Minél több apró kezet a kertekbe! – Amelyik gyerek kertészkedik...

Aktív

Minél több apró kezet a kertekbe! – Amelyik gyerek kertészkedik...

Olyan sokféle befejezése lehet a címben szereplő mondatnak! Kertészkedni gyerekekkel öröm és kihívás egyben. Legyen vonzó nekik a kerti munka: mutassunk meg mindent: a magvetéstől a palántázáson át az összes kerti tevékenységet! Sosem tudhatjuk, kit, melyik rész fog éppen megfogni. Lehet, hogy a kártevők lesznek érdekesek számára, vagy a pillangók, de van, akiket a talajlakók csigáznak fel, mások pedig a gyümölcsszedésben jeleskednek. A kert mindenkinek ad örömet és feladatot, akkor is, ha a lurkók inkább online művelik a földjeiket, virtuális növénytermesztést és állatgondozást folytatnak legszívesebben.

Mainau virágszigeten járva találkoztam az Európa Minikertészei programmal. 10-12 fős iskolás gyerekcsoportok látogatnak el rendszeresen a programban résztvevő kertészeti vállalkozásokhoz. Itt nem csak betekinthetnek a kertészetek munkájába, hanem tevékenyen ki is vehetik részüket abból: ültetnek, növényeket gondoznak.

Lehetőség van egyszerű virágkötészeti trükköket, növényszaporítási módokat elsajátítani, zöldséget és gyümölcsöt szakszerűen betakarítani. Fűszerspirált ültetnek, fákat metszenek és akár sírokat is gondoznak,

hiszen ezek is részei a kertészeti tevékenységeknek. Nagyon megtetszett ez a program, amelyben tényleg a természet közelébe kerülnek a gyerekek. A havi egyszeri, 2 órás foglalkozások keretében számos olyan ismeretet szereznek, amelyeket később akkor is kamatoztathatnak, ha nem ezt a szakmát választják.

Érdemes volna idehaza is belefogni egy ilyen programba, gondoltam, és aztán felcsillant bennem, hogy ha nem is ilyen nagyszabásúan, de nálunk is vannak izgalmas kertpedagógia kezdeményezések.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ilyen például a Botanicon kertklub, ahol évek óta szerveznek tankerti kertészkedéseket, terepi foglalkozásokat kisiskolásoknak, óvodásoknak. A nyári időszakban Vértesbogláron egyhetes táborba építik fel a kertpedagógiai programokat. Ilyenkor nem csak a gyógy- és fűszernövények ismeretébe kóstolnak bele a gyerkőcök, de részt vesznek a tanya állatainak gondozásában, kirándulnak az erdőben, találkoznak a méhészettel, a vadászattal is.

A Szamóca Kiskertész Klub a fővárosi Füvészkertben működik. A FűFa Tankertben kéthetente szombatonként van lehetőség kertészkedni a gyerekeknek.

A tapasztalat alapú, játékos tanulás által a gyerekek észrevétlenül sajátítanak el komplex ismereteket a növényekről, környezetükről, tudásszintjükhöz igazodva.  Olykor mesehősökkel is kertészkedhetnek: Nyúl Péterrel, bekukkanthatnak Bogyó és Babóca kertjébe, vagy a datolyapartra utazhatnak Ruminivel. A foglalkozásokon elkészült alkotásokat, általában beültetett növényeket, a gyerekek hazaviszik, ezzel is tovább éltetve a megszerzett élményt, tudást.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az egyre szaporodó iskolakertek is jó példával szolgálnak a gyerekeknek. Nemrég a mányi Szent Ferenc Tanyaoviban jártam, ahol egész évben gazdálkodnak, kertészkednek a gyerekek. Az óvodások kiviszik a komposztot, feltöltik az állatok itatóit, összegyűjtik a tojást. Egész nap a szabadban vannak, saját zöldséges ágyásokat gondoznak, a mezítlábas tanösvényen sétálnak, számolni botokkal és kövekkel tanulnak: egy működő gazdaság életében vesznek részt, örömmel és jókedvvel.

Nálunk az óvoda büszkélkedhet egy szép tankerttel. A sóskúti  Dimbes-Dombos Fűvészkert egy közösségi élmény-, oktató- és pihenőkert az óvoda árnyas udvarán. Játszva tanulják a gyerekek a növényismeretet, felelősséget a növények iránt. Itt is gond az, ami a legtöbb iskolai- és óvodai kert árnyoldala: a növények gondozása a nyári időszakban nem mindenütt megoldott. És épp akkor, amikor a legtöbb palánta szárba szökken, megjelennek a termések, beérik a munka gyümölcse, akkor nem tudják figyelemmel kísérni az apróságok a folyamatokat.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Lehet persze úgy is kertészkedni, hogy nem lesz földes a kezünk! Számos kertészkedős, gazdálkodós, kertépítős játék létezik, amivel imádnak játszani a gyerekek. Az Okos kertész társasjáték inkább az esős időre vagy télire való. Kicsiknek és nagyobbaknak, remek logikai játék, de együttműködős változatban is játszható.

Van, akit le se lehet robbantani a számítógépről, annyira belefeledkezik a játékba – amit a barátaival, online folytathat. Ilyen a Kertbirodalom, vagy számos Farm-variáció. Bizony, azok a lurkók, akik órákon át képesek salátát ültetni, búzát betakarítani, aztán a piacra vinni, tehenet etetni virtuálisan, a világ kincséért se mennének ki a kertbe egy valóságos salátapalántát a földbe helyezni.

Fotó: Jankovics Ilona

Vagy mégis? Ügyes trükkökkel azért be lehet cserkészni őket, ráadásul úgy, hogy jókedvvel végezzék a munkát. Például amennyi időt a kerti munkával tölt, annyit kütyüzhet, ez a forma néhány családnál bevált módszer.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

De mitől lehet vonzó a kertészkedés? Mivel lehet jobb, mint egy képernyő előtt ülni, és szép színes zöldségeket ültetni, virágágyásokat telepíteni a virtuális kertészetben? Ehhez kell a szülői rafinéria, az okos meggyőzés.

A kertészkedés jó játék, csupa móka, vízzel-sárral játék, a kisebbek ennek mindig örülnek. A gyerek és a ruha is kimosható, tehát hagyjuk, legyen csak sáros, földes, vizsgálja meg a gilisztát.

Adjunk rá olyan ruhát, amiben ezt bátran megteheti, húzzunk a lábára gumicsizmát. A kertünk legyen vegyszermentes, ültessünk illatos és színes virágokat, zöldségeket, mert azok oda vonzzák a gyerekeket. Legyenek bogyós gyümölcsök, amiből akár csipegethetnek is. Tanítsuk meg jó korán, hogy vannak veszélyes növények, amelyeket el kell kerülni, mert megszúrnak, megcsípnek vagy mérgezőek.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Legyenek saját, megfelelő méretű kerti szerszámai, amelyekkel könnyen megy a munka, és amelyekre ő vigyáz majd. Akár saját kiskertet is lekeríthetünk neki – nálunk ez nem jött be sajnos. A kezdeti lelkesedés hamar lelohadt, amikor elérkezett a nyári szünidő, a táborozások és a gyomnövények serkenése. Úgyhogy maradtunk annál, hogy a mindenki a maga módján segít be ott, ahol éppen szükséges.

Mutassunk meg mindent: a magvetéstől a palántázáson át az összes kerti tevékenységet! Sosem tudhatjuk, kit, melyik rész fog éppen megfogni.

Lehet, hogy a kártevők lesznek érdekesek számára, vagy a pillangók, de van, akiket a talajlakók csigáznak fel, mások pedig a gyümölcsszedésben jeleskednek. Lehet vezetni kertésznaplót, dokumentálni a kertben történteket. A kert mindenkinek ad örömet és feladatot, a jó szülő dolga, hogy a gyermekét a számára legideálisabb felé terelgesse, a vadhajtásait nyesegesse. Még ha ez ma nem is annyira trendi.

Ajánljuk még:

Készen állsz a felszállásra? Budaörsi Airshow június 22-én! (x)

Idén is különleges programokkal várja a repülés szerelmeseit a hatodik Budaörsi Airshow június 22-én. Régi és új repülőgépek, légi- és földi bemutatók, kiállítások és gyerekprogramok várják az érdeklődőket a Budaörsi Repülőtéren. A belépés díjtalan.