ZónánTúl

Kétharmad hús, egyharmad rizs, ugye?! – A jó töltött paprika titkait kutattuk

Alig akad, aki ne szeretné. Jellegzetes illata, zamatos, savanykás íze, ínycsiklandozó látványa méltán emeli az egytálételek élvonalába. A töltött paprika a magyar gasztronómia egyik leghálásabb fogása, amit tájegységenként és családonként kis eltérésekkel ugyan, de mindannyian ismerünk és szeretünk.

Balkáni étel, a törököknek köszönhetjük, akiktől rác és szerb közvetítéssel jutott el hozzánk. A sokféle receptváltozatnak egyetlen közös vonása, hogy a töltelék arányait illik betartani: kétharmad húshoz jár egyharmad rizs – és nem fordítva. Hacsak nem akarunk az egyszeri fiatalasszony szomorú sorsára jutni, aki – a történet szerint – beköltözvén a faluba, újdonsült szomszédait akarta megvendégelni ezzel a mennyei fogással, csak félreértette az arányokat és rizsből került kétharmad a töltelékbe. Mire a szomszédok elhíresztelték, milyen fösvény, hogy rajtuk akart spórolni, ezért nem tett elég húst a töltelékbe. Hogy igaz-e a mese, nem tudjuk, minden esetre eléggé szemléletesen tükrözi, hogy a töltött paprikában is a mérték az érték.

Eredetileg nyári étel, hiszen akkor lesz igazán jó íze az ételnek, ha friss zöldségekből készítjük: a ropogós paprika mellé jól tesszük, ha a zellerzöldje és a paradicsom is a kertből kerül. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a téli időszakban ne ehetnénk igazán kiváló töltött paprikát, hiszen a befőzött, házi paradicsomléből és az év bármely szakában kapható melegágyi paprikából is tudunk ízleteset főzni.

Sőt, a lassan elkezdődő disznóvágási szezon friss disznóhússal is ellát bennünket, ami bizony összehasonlíthatatlan gasztronómiai élvezettel bír. A hús-rizs arányait betartva ugyan nem kell attól aggódnunk, hogy a paprika mennyiségéhez igazítsuk a tölteléket, hiszen a megmaradó belevalóból kis gombóckákat formázva belefőzhetjük a tartalmas levesbe.

Fotó: Krisztics Barbara / Egy.hu

Első receptes forrásunk 1892-ből való, ekkor jelent meg a töltött zöldpaprika Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvében. Borbás Marcsi receptjét itt találjátok.

Leves, egytálétel vagy inkább második fogás: mindenféle variációban megállja a helyét a töltött paprika, hiszen sokféle receptjét ismerjük. A görögök például sütőben készítik, nyáron hűvös tzatzikivel tálalják: ezt a receptet kicsit átgondolva mi is átvettük, de a paprikát csak magában, akár mártás vagy leves nélkül is szívesen megtöltjük és grillezzük.

Az alternatív konyha kedvelői számára is kiváló fogás a töltött paprika, kicsit másképp: kuszkusszal, kecskesajttal és zöldséggel töltve. Nem véletlen tehát, hogy legnépszerűbb paradicsomos ételeink egyike. Van, aki krumplit főz bele, van, aki selymes, krémes mártást sűrít hozzá, van, aki édesebben szereti, sokunk számára a savanyúbb változat az „eredeti” ízélmény, és olyan háziasszony is akad, aki bulgurt tesz bele rizs helyett – ennyire gazdag gasztronómiai örökségből meríthetünk, ha töltött paprikát főznénk.

Nyitókép: Pixabay

A cikk megjelenését az Univer támogatta.

Ajánljuk még:

Öt kilátó, ahonnan a legszebb a balatoni panoráma

Néha el kell távolodni, hogy valamire igazán rá tudjunk pillantani. Magasra kell mászni, hogy a maga teljességében megláthassuk fizikai és lelki természetű dolgainkat is. A Balaton fizikai és „lelki” tünemény, ezért kilátókban álldogálva tudjuk csak igazán befogadni. 

 

Már követem az oldalt

X