Sülve, főve, ragusítva: a legjobb paradicsomkrémes receptek

Gasztro

Sülve, főve, ragusítva: a legjobb paradicsomkrémes receptek

Bárány, töltött paprika vagy egy pasta? A paradicsomtól mind jobb lesz!

A sűrített paradicsom igazán praktikus, könnyen tárolható, kis helyen elfér, és csodás szószokat készíthetünk belőle pillanatok alatt a családnak, de cizelláltabb receptjeink esetében is hasznát vehetjük. Mélyíthetjük vele az ételek ízét, és a szaftos fogások állagát is könnyedén be tudjuk vele állítani. 

Ezekben a receptekben például tökéletes:

 

Tovább olvasok

Paradicsomos báránygerinc 

Hozzávalók

  • 1,5 kg báránygerinc
  • 2 ek olaj
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 1 liter víz
  • 3-4 szem kemény húsú paradicsom
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
  • 3-4 ág friss kakukkfű
  • 1 fél zöldpaprika

Fotó: Krisztics Barbara 

Elkészítés

A báránygerincet egyben hagyjuk, és egy forró vasserpenyőben kevés zsiradékon kérget sütünk rá. Ezután a húst átrakjuk egy vaslábasba, ami nem sokkal nagyobb nála. Sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a vízzel kikevert sűrített paradicsomot. A sárgarépákat és a fehérrépát megtisztítjuk, majd karikára vágva az ételhez adjuk. A vöröshagymát félfőre, az egy fej fokhagymát pedig félbevágva tesszük bele. A paradicsomokat és a zöldpaprikát is feldaraboljuk, és ezekkel is gazdagítjuk a mártást. Ezután lefedjük a bárányt, és 200 fokos, előmelegített sütőbe toljuk. 15 perc elteltével 180 fokra állítjuk a sütőt, majd kb. 2 óra alatt puhára sütjük a bárányt.

Töltött paprika

Hozzávalók

  • 1 kg darált sertésdagadó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg fehér rizs
  • 1 kk őrölt feketebors
  • 2 tk őrölt paprika
  •  só
  • 2 egész tojás
  • 10 db tölteni való paprika
  • 2 dl sűrített paradicsom
  • 2 liter víz
  • 1 ek liszt
  • 1 ek zsír
  • 3-4 ek cukor

Fotó: Krisztics Barbara

Elkészítés

Összedolgozzuk a darálthúst az apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással és a megmosott, kiválogatott fehér rizzsel. A paprikákat megmossuk, és a szárukat benyomjuk a magházzal együtt a paprika üregébe, majd az egész magházat szárral együtt óvatosan kihúzzuk. Így nem veszik kárba a paprika egy része, mint mikor levágjuk, és lesz pereme is, ami nem engedi kifőni a tölteléket. Minden paprikát a hegyéig szépen megtöltjük az ízesített hússal és sorban belehelyezzük őket egy lábasba, a nyílással felfelé. A sűrített paradicsomot simára keverjük a vízzel, majd rátöltünk másfél liternyit a paprikákra. Megsózzuk, megcukrozzuk ízlés szerint, és feltesszük főni. Amikor megfőtt, kb. ötven perc múlva készítsünk egy paradicsomszószt. Kicsi zsiradékon megpirítjuk a lisztet, ráteszünk egy kis cukrot, sót és pirospaprikát, majd felengedjük a maradék paradicsomlével. Ezt a jól kikevert mártást hozzáöntjük az ételhez, és még öt percig forraljuk.

Paradicsomos tollhegytészta

Hozzávalók

  • 40 dkg tollhegytészta (penne)
  • 4-5 szem érett paradicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek barnacukor
  • 1 tk balzsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom és oregánó ízlés szerint
  • só, bors
  • barnacukor ízlés szerint

Fotó: Antal Csilla

Elkészítés

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és rádobjuk a felaprított fokhagymát. Ha már intenzíven érezzük az illatát, akkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és pár másodpercig azt is pirítjuk. Ezután adunk hozzá egy liter vizet. Elkezdjük beforralni, hogy sűrű szósz állagúvá váljon. Közben sózzuk, borsozzuk, és egy kevés cukorral lágyítjuk az ízét. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a bazsalikomot és az oregánót is.

Amíg fő a szósz, a tésztát sós vízben kifőzzük. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, maradjon finom, roppanós az állaga.

Ha a tésztánk megfőtt, a főzővízből rögtön a paradicsomszószba szedjük ki, és óvatosan átforgatjuk, hogy az illatos szósz jól be tudja vonni a tésztát. Egy kevés főzővizet is csorgathatunk még rá, attól még selymesebb lesz.

Közben elkészítjük a karamellizált paradicsomot is. Egy edényben felmelegítjük az olívaolajat, majd beleszórjuk a barnacukrot. Hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon. A paradicsomokat közben feldaraboljuk. Ha a cukor felolvadt, egy csepp balzsamecetet is öntünk hozzá, majd rádobjuk a paradicsomdarabokat, beleforgatjuk őket az olajos-ecetes-cukros keverékbe, és rövid ideig hagyjuk puhulni.

Ha mindennel elkészültünk, Forrón tálaljuk a paradicsomszószos tésztát. A tetejét megszórjuk a karamellizált paradicsomokkal, és friss fűszerlevelekkel díszítjük.

A cikk megjelenését az Univer támogatta.