Reggeli kakaós kalács

Gasztro

Reggeli kakaós kalács

Ha reggel egy finom, édes, foszlós kaláccsal szeretnénk meglepni a családot, akkor ez a recept nagyon jó választás lehet. Előző este elő tudunk vele készülni, reggel pedig csak be kell tenni a sütőbe, és akkor a gyerekek fantasztikus kalácsillatra ébredhetnek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg tönkölybúza finomliszt
  • kb. 250 ml zsíros tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • 3 dkg vaj
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kk só
  • a színezéshez natúr kakaópor és egy pici tej

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, majd a lisztre öntjük. Beleütjük a két tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük dagasztani. Ha már majdnem összeállt, hozzáadjuk a sót is. Pár perces dagasztás után jöhet bele a puha vaj és az olaj is. Ruganyos, de puha kalácstésztát kell kapnunk. Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kb. negyven percet kelni. Ne tegyük túl meleg helyre, ebben az esetben nem jó, ha túlságosan átmelegszik a tésztánk. Miután megpihent, lisztezett felületre borítjuk, és három egyenlő részre osztjuk.

Az egyik adagot meggömbölyítjük, majd letakarjuk, a másik kettőt pedig megszínezzük. A világosabb szín eléréséhez egy lapos kiskanálnyi natúr kakaóport feloldunk egy nagyon kevés meleg tejben. Ezt beledagasztjuk a tésztába, amitől egy picit ragacsossá válhat, de ha lisztezett felületen dolgozunk, akkor szépen visszaáll majd a megfelelő állaga, mert még felvesz majd egy pici lisztet. Ha egységes színűvé válik a tésztánk, akkor ezt az adagot is gömbölyítjük, majd letakarjuk.

A sötétebb színű tésztához egy púpos teáskanálnyi kakaót oldunk fel egy egészen kevés meleg tejben, és ezután ugyanúgy járunk el, mint az előző tésztaadag esetében. Ezután hagyjuk pihenni a tésztagombócokat körülbelül tíz percig, majd mindegyik buciból egy-egy szálat sodrunk, és mindegyik szálnak kicsit elvékonyítjuk a végét, hogy egyszerű hármas fonással összefonhassuk a szálakat. A végeket összenyomjuk, és egy kicsit befordítjuk a kalács alá.

Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalácsot, és folpackkal gondosan lefedjük. Éjszakára a hűtőbe rakjuk. Reggel elővesszük a hűtőből, és lekenjük felvert tojássárgájával, majd megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Közben a sütőt felmelegítjük 190 fokra. Ha a sütőnk átmelegedett, betesszük a kalácsot. 10 perc múlva visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és kb. további 20 percet hagyjuk sülni. Akkor jó, ha szép aranybarna a külseje.

Langyosan tálaljuk, egy bögre kakaóval és vajjal.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

 

Már követem az oldalt

X