ZónánTúl

A legszebb virágzó fák és fasorok Budapesten

Van kedvenc virágzó fád? Keltél már útra azért, hogy megnézz egy virágba borult fasort? Lázba tud hozni a természetnek e mulandó, ám a jövő ígéretét vetítő gyönyörűsége? Virágnézésre csábítunk!

Meséltem a barátoknak fákról, virágokról. Gyertek velem Jelibe rhododendront nézni, magnóliát kukucskálni Mátyásföldre, almavirágzást élvezni Nógrádba, mondtam. Kinevettek, mentem egyedül, szemem itta a sok csodát.

Aztán valami megpördült ebben a világban. Először levendulát szedni ment mindenki. Aki nem tett ki levendulás képet a közösségi oldalra, az talán nem is létezett. Később trendi lett virágos mezőben szelfizni, a számtalan veszély dacára, amelyekről ITT ÍRTUNK. Most már vannak tavasszal pompázó tulipánmezők, nyáron illatfelhőben szédülő rózsakertek, amiket a szezonális trend szerint tömegek keresnek fel. Rügyfakadás után pedig ellepik a világhálót a virágzó fák fehérből rózsaszínbe váltó gyönyörűségeinek fotói. És igen, már szép számmal akadnak olyanok is, akik útra kelnek azért, hogy megnézzék, milyen, amikor egy-egy fa virágot bont, pláne mennek, ha egy egész fasor kiáltja kórusban: indul az élet!

Hol láthatunk fenségesen virágzó fákat? Nekem vannak személyes kedvenceim, mint a Városháza park kis szomorú fácskája a tűzfal előtt, az eperfa a Károlyi kertben, Móron az öreg hárs.

viragzo-fa-budapest

 Városháza park

Egy ideig olyan helyen laktam, ahol utcahosszat vérszilvák ontották mennyei illatukat, a szirmok szinte egyszerre hullottak az útra. Fenséges volt a rózsaszín sziromszőnyegen lépkedni hazafelé. Bizonyára másoknak is vannak kedvenc helyeik, bejárt útvonal, amit semmi pénzért nem hagynának ki egy tavasszal sem. Most mégis ajánlunk néhányat azoknak, akik szeme még csak most nyílt rá a virágzás csodájára!

Mátyásföldi magnólia

Mátyásföldön, a XVI. kerületben a Szamóca cukrászda közelében két csodálatos magnólia bontja szirmait. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a cukrászok időről-időre tájékoztatják a közönségüket a közösségi oldalon, hol tart éppen a bimbók pattanása.

viragzo-fa-budapest

 Mátyásföldi magnóliák

Budai és pesti vadgesztenyék

Vadgesztenyesoraink illatos virággyertyákat himbálnak ágkarjaikon. A Budakeszi út, a Hűvösvölgyi út, a Szilágyi Erzsébet fasor, a mátyásföldi Veres Péter út mellett csodálhatjuk meg ezeket a szépséges fákat. A Fővárosi Kertészet applikációval is segíti a nevezetes fák, híres fasorok becserkészését.

Gellérthegyi mandulafa és a színkavalkád

A Gellérthegy leghíresebb fája minden bizonnyal az a mandulafa, ami virágzásakor fotósok hadát vonzza: a Duna-parti panoráma és a természet java zsúfolható ilyenkor egyetlen képkockába. Jó hír: napjainkban még virágzik!

@elmenymagyarorszag 2023 tavasz✨ Virágzik 🌸 a mandula fa a GELLÉRT-hegyen. Egy mesés INGYENES PROGRAM a hétvégére. ÍRD MEG KOMMENTBEN HA TETSZIK és elmész🏃🏻‍♂️. #magyarorszag #hungary #budapest #budapesttraveltips #randiötlet #gellerthegy #gellerthill #mandulafa #mandulafaviragzas #tavasz #virág #program #programajánló #csodálatos #séta #panoráma #élmény ♬ Fever Dream - Jillian Rossi

De ha elnyílik sem kell keseregni: Gellért-hegy oldala két hónapon át tündököl pasztell árnyalatokban. Legszebb talán akkor, amikor a koraiak zsenge zöldek, és megjelennek köztük az orgonák messziről is jól kivehető lila foltjai.

Cseresznyevirágzás a fővárosban

A cseresznyevirágzás, a Távol-Kelet nagy ünnepe kicsiben nálunk is élvezhető. A cseresznyevirág mint szimbólum magában hordozza a tavaszi megújulást és a hozzá kapcsolódó új álmok születését és a reményteliséget, optimizmust. A budai várban a Tóth Árpád sétány a leghíresebb díszcseresznyefasor.

Fotó: Elekes Andor/Wikipedia

A Füvészkert évek óta megrendezi a Sakura ünnepet, ahol leheveredhetünk a virágba borult cseresznyefák alá, a fűre terített pokrócon piknikezhetünk, akárcsak a Felkelő nap országának lakói. Zuglóban, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum kicsi, ám annál kedvesebb japánkertjében minden évben egész napos rendezvénnyel köszöntik a tavaszt. Aki a csöndesebb séta kedvelője, annak hétköznap is érdemes betérni ebbe a házak közé ékelt földi paradicsomba.

viragzo-fa-budapest

 Sakura ünnep

A Budai Arborétum és a Feneketlen-tó környéke minden évszakban gyönyörűséges oázis, de tavasszal nap mint nap kínálnak új látványt, illatot a figyelmes szemlélőnek. Érdemes rászánni napközben egy fél órát, vagy munkába-munkából, leszállni a villamosról és tenni egy testet-lelket felüdítő sétát ezek egyikében.

Ha pedig messzebbre merészkednél, arborétumainkon és botanikus kertjeinek kívül Berkenye és Gyöngyöstarján határában vérszilvák sorakoznak, Kecskemét környékére barackvirágzásra, Nógrádba almavirágzásra csábítanak… van hát miből választani ezen a tavaszon!

Mi a virágok csodája? Hamvas Béla sem tudta megfogalmazni pontosan, csak azt mondta, a virágok által átlép egy misztikus hídon, és a lelke gyönyörűséggel telik meg. Valahogy ezt érzem én is, és erre oly nagy szükség van a világban! Miközben ezt írom, szemeim minduntalan az ablak előtt pompázó japánbirsre tévednek, a kert virágzó szilváit kémlelik. Távolabb a dombon apró pasztell báránykákként üldögélnek a galagonyák, a törpemandulák, tudom, hogy méhek hada zümmög körülöttük, és ez hihetetlen békességgel tölt el, kizárja a törtető világ zűrzavarát. Virágok, méhek, békesség.

Ha messzebb mennél a fővárostól is van pár jó ötletünk:

 

Már követem az oldalt

X