Ünnep

Mennyiség helyett minőséget adjunk: mi minden kerülhet a mikuláscsomagba?

Van zsákodban minden jó: piros alma, mogyoró… Vagy éppenséggel a legújabb szuperhős robot, esetleg egy ötemeletes játékgarázs, két doboz lego, végeláthatatlan cukorhegyek, és még ki tudja, mi minden felesleges, tévútra vivő, szülőversengő sallang…

A pirosruhás nagyszakállú egyre nagyobb zsákot kénytelen cipelni. A szülők – sokszor a figyelemre fordított idő hiányát ellensúlyozva – hajlamosak túlzásokba esni, és azt hinni, hogy a kiscsizmából kiömlő játék és édességhegyek adják a télapó varázsát. És mekkorát tévednek!

Szent Miklós ünnepe ugyanis nem a tárgyiasult értékekről szól, hanem azokról a nemes és tiszta emberi tulajdonságokról, amiknek kopását vagy hiányát oly serényen próbáljuk meg tárgyakkal helyettesíteni.

Ha megfigyeljük gyermekeinket, láthatjuk, hogy a legfényesebb csillogást a mesék varázsa, a figyelem, a szülői jelenlét, a közösen átélt meglepetés és az izgatott várakozás hozza el. A játékboltok kirakata előtt szájtátva ácsorgó kicsik láttán vagy a „de a csoportban már mindenkinek ilyene van” kifejezések hallatán hajlamosak vagyunk akkor is belemenni az alkuba, ha sem pénztárcánk, sem értékrendszerünk nem engedi a választást.

Pedig egy egyszerű átcsoportosítással könnyedén fordíthatunk az egyenleten: sokkal kevesebb tárggyal, sokkal több élményt, varázslatot adhatunk. És ebben rejlik a Mikulás igazi ereje. Ugyanis hiszem azt, hogy  nem szükséges megvennünk – az idén még horrorisztikusabb árakon – hirdetett egységcsomagokat, vagy a jól szemünk elé helyezett éppen aktuális játékot, hogy gyermekünknek szép adventja legyen, és jó szívvel gondoljon az idei Mikulásra is.

Inkább szánjunk esténkből egy órát a tervezésre, és idén összeállíthatjuk a legtutibb, legizgalmasabb, legkülönlegesebb mikuláscsomagot, ami ráadásul extra kiadásokra sem kényszerít bennünket. Hogy miképp, arra van pár ötletünk:

- APRÓSÁGOK EREJE: ha mindenképpen ragaszkodunk egy aktuális sztár-mesehőshöz, akkor sem kell kétségbe esnünk: egy róla mintázott radír, kis hegyező, vonalzó, ceruza vagy színes ceruza, de a matricákat kedvelők is válogathatnak több tucatnyi tapadós csomag közül. A legtöbb ismert áruházban egészen jó áron ki lehet fogni a mesehősös zoknikat, bögréket, buborékfújókat, de lányoknak milliónyi kis csat, hajgumi, karkötő és kiegészítő is elérhető. Mesehősös evőeszközkészlet is van már 700 forint körül, és egy öt darabos írószer készlet már 800 forinttól is kapható.

- PAPÍRHOLMI: ugyancsak elérhető áron juthatunk hozzá vázlatfüzetekhez, mappákhoz vagy tányéralátétekhez – ezeknek nagy része már 400 forintos áron is megvásárolható. Kisgyerekesek mellett az ember otthonában nem lehet túl sok papír, nincs az a mennyiség, amit ne firkálnának tele – és külön öröm, hogy

ezzel a környezetet sem szennyezzük annyira, mint a műanyag bóvlival.

- JÁTÉK KICSIBEN: ha mindenképpen szeretnénk játékokat rejteni a csizmába, akkor bőven elég kicsiben gondolkodnunk. Jöhetnek az apró labdák, párszáz forintos, flippert idéző vizes ügyességi játékok, fiúknak kicsi kocsik vagy habszivacs repülők, lányoknak gyöngyszett vagy karkötőkészítő. A cél ilyenkor legyen az, hogy ne egyszerhasználatos apróságot vegyünk!

- ÉRKEZHET A RETRÓVONAT: kedvenc klasszikusainkat se felejtsük! Párszáz forintért beszerezhet a jojó, a golyóvezető labirintus, a pörgettyű, az ördöglakat, egy pakli kártya, a malomjáték, a mikado, a domino, a ballon helikopter, az aszfaltkréta, tili-toli puzzle, ugrókötél, lépcsőjáró spirál vagy a jó öreg madzagátvevős... Amiből lehet, válasszunk fát, így a környezetet is kíméljük, és a gyerekek egészségének is jót teszünk!

- RETRÓ A DESSZERTBŐL IS: a puhakaramella, a zizi, a nyalóka, a pillecukor, a télifagyi, a krumplicukor, a dunakavics, a francia drazsé, a pezz és a golyórágó még mindig elérhető árú termékek a piacon, de a szőlőcukor, a fahéjas mogyoró, a medvecukor és a retro zselé is beleférhet a zsákba!

- EGÉSZSÉGES CSOKIALTERNATÍVÁK: az igazi cukorbomba édességek helyett érdemesebb egy-egy müzliszeletet vagy csokiba mártott puffasztott rizsszeletet választani. Kerülhet a csizmákba zabszelet, ostya vagy szezámszelet is, ha ismerjük gyerekünk ízlését, ezzel sem foghatunk mellé!

- KARÁCSONYI KLASSZIKUSOK: a diákcsemegével akkor járunk a legjobban, ha több gyermekünk van, és egy csomagot többfelé el tudunk osztani. Ehhez adhatunk még egy-egy szaloncukrot, egy kevés gyümölcsöt, esetleg házilag készített forrócsokiport is.

Ha ügyesek vagyunk, szépen teletölthetjük a zsákot különösebb kiadások nélkül, úgy, hogy az ne menjen az ajándék minőségének rovására. Ráadásul a drága holmikról sem kell feltétlenül lemondanunk, elég csökkenteni a méreten: csokikrémből nem kell többezer forintosat vennünk, elég a 120 forintos kóstoló méret is, és nem biztos, hogy a legnagyobb csokimikulás a legfinomabb választás.

Egyébként pedig – akárcsak az adventi kalendáriumok esetében – a mikuláscsomagokban is inkább az élményeknek kellene helyet kapnia, hiszen pont ezekről a nehezen megfogható, ám annál értékesebb dolgokról szól ez az egész ünnepi időszak. Szóval biztatok mindenkit, hogy próbálja ki idén a mesekalendáriumunkat, ami lehetőséget ad, hogy napi néhány percben rengeteg figyelmet, szeretetet, örömöt adjunk a gyermekünknek: 

adventi-mesekalendarium

A mesekalendáriumról bővebben ITT ÍRTUNK. 

Mert bizony lehet bármekkora és bármennyire drága egy játék, ha nincs kivel játszani, nem is olyan szép már az a csillogás...

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X