgáljuk: én például egyszer véletlenül hazavittem egy egeret a város határában húzódó búzamezőről.

Ajánljuk még:

Megtörtént a lehetetlen, és filmen is jól néz ki: ilyennek láttuk a Gran Turismót

Megtörtént eseményeket dolgoz fel a Gran Turismo című, kétórás, lebilincselő film. Csodás versenyautók, dübörgő motorok, lélegzetelállító előzések, manőverek követik egymást, amiket látva izgulunk, mi lesz azzal a fiúval, aki közülünk való. Annyira, de annyira szorítunk, hogy valóra váljanak az álmai, hogy muszáj észrevenni: ez a film nemcsak róla, rólunk is szól.

 

Már követem az oldalt

X