ZónánTúl

A legnagyobb klasszikusok, amikért Tokióból is ideutaznak – Ha Sopron, akkor az Erhardt Étterem

A turisták fürkésző tekintetétől egy lépéssel távolabb, Sopron leghosszabb utcájának legkeskenyebb részén, a belvárostól 200 méterre található az Erhardt Étterem Panzió és Pékség. Az étlapjukról olyan klasszikus magyar ételeket választhatunk, mint az Újházy tyúkhúsleves vagy a harcsapaprikás túrós csuszával – egy kicsit újragondolva. Alapanyagaikat szívesen szerzik be a régió termelőitől, szezonálisan a nagycenki laskagombától a siegendorfi sáfrányig izgalmas összetevőkkel színesítik a kínálatukat.

„Vendégeink a letisztult, hagyományos ételeket keresik, egy kicsit megújítva. Mindenki szeret jól lakni, szeretik az emberek az intenzív fűszerezést, az intenzív ízeket. Ennek megfelelően az étlapunk a letisztult magyar konyhán alapszik. Megtalálható rajta például a halászlétől kezdve az Újházy tyúkhúslevesen keresztül a harcsa- vagy borjúpaprikásig az olyan hungarikum is, mint a mangalica vagy a libamáj. Ezek főszereplői a kínálatunknak” – mutatja be étlapjukat Erhardt Zoltán executive chef, az Erhardt Étterem tulajdonosa.

Állandó étlapjukon 20 étel szerepel a nyitás óta, ezeket időnként megújítják, frissítik, hogy még finomabb végeredményt tudjanak a vendégek, törzsvendégek elé tálalni. Ezt az étlapot egészítik ki időről-időre olyan különlegességekkel, amiket főleg a szezonálisan beszerzett, térségbeli alapanyagok ihletnek. „Éppen a napokban sikerült egy nagycenki termelőtől laskagombát szerezni, amiből laskagombás harcsapaprikást készítettünk kapros túrós csuszával, de rendszeres beszállítóink a hegykői zöldségesek is. Túlzás nélkül mondhatom, hogy

ha a magyar konyha alapját adó gyökérzöldségekről és hagymáról van szó, akkor Hegykőn termesztik az országban a legjobbakat.

A régió sajtkészítőitől szerezzük be a kecske- és tehénsajtokat, amikből a sajttálunkat állítjuk össze. Az itallapunkon található nyitott borok 90 százaléka soproni” – sorolta Erhardt Zoltán a helyi ízvilágot rejtő finomságokat.

 
Fotó: @szindbadazutazo / Erhardt Zoltán

A határ közelsége miatt Ausztria közelebbi része is a régiójuknak mondható, nemigen tudják figyelmen kívül hagyni az osztrák szokásokat, ízeket. „Az alapanyagok közül a burgonyát sokszor a Lajta-hegységből hozzuk. Ott olyan jó minőségű burgonyát termesztenek, amivel az itthoniak nehezen tudják felvenni a versenyt” – magyarázta. „A világ egyik legjobb minőségű, levegőn szárított sáfrányát egy osztrák családi vállalkozás termeszti Siegendorfban. Kevesen tudják, hogy a sáfrányt egy mozsárban kell összetörni, majd hideg vízben kioldani, akkor adja ki azt a szép, sárga színét, s így adjuk hozzá az ételhez. Nem szabad forró olajban oldani, ahogyan azt sokan csinálják. Készítettünk már sáfrányból hallevest, illetve különböző húsokat, mártásokat ízesítünk vele”.

Fontos szereplő az étlapon a mangalica, jelenleg mangalicasteak és pofahús szerepel a kínálatban.

„Ennek olyan híre van, hogy már Tokióból is érkezett vendég, hogy megkóstolhassa” 

– teszi hozzá az executive chef. A libamáj mellett a libaételeik is igen népszerűek a térségben, az október-novemberi libanapok sok vendéget vonzanak az étterembe. A desszertek is a klasszikus magyar konyhát idézik: a somlói galuska és a túrógombóc mellett található egy csokoládémousse, ami szintén helyi, soproni csokoládéból készül.

 
Erhardt Zoltán

Az éttermet 2005 májusában nyitotta meg a család a soproni gazdanegyedben. A műemléképületnek számító házhoz borospince is tartozik, ahol többek között borkóstolókat, borvacsorákat rendeznek. A kezdetben 50 fős étterem és 40 fős kerthelyiség mára 100-100 fős helyszínre nőtte ki magát. 10 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy panziót nyitnak a felső szinten, ami 9 szobával indult, ezt plusz 6 szobával és 3 superior szobával bővítették az évek során.

Idén tavasszal nyitottak egy pékséget is, a kovászos kenyerüknek nemcsak az illata, de a híre is messzire szállt.

„Nagyon büszke vagyok erre a pékségre. Gyerekkoromban Rábapatyon a nagymamámmal együtt sütöttem a kenyeret, s közben arról álmodoztam, hogy milyen jó lenne, ha egyszer én is el tudnám készíteni. Néhány évvel ezelőtt lehetőségem nyílt részt venni egy tanfolyamon, ahol megtanultam a mikéntjét. Aztán azon kaptam magam, hogy folyton kenyeret sütök. Elhatároztuk, hogy az egyes ételek mellé ez kerül a kosárban az asztalra, úgy, mint saját, „erhardtos” kenyér. Amikor az előrendelések is csak gyarapodtak, egyértelművé vált egy pékség megnyitása” – meséli Erhardt Zoltán hozzátéve, hogy a kenyér mellett 30-35 féle, helyben, frissen készült pékáruból válogathatnak a vásárlóik.

Az étterem főleg a helyi, illetve a térségbeli vendégkörre és törzsvendégekre támaszkodik. Mivel az épület nem központi helyen van, hozzájuk főleg „céltudatosan” érkeznek. 2012-ben mutatkoztak be a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) rendezvényén. Két évvel később váltak taggá, a fővárosi bemutatkozás hozta meg az étterem számára az igazi áttörést.

 
Fotó: #szindbadazutazo / Erhardt Zoltán

„A kezdetek óta a feleségem vezeti az értékesítést. Én a szakmai részét tanultam ki az évek során. Először autodidakta módon, aztán tudatosan, külföldi tanulmányutak keretében kezdtem kitanulni a szakácsszakmát” – emlékezett vissza a tulajdonos, aki jelenleg péknek tanul. „Körülbelül 5 évvel ezelőtt lett meg a mesterszakács vizsgám, akkor átvettem a konyha irányítását. Most executive chef-ként dolgozom. Szalontai Tamás a séfünk, vele és Kocsis Dávid étteremvezetővel együtt irányítjuk a konyhát” – magyarázta.

„Van egy kisfiunk, Marci, aki 12 éves, és van egy kislányunk, Liza, ő 7 éves. Amíg otthon voltam reggel fél hatkor, Liza egy felírócetlire írta, hogy apa mit kér reggelire, és azt anya elkészítette. Úgy tűnik, benne megvan a vendéglátós vérvonal” – mondja mosolyogva Erhardt Zoltán. Mint megtudom, Marci inkább műszaki beállítottságú, őt a pékség és a gépek működése érdekli. „Mindketten jól beszélnek németül, angolul is tanulnak, nagyon büszke vagyok rájuk. Ha másképp alakul, akkor sem történik semmi, de bízom benne, hogy továbbviszik majd az éttermet, és családi tradíció válhat belőle. Hiszem, hogy egyiküktől sem áll távol, hogy egyszer itt dolgozzon, egy sajátos gondolkodással és mentalitással még jobbá tudják tenni ezt az egészet.”

Ajánljuk még:

A MAGYAR KÍNAI NAGY FAL: EZ BOLDOGKŐ VÁRA
EGY ÚJJÁSZÜLETŐ FALU, AHOL A LEVEGŐVEL SZÍVOD MAGADBA A NYUGALMAT: EGY NAP SALFÖLDÖN
MAGYARORSZÁG 7 CSODÁJA: RENDHAGYÓ PROGRAMAJÁNLÓNK

7 ok, amiért érdemes a belföldi utazás mellett dönteni
Az elmúlt hónapokban utazásra még csak gondolni sem lehetett. Szerencsére ez ma már a múlté, és egyre többen döntenek úgy, hogy elindulnak a szélrózsa valamelyik irányába, és idén még azoknál is, akik eddig külföldi utakban gondolkoztak, előtérbe kerültek a belföldi úti célok. Utazóbloggerként én magam is szeretek külföldre menni, mégis könnyen találtam hét érvet, miért lesz jó idén itthon!

 

 

Már követem az oldalt

X