Sütőben sült töltött paprika

Gasztro

Sütőben sült töltött paprika

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 15 dkg mangalicaszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált sertésdagadó
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 20 dkg főtt rizs
  • 5-6 szál kakukkfű
  • 3-4 szál majoranna
  • 4-5 szál újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • durva bors
  • 1 kk fűszeraprika
  • 8 db sárga kaliforniai paprika

A szószhoz:

  • 1 liter hámozott paradicsom
  • szükség szerint sűrített paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • újhagyma 
  • petrezselyem

Elkészítés

A mangalicaszalonnát apró darabokra vágjuk, és egy serpenyőben elkezdjük pirítani. A hagymát felkockázzuk, majd a szalonnához adjuk, hogy megpuhuljon. Közben elkezdjük összeállítani a tölteléket. A darált sertéshúst sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá apróra vágott zöldhagymaszárat, fokhagymát, friss kakukkfüvet és majorannát, valamint egy kevés fűszerpaprikát. Ezután beletesszük a főtt rizst, és egy tojással összedolgozzuk. Ha a hagyma megpuhult, azt is belekeverjük. A paprikák kalapját levágjuk, és púposan megtöltjük őket.

A tepsink alját kibéleljük a zeller zöldjével, beletesszük a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, és erre az ágyra állítjuk be egymás mellé a paprikákat. Ezután köré öntjük a paradicsompürét. A paprikák tetejére is tehetünk belőle egy-egy kanállal. Ezután az egészet befedjük alufóliával, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Ezután pár percig süthetjük fólia nélkül is, csak figyeljünk, hogy meg ne égjen az étel.

Ha a paprika már puha, és a töltelék is elkészült, akkor a paprikákat óvatosan kiemeljük a paradicsomszószból. A szószt egy mélyebb edénybe átöntjük, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szükséges, akkor még sózzuk, borsozzuk. Ha nem lenne elég sűrű, akkor adhatunk hozzá egy kevés sűrített paradicsomot is.

Tálaláskor megszórjuk az ételt friss petrezselyemmel és újhagymával, a paprikák megpirított kalapját pedig díszítésként visszahelyezzük.