Aktív

Ne légy elesett: praktikák az időskori esések megelőzésére

A világ fejlett országaiban 60 év felett minden harmadik ember egyszer egy évben elesik. Azt is tudjuk, hogy minden ötödik esés csonttörést vagy komoly fejsérülést okoz, s ezekből idősebb korban sokkal nehezebb felgyógyulni. Éppen ezért nagyon fontos minden ismeret, amely megtanít minket arra, hogyan előzzük meg az eleséseket, és ha „elesésben vagyunk”, abban a bizonyos 1-2 másodpercben mit tegyünk, mit tehetünk. 

Kezdjük az alapoktól!

A boltokban ma már egyre olcsóbban juthatunk olyan csúszásgátló szőnyegekhez és szegélyekhez, amelyek még a vizesedés esetén sem válnak sajátos jégpályává. Ez azt is jelenti, hogy felejtsük el az olcsó, műanyag szőnyegeket, amelyek a legkisebb mozgásra felpúpozódnak, váratlan akadályokat teremtve a lakásban, nem szólva arról, hogy képtelenség őket igazán tisztán tartani.

Az idősek életét megkönnyítő technikai megoldásokon dolgozó gerontechnológusok az utóbbi években rájöttek arra is, hogy az esések nagyon gyakran látászavarokra vezethetők vissza, ezért speciális korlátokat és lámpákat is terveztek, mind a fürdő-, mind a nappali helységekbe. Nemcsak azért tudunk megbotlani, mert néha, különféle betegségek (pl. diabétesz) következményeként nehezen mozgatjuk a lábunkat, hanem azért is, mert nem látjuk, hogy pontosan mi van előttünk. A plafonba és a falba szerelhető, kisfogyasztású LED-izzók ezt oldják meg, de ugyanezt a célt szolgálják például az ágy aljára szerelt kis izzók, amelyek az „éjjeli vándorlásainknál” (amelyek az elesések egyik leggyakoribb hátterét adják) utat mutatnak nekünk. Ilyen megoldásokkal ma már számos ország szállodáiban (pl. az USA-ban és Malaysiában), illetve magánlakásokban is egyre gyakrabban találkozhatunk!

A titok nyitja: a jó térrendezés

Időskorban alaposan át kell rendeznünk az otthonunkat! Nincs értelme különféle méretű bútorokkal teleraknunk a lakást, hiszen ezek mind-mind veszélyforrások lehetnek, ráadásul állandóan takarítani is kell őket. Célszerű ilyenkor szelektálni, és a felesleges bútorokat, de még a porfogó könyvek azon részét, amelyet már biztosan nem fogunk elolvasni, is át kell adni az ifjabb nemzedéknek, ha igényt tartanak rá! Így a szobánk jól átlátható és levegős lesz, amivel sok ütközést, megbillenést megelőzhetünk!

Ugyanígy érdemes elbúcsúzunk a fürdőkádaktól is. Igen, mindannyian szeretünk egy-egy végigdolgozott nap után elnyúlni a forró vízben – a gond csak az, hogy a kiszállás egyre nehezebb. Ilyenkor – és nem akkor, amikor már egyszer pórul jártunk! – minimum egy kapaszkodót szereljünk a kád melletti falra, de még inkább javasolt szétnézni egy márkaboltban, jó eséllyel találunk valamilyen kényelmes fürdőkabint – ezek ára ma már egyre elérhetőbb. Ezekben a kis helyigényű kabinokban – bár feküdni nem lehet, de – nagyon gyakran kényelmes ülőhelyek vannak, illetve a kiszállás és a beszállás rendkívül kényelmes.

Rendezzük magunkat is!

Az eddigi megoldásokkal a környezetet javíthattuk, a külső veszélyeket háríthatjuk el, de sok múlik az illető idős emberen is. Hogyan tudom magamat erősíteni, hogy ne essek el, biztosabban járjak a lábamon? Nyilvánvaló, hogy ennek alapja a rendszeres testmozgás, az izmok szinten tartása és erősítése. Ehhez ma már nem csak időstornák és keleti módszerek állnak rendelkezésre, hanem egyensúlytréningek is, amelyek kifejezetten az egyensúlyért felelős testrészeinket, pl. a belső fülben található egyensúlyközpontot erősítik meg. 

Nagyon hasznos lehet még a különféle esésmegelőző tanfolyamok látogatása is. Hazánkban ennek a legismertebb programja az Esések Iskolája. Ne szégyelljünk ilyen programokra is beiratkozni, hiszen gondoljunk arra, hogy egy-egy pár ezer forintos tanfolyam díja messze megtérül, ha egy esésnél nem a fejünket vagy a combunkat zúzzuk meg, s ezzel elkerüljük a maradandó, gyakran gyógyíthatatlan károsodást!

A régi mondás azt tartja: a buta a saját, az okos a más kárán tanul. De higgyük el: még okosabb az az ember, aki logikusan végiggondolja a veszélyforrásokat, és előre kiküszöböli azokat! Ne az esés után gondolkodjunk, hanem előtte!

Nyitókép: Philippe LeoneUnsplash

Ajánljuk még:

ÍGY NE HASZNÁLD A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁT IDŐSEBB KORBAN, AVAGY A FACEBOOK-ÉRTELMISÉGIEK 4 TÍPUSA
70 ÉVESEN IS ÚJJÁ LEHET SZÜLETNI! – FILMVÁLOGATÁS AZ IDŐSKORI ÚJRAKEZDÉSRŐL
EZEKBŐL SZEMEZGESSETEK, HOGY EGÉSZSÉGES MARADJON A SZEMETEK

 

Már követem az oldalt

X