Aktív

21. diplomája megszerzésén dolgozik a Magyar Rekorder – Nemcsak a jó pap, de Kapus Krisztián is holtig tanul

Többek között Szegeden, Budapesten, Pécsett és Piliscsabán tett szert sokszínű és egyben sokrétű tudására az a magyar rekorder, aki immár húsz diplomával rendelkezik. A rekorder címet a Magyar Rekord Egyesülettől zsebelte be négy évvel ezelőtt, de azóta minden évben megelőzte önmagát. Megkérdeztük, hogyan, és főképpen: miért?!

A kiskunfélegyházi születésű Kapus Krisztián 1992-ben ült be először a felsőoktatási iskolapadba, és kis túlzással azóta fel sem állt mögüle. A férfi olyan szakmák és hivatások birtokosa, amelyek jó része a társadalomtudományhoz kapcsolódik. A jelenlegi információk szerint nála több felsőfokú végzettséggel senki sem rendelkezik az országban. Krisztián négy évvel ezelőtt, 15 diplomával lett Magyar rekorder, ám azóta bőven túlszárnyalta mindezt. 

Tandíjra körülbelül 5 és 10 millió forint között költött már el eddig, ezt azonban egy cseppet sem bánja, hiszen vallja, hogy inkább a tudásgyarapításra és a fejlődésre, mintsem a káros szenvedélyekre szórja el a pénzt. Elmondása szerint a különböző diplomák és oklevelek terén számszerűsített célja nincs. Amíg van benne érdeklődés – márpedig úgy tűnik, ez nem fogy–, illetve van rá lehetősége, ideje és pénze, addig folytatja majd a tanulást.

Hogy mégis akkor mi motiválja?

Egyértelműen a tudásszomj. Nyitottsága és kíváncsisága születése óta határtalan. Elmondása szerint mindezt a szüleinek köszönheti, ők voltak azok, akik erre nevelték. Úgy, ahogyan most ő is ezt teszi három lányával, miközben dolgozik és tanul „Számomra nagyon fontos a tudás és a különböző ismeretek megszerzése, bővítése és a széleskörű érdeklődés  kielégítése. Egyszer azt mondta egy görög bölcs, hogy minél többet tudunk, annál jobban tudjuk, hogy mi az, amit nem tudunk (még). Ebben pedig én is erősen hiszek. Éppen ezért gondolom azt, hogy igenis érdemes többféle területen nézelődni, elmélyülni, világot látni, ismerkedni a tudományterületekkel, kultúrákkal és az emberekkel. A tudásvágy motivációt biztosít, ez pedig tanulásra serkenti az embert, aztán pedig már csak a kitartást kell gyakorolni, hogy az adott személy végigcsinálja, amit elkezdett, és ne tántorítsák el az akadályok – meséli Krisztián. – Egy remek asztrológus nemrégiben azt mondta nekem, hogy olyan csillag- és bolygóállások alatt születtem, amelyeknek köszönhetően a tudás iránti vágy kifogyhatatlan belőlem. Vagyis, amikor egy-egy tudományterületen tanulmányokat folytatok, mindig találkozom az adott terület perifériáján olyan újabb és újabb tudáshalmazzal, ami ugyancsak érdekel, és szeretnék mélyebben megismerkedni azzal. A magam mögött hagyott évtizedek azonban arra következtetnek, hogy ez akár a végtelenbe is vezethet. Engem pedig ez, és nem az ebből szerzett anyagi javak visznek előre. Az az integrált, komplex tudásanyag, ami segít a különböző szakokon és kurzusokon átívelő összefüggések megértésében, és a teljes összkép kialakításában, sokkal nagyobb örömmel tölt el, mint a pénz.”

Az idén 47 éves rekorder immár 29 éve újabb és újabb diplomákat és okleveleket zsebel be, ami azt jelenti, hogy átlagosan közel másfél évente szerez egyet, tanulmányait ugyanis párhuzamosan folytatja. Tette mindezt eddig úgy, hogy közben egyszer sem halasztott. Szabadidejében ő is szeret utazni, és a természetben járni-kelni, és bár igaz, hogy nagyon sok idejét veszi el a tanulás, számára az olvasás és az új ismeretek begyűjtése már hozzátartozik a mindennapokhoz.

Az eddigi diplomáinak sora így fest:

  1. Magyar szakos tanár (könyvtáros szak)
  2. Katolikus hittanár
  3. Művelődésszervező (média szakirány)
  4. Egészségfejlesztő-mentálhigiénikus
  5. Közoktatási vezető
  6. Könyvtár (könyvtári informatikus) szakos bölcsész
  7. Orosz nyelv és irodalom
  8. Társadalom- és állampolgári ismeretek
  9. Művelődésszervező MA
  10. Ifjúsági szakértő
  11. Pedagógus szakvizsga
  12. Politikai tanácsadó
  13. Jogi szakokleveles közoktatási szakember
  14. Okleveles kisebbségpolitikai szakember MA
  15. Okleveles stíluskommunikátor
  16. Közszolgálati protokoll tanácsadó
  17. Hittanár-Nevelőtanár MA
  18. Integritás tanácsadó
  19. Katolikus teológus szak
  20. Közszolgálati kompetenciafejlesztő tréner

A legnehezebbnek eddig az orosz nyelv és irodalom szak elvégzése bizonyult. „Többet tanultam rá, mint amit eredetileg gondoltam, hogy fogok. Utolsó évfolyamosként ugyanis oroszból érettségiztem, ennek köszönhetően azért volt némi tudásom, azonban a csoporttársaim mind idősebbek voltak és ebből kifolyólag sokkal jobban ismerték a nyelvet.”

De nincs megállás…Krisztián éppen a 21. diplomájának megszerzésén dolgozik, gyereknevelés és munka mellett: jelenleg a fővárosban dolgozik felnőttképzési szakmai vezetőként, emellett a szegedi Gál Ferenc Egyetemen végzős hallgatója, mindeközben pedig PhD kutatásain is dolgozik. Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a jó pap, hanem Kapus Krisztián is holtig tanul!

Ajánljuk még:

Ez állati! Ha az állatok dönthetnének róla, vajon melyiket választanák?

Idén negyedik alkalommal hirdették meg azt az intézményeknek szóló pályázatot, ami egyszerre hívja fel a figyelmet az állatvédelem fontosságára, és igyekszik megteremteni az aktív cselekvést intézményi és közösségi szinten is. A bölcsődék, óvodák, iskolák, gyógypedagógiai intézmények és gyermekotthonok április 30-ig nyújthatják be pályázatukat az „Állatbarát” cím elnyerésére – mutatjuk a részleteket!

 

Már követem az oldalt

X