Aktív

A reggeli rutin varázsa: nyugalmat ad

A reggeli rutin nem a korán kelésről és a megszokásokhoz való görcsös ragaszkodásról szól. Egy jól működő rendszer sokkal inkább nyújt plusz lehetőségeket, rugalmasságot, mint egy hatalmas kapkodás. De a legfontosabb: feltölt energiával és segít, hogy jól induljon a nap. S hogy ez sikerül-e? Nos, sajnos semmi sem garantált... 

Szeretem a reggeleket. Legyen bár borongós az idő, vagy ígérjen napsütéses nyári napokat, a reggelekben mindig ott vannak a lehetőségek, amelyek előttünk állnak. Egy egész nap, ami csak a miénk és rajtunk áll, mihez kezdünk vele. Olykor lustálkodással hagyom kiszaladni a kezeim közül a nappal első óráit, máskor a tyúkokkal együtt én is kelek, és a felkelő napban gyönyörködve futom a jóleső kilométereket. Nem mindegy, hogyan indítjuk a napot: egy rossz ébredés, a szűkre szabott készülődés, a rohanás és a bosszankodás igencsak elronthatja akár az egész napunkat.

Gyerekkoromban nem volt ébresztőórám, valahogy mindig ugyanabban az időpontban keltem. Ha mégis elaludtam volna, anya ébresztett (ő sem használt soha ébresztőt, csak nagyon indokolt esetben). A mobiltelefonom volt az első, amit elkezdtem erre a célra igénybe venni, s a mai napig be van rajta állítva az ébredés ideje. De már annyira hozzászoktam, hogy rendszeresen kinyitom a szemem 10-15 perccel korábban, minthogy megszólalna. Ezt követi néhány jóleső nyújtózás, majd irány a fürdőszoba. Aztán reggeli, kávé, öltözködés és indulás.

Nincs benne semmi extra: a lényeg sokkal inkább a fejemben zajlik ilyenkor.

Átgondolom a napomat, rendszerezem a teendőket és az időpontokat. Tévét nem nézek, de a telefonom többször is a kezembe kerül. Elolvasok egy-két hírt, megnézem a határidőket, esetleg írok néhány levelet, üzenetet. Persze nem sikerül mindig kiegyensúlyozottan és mosolyogva belevágni az előttem álló napba, de azért törekszem a nyugalmas kezdésre, mert nagyon jó érzés, amikor még nincs nyolc óra sem, de rendben haladtam a dolgokkal, kézben tartottam a reggelem, átgondoltam a lehetőségeim, és azok előttem állnak…

Helló reggeli, viszlát stressz

A reggeli rutin nem azért fontos, mert így végigrohanva a lakáson tíz percen belül már zárhatjuk is magunk mögött a bejárati ajtót, hanem mert biztonsággal indul a nap és éppen ezért beleférnek az „extrák” is. Nem a gyorsaság teszi, hogy azzal az érzéssel kezdjük a napot: bármilyen akadályt képesek vagyunk leküzdeni. Szakértők szerint a jól kialakított reggeli rutin szerepe a stressz csökkentése.

A reggeli rutin kialakításánál fontos szempont, hogy

  • adjunk időt magunknak a nap elindítására. Ne azzal töltsük a reggelt, hogy még kilenc percet alszunk, meg még kilencet, és már csak kilencet… Kutatások szerint ez egyébként egyáltalán nem hatékony a pihenés szempontjából, ha van még időnk tovább aludni, akkor eleve állítsuk későbbre az órát. Magára a készülődésre a tapasztalatok szerint átlagosan 60 perc a megfelelő. Persze változó, kinek, mennyi időre van szüksége, de ebbe minden belefér. Nyilván az sem jó, ha már hajnali négykor rántottát sütünk, mert „olyan fontos az a fránya reggeli rutin”… De mindenki el tudja dönteni, mi a reális és megvalósítható az életében a nap indításához.
  • mozgassuk át egy kicsit magunkat. Ez az, amit a legnehezebb beiktatni még akkor is, ha öt perc karkörzés vagy lábemelgetés nem is tűnik olyan nagy dolognak. A szakemberek azonban állítják, egy kis mozgás mindenkinek kellene, amolyan reggeli torna, vagy mi…
  • próbáljunk meg csendben készülődni. Ne kapcsoljunk tévét, ne keltsünk zajt, mert így tudunk befelé figyelni, rendezni a fejünkben a gondolatokat. Akár egy reggeli meditációt vagy légzőgyakorlatot is beiktathatunk a rutinunkba, de én valahogy nem látom életszerűnek, hogy tíz percen keresztül mozdulatlanul üljek törökülésben és ne azon kattogjon az agyam, hányra kell menni az orvoshoz, mit kéne ma intézni. Van, akinek ez belefér az idejébe és az elméjébe, de részemről elképzelhetetlen.
  • hagyjunk időt a reggelire. Ezzel viszont tökéletesen egyetértek. Ha nem reggelizem, bármi történhet, az egész napom tönkrement, úgy ahogy van. Nem, a tízórai nem reggeli, az tízórai, és kész. A reggelihez le kell ülni a megterített asztalhoz. Ez az egyik legjobb étkezés, amit egyszerűen nem szabad kihagyni. Friss pékáru, puha kenyér, kakaós kalács, ropogós pirítós, meleg tea, hideg narancslé, illatos kávé, rántotta, tükörtojás, szalonna, főtt tojás, bundás kenyér, zabpehely, gyümölcsök, felvágottak és sajtok, színes zöldségek, házi lekvárok, croissant-ok és kakaós csigák. Hatalmas a választék. Persze, a reggeli legyen tápláló és egészséges. Ne együk teli magunkat szénhidráttal, mert úgy valóban nehéz energikusan elindulni vagy egyáltalán gondolkodni.

Rugalmasság és következetesség

Az ideális reggeli rutin felépítése nem megy egyik napról a másikra. Valami mindenkinek kialakul magától, nyilván a tennivalók mentén, de az nem biztos, hogy biztonságos rendszerré áll össze. Legyen egy fix vázunk, ami köré építgetjük a reggeleinket. Ilyen lehet például a fürdőszoba-reggeli tengely, amihez megpróbáljuk hozzáigazgatni a többi szükséges tevékenykedést.

Nyilvánvaló, egy jól bejáratott reggeli rutin még nem garantálja, hogy minden napunk csodálatos lesz. De legalább elkövettünk mindent ezért az elején.

A következetességre érdemes hangsúlyt fektetni. Ha valami bevált, azt próbáljuk meg nem elengedni, például ha sikerül egy héten mindennap tíz percre leülnünk reggelizni, és valóban jobban érezzük tőle magunkat, akkor a későbbiekben ne hagyjuk ezt az időt másra pazarolni.

S bár nehéz megállni – nekem legalábbis nem sikerül –, de állítólag az okostelefont is leghamarabb csak a közlekedési eszközön vagy a munkahelyen kellene elővennünk, mert reggel csak megzavar bennünket a békés készülődésben, illetve rengeteg időt tud elvenni észrevétlenül.

Mit tegyenek az éjszakai baglyok?

Sokak számára a reggel már az előző este romlik el: ha nem alszol eleget, időt akarsz spórolni a reggeli készülődésen, és végül ezért lesz az egész egy eszeveszett rohanás. Tapasztalatból tudom, az éjjeli baglyok számára tényleg nehéz reggelente felkelni, ugyanis a párom rendre megszenvedi az ébresztőt. Ettől függetlenül egy praktikus rutint ők is ki tudnak alakítani, csak ki kell találni, mi az, amitől néhány perc alatt magukhoz térnek, jó lesz a hangulatuk, és aztán ehhez következetesen tartani tudják magukat – vagy mi tudjuk őket tartani hozzá. Igen, ha van rá mód, segítsünk nekik ebben. Én legalábbis ha tudok, megteszem. Mert nekem is fontos, hogy az ő kedve jó legyen.

Ajánljuk még:

Megtörtént a lehetetlen, és filmen is jól néz ki: ilyennek láttuk a Gran Turismót

Megtörtént eseményeket dolgoz fel a Gran Turismo című, kétórás, lebilincselő film. Csodás versenyautók, dübörgő motorok, lélegzetelállító előzések, manőverek követik egymást, amiket látva izgulunk, mi lesz azzal a fiúval, aki közülünk való. Annyira, de annyira szorítunk, hogy valóra váljanak az álmai, hogy muszáj észrevenni: ez a film nemcsak róla, rólunk is szól.

 

Már követem az oldalt

X