ZónánTúl

A legszebb kilátások a Dunakanyarban: káprázatos panorámák Budapest közelében

A Dunakanyar olyan természeti látványossága Magyarországnak, aminek szépségét az idelátogató külföldiek is csak elismerő bólogatással nyugtázzák, akár hajóról, akár valamilyen magaslati pontról nézik. Az alábbi helyek felfedezését jó szívvel ajánlom kicsik és nagyok számára egyaránt.

Borjúfő

Számtalanszor megfordultam már a Visegrádi-hegységben, ám ez a természetes sziklakilátó mindezidáig elkerülte a figyelmemet. Pedig érdemes felvenni a 430 méter magasan fekvő Borjúfőt a hazai bakancslistánkra, ugyanis könnyen megközelíthető, ráadásul csodaszép kilátás nyílik róla a Dunakanyarra, Nagymarosra és a Szent Mihály-hegyre. Az orom szélén a kilátás mellé egy Wass Albert-idézet is helyet kapott:

„Maradnak az igazak és a jók.
A tiszták és békességesek.”

 Fotó: Cseh Zsombor 

Borjúfő sziklát legegyszerűbben a visegrádi bobpálya melletti parkolóból indulva érjük el. Kövessük az országos kék sáv jelzést, majd a sóstói rétet elhagyva térjünk rá a kék háromszög útra, ami már egyenesen a sziklateraszhoz vezet. A Borjúfőhöz vezető túra hossza összvissz 6,5 km, nincs benne nagy szintemelkedés, így családok számra is jó opció lehet.

Prédikálószék

Ha a Dunakanyarról van szó, általában a Prédikálószéket szokás megmászni. Ám tekintve, hogy mind Dömös, mind Dobogókő felől elég combos és hosszú túra vezet a 639 méteren álló kilátóig, addig bogarásztam a térképet, ameddig egy egyszerűbb utat nem találtam hozzá. Ráadásul az út gyakorlatban is működik, pont pár napja mentem rajta végig és néztem meg fentről a Duna kanyargó folyamát.

Fotó: Szombati Orsolya (www.traveladdict.hu)

De merről induljunk el? Az autót a Királykunyhó vadászház melletti parkolóban hagyjuk a 1116-os út mentén, és onnan a piros négyzeten a hegy felé vesszük az irányt. A jelzések a piros mentén négyzetről sávra, majd háromszögre váltanak, de a Prédikálószék szinte minden kereszteződésben jól ki van táblázva, eltéveszteni nem nagyon lehet. Az út 4,9 km oda (és ugyanennyi vissza) és bár a szintemelkedés 390 méter, egy kezdeti kaptatót leszámítva végig szerpentines és széles az út. Ha kíváncsi vagy a téli túrára, egy videót itt láthatsz róla:  

Naszály

A Cserhát legnyugatibb és egyben legmagasabb szereplője, a 652 m magas Naszály megmászása kellő fittséget igényel, ám aki az aktívabb túrákat szereti, azok számára ideális kirándulócél lehet.

 Fotó: Szombati Orsolya (www.traveladdict.hu)

A Kosd felől induló, egynapos körtúra a dunai panoráma mellett is sok érdekességet rejt magában, többek közt egy bányászemlékművet, Árpád-kori földvárat és a denevérekkel teli Násznép-barlangot is. Aki bevállalósabb, az a hegy tetején álló geodéziai tornyot megmászhatja, ám ennél egy fokkal szebb a panoráma a beszédes Látó-hegynél lévő Szent Margit-kereszt mellől.

Julianus kilátó

Az előzőekben szó esett már a Prédikálószékről, ahonnan az egyik legteljesebb kilátás nyílik a Dunára. Ám a másik oldalról se feledkezzünk meg, aminek szintén nincs oka a szégyenkezésre. A 482 méteres Hegyes-tetőn lévő Julianus-kilátótorony az egyik személyes kedvencem, amit tavasszal és télen is megmásztam, legutóbb az országos kéktúra keretében. Nagymaros mellől, a Köves-mezői parkolóból érhetjük el leggyorsabban a tornyot a kék sáv jelzést követve.

A túra hossza összesen 4 km, ami nem tűnik soknak, ám egy meglehetősen elnyújtott emelkedő vezet felfelé, így a strapabíró bakancs mellett kellő folyadékkal is készüljünk az útra. Erőfeszítéseink jutalma egy csodás kilátás lesz a Visegrádi-várra, a Börzsönyre, na meg a Dunakanyarra, aminek szépségével szerintem bárhonnan is nézzük, nem lehet betelni.

 

Már követem az oldalt

X