Hozzávalók
- 50 dkg tönkölybúza finomliszt
- kb. 250 ml zsíros tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 2 ek kristálycukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
- 3 dkg vaj
- 0,5 dl olaj
- 1 kk só
- a színezéshez natúr kakaópor és egy pici tej
Elkészítés
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, majd a lisztre öntjük. Beleütjük a két tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük dagasztani. Ha már majdnem összeállt, hozzáadjuk a sót is. Pár perces dagasztás után jöhet bele a puha vaj és az olaj is. Ruganyos, de puha kalácstésztát kell kapnunk.
Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kb. negyven percet kelni. Ne tegyük túl meleg helyre, ebben az esetben nem jó, ha túlságosan átmelegszik a tésztánk. Miután megpihent, lisztezett felületre borítjuk, és három egyenlő részre osztjuk.
Az egyik adagot meggömbölyítjük, majd letakarjuk, a másik kettőt pedig megszínezzük. A világosabb szín eléréséhez egy lapos kiskanálnyi natúr kakaóport feloldunk egy nagyon kevés meleg tejben. Ezt beledagasztjuk a tésztába, amitől egy picit ragacsossá válhat, de ha lisztezett felületen dolgozunk, akkor szépen visszaáll majd a megfelelő állaga, mert még felvesz majd egy pici lisztet. Ha egységes színűvé válik a tésztánk, akkor ezt az adagot is gömbölyítjük, majd letakarjuk.
A sötétebb színű tésztához egy púpos teáskanálnyi kakaót oldunk fel egy egészen kevés meleg tejben, és ezután ugyanúgy járunk el, mint az előző tésztaadag esetében. Ezután hagyjuk pihenni a tésztagombócokat körülbelül tíz percig, majd mindegyik buciból egy-egy szálat sodrunk, és mindegyik szálnak kicsit elvékonyítjuk a végét, hogy egyszerű hármas fonással összefonhassuk a szálakat. A végeket összenyomjuk, és egy kicsit befordítjuk a kalács alá.
Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalácsot, és folpackkal gondosan lefedjük. Éjszakára a hűtőbe rakjuk. Reggel elővesszük a hűtőből, és lekenjük felvert tojássárgájával, majd megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Közben a sütőt felmelegítjük 190 fokra. Ha a sütőnk átmelegedett, betesszük a kalácsot. 10 perc múlva visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és kb. további 20 percet hagyjuk sülni. Akkor jó, ha szép aranybarna a külseje.
Langyosan tálaljuk, egy bögre kakaóval és vajjal.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
Ajánljuk még: