Ünnep

Ajándékozz mesét adventre: 24 alkotás, amelyeket naponta fel is olvashatsz!

Persze, a csokoládés kalendárium is elengedhetetlen egy gyerek számára, de mellé adhatsz minden napra egy közös élményt, ami sokkal maradandóbb ajándék! Ehhez hoztunk olyan kortárs-, klasszikus- és népmeséket, és néhány verset, amelyeket egy kattintással elérhetsz az interneten. Némelyiket meghallgatni is lehet, és mellékeltük a kinyomtatható naptárt: ha tetszett a mese, a gyerekek rajzolhatnak egy kisszívet vagy virágot arra a napra, ha nem, akkor szomorú fejet. Karácsonyra már biztosan lesz néhány új kedvence!

adventi-mesekalendarium

 

December 1.

Kezdjük rögtön egy nagy kedvenccel! Ijjas Tamás és Lackfi János közös kötete, A világ legrövidebb meséi rendkívül humoros, a gyerekek nagyokat szoktak rajta kacarászni. Mivel sokszor az ismert, tipikus mesék világát forgatja ki, 4-5 évesen érdemes elkezdeni!

A kedvencünket Lackfi János Facebook-oldalán olvashatjátok, a kötetből pedig sok oldalt elolvashattok az illusztrátor, Jacqueline Molnár oldalán.

December 2.

A kőleves ismert magyar népmese. Az a jó, hogy ha megszereti a gyerek, előbb-utóbb kérni fogja, és akkor együtt meg is főzhetitek! Finom leves készíthető így, nekünk végül rizs nélkül vált be, viszont a kolbász nagyon finoman fűszerezi, azt ne hagyjátok ki! (A követ egy kisebb hiszti ellenére kihagytuk, még megmosva se mertem). Jankovics Marcell rajzfilmjét pedig itt lehet megnézni róla.

December 3.

A jószívűek meséjének is nevezik Julia Donaldson A legcsinosabb óriás című történetét, nagyon kedves hangulata van, kicsiknek, nagyobbaknak is ajánlott. A szövege nem szerepel sehol, viszont itt lehet meghallgatni vagy akár megnézni, ez a kiadó ajánlóvideója tulajdonképpen az illusztrációkból összerakva.

December 4.

Nagy Bandó András Az én anyukám című verse azért jó, mert amikor ahhoz a részhez érsz, hogy „Szeretem, amikor rám hajol, homlokon csókol és átkarol”, akkor ezt meg is teheted. 

December 5. 

Kukorelly Endre Vanamit című versét mi szintén nagyon szerettük a gyerekkel, miután ugyancsak rengeteg humor fűszerezi azzal kapcsolatban, mi minden tilos egy gyereknek. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készítettek hozzá animációt, a verset egy kislány, Rozgonyi Emma mondja el nagyon szépen.

December 6.

Zelk Zoltán: Mikulás bácsi csizmája. Szép mese, ami együttérzésre, jóságra tanít, az a fajta, amiről lehet beszélgetni. 

December 7.

Varró Dánieltől itt több verset is lehet olvasni, mi az Egyhangú ringatót ajánljuk, ez egy nyelvi játék, aminek mindegyik versszaka más-más magánhangzót használ kizárólagosan, és a gyerekek határozottan értik és értékelik ezt az erőfeszítést. Ráadásul a hisztiről szól, ami vicces, hiszen a gyerekek is tudnak magukon nevetni.

December 8.

Csukás István Sün Balázs című meséje inkább ovisoknak való, de nagyon szeretik a gyerekek, mert gördülékeny a szövege, miközben verses mese: szülőként is öröm felolvasni. 

December 9.

A titokzatos csizmaevő szörny – Igaz történetek a valódi gyerekekről című kötet ajánlójaként tették közzé Tóth Krisztina címadó meséjét, amit az én kisfiam nagyon szeretett. Szépen mutatja azt, hogyan válhatnak a hétköznapi, reális események meseszerűvé, ha használjuk a képzeletünket. Ez jól hat a gyerekek meseteremtő képességére. 

December 10.

Mára megint egy olyan mesét ajánlunk, amit együtt hallgathattok: Dániel András a Kuflik alkotójaként lehet ismerős, de rengeteg vicces meséje van, mi nagyon szeretjük a humorát. A Megették az ovit! is ilyen, ráadásul az író saját előadásában tudjátok meghallgatni. Másnap az óvodába menet fel lehet idézni, út közben találgatni, hogy megvan-e még az ovi, vagy megette egy óriás. 

December 11.

A Grimm testvérek meséje, A suszter manói gyakran előkerül a szeretet ünnepéhez kapcsolódva, hiszen a jóságról, a segítségnyújtásról szól. A szegény susztert a manók segítik, akiknek az idős úr és a felesége hálából kis ruhákat varrt, így végül mindenkinek jobbra fordul a sorsa. 

December 12.

Megint visszatérünk a versekhez és Lackfi Jánoshoz, már csak azért is, mert ő szívesen teszi közzé a műveinek egy részét. A Paradicsomleves betűtésztával című kötetéből több verset is olvashatunk a saját oldalán: a tipikus menzás ételekről szőtt költeményei nagyon szórakoztatják a gyerekeket: hátha megszeretik egyiket-másikat!

December 13.

Ha a legcsinosabb óriás tetszett, ez is fog! Julia Donaldson Grafallóját szintén a Pagony kiadó tette közzé, érdemes meghallgatni. Ez a legviccesebb rémes mese! 

December 14.

Semmiképp ne teljen el úgy a december, hogy nem mesélünk egyet Mátyás király történeteiből! A huncut okos leányért rajonganak talán legjobban a gyerekek, amit Jankovics Marcell is feldolgozott a Magyar népmesék című sorozatban. Érdemes lehet olvasás után megnézni, elbeszélgetni arról, ki hogyan és mit képzelt el belőle. 

December 15.

Kányádi Sándortól rengeteg, gyerekeknek szóló verset találni a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján, elég rövidek, több is beleférhet az estébe, de a témába vágó Fenyőmesét ne hagyjátok ki! 

December 16.

Gimeso Dóra Csomótündér című, kedves meséjét Környei Alice mondja el. Vannak ugyanis Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek, de Csomótündér csak egy van, ő csomózza össze a szerelmes királyfiak és királylányok cipőfűzőjét, hogy örökre együtt maradjanak.

December 17.

Kolozsvári Grandpierre Emil Folton folt király című kötetére mi egy köztéri könyvmegállóban bukkantuk, ahonnan ingyen el lehet vinni a könyveket: gondoltuk, hátha jó lesz. Nagyon kellemes meglepetés volt, a gyerek imádta: a népmeséket enyhe, néha fanyar humorral színezi, amit a kicsik is abszolút vesznek. A meséi jó része fent van az interneten is, itt és itt, de most A huszárból lett kocsist ajánljuk.

December 18.

Máté Angi meséi nagyon szép, metaforikus, lírai mesék. A Volt egyszer egy szegénység ennek gyönyörű példája.

December 19.

Kiss Judit Ágnes Mese a fenyőfáról, aki várta a karácsonyt című meséje inkább kisebbeknek szóló, nagyon kedves történet.

December 20.

Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című meséje komolyabb darab, viszont lehet róla beszélgetni, akár Krisztusról, akár a szabadságról. 

December 21.

Ez a nap a téli napforduló, most a leghosszabb az éjszaka! Talán erre hivatkozva vághatunk bele Andersen Hókirálynőjébe. Bár valószínűleg így sem lesz rá elég egy nap. Egyébként ezen a napon, 1844. december 21-én jelent meg először ez a mese. Andersen legtöbb története szomorkás hangulatú, és csak nagyon kevés gyerek szereti meg őket, azok is inkább bizonyos kor felett. A Hókirálynő azonban kivétel, ráadásul gyakran megihleti a gyerekeket, később vissza-visszatérnek rá, használják a kifejezést bizonyos helyzetekben, egyes cselekedetekre vonatkoztatva, például hogy „tükördarab fúródott a szívébe”. 

December 22.

A három fenyőfa (Régi angol mese nyomán fordította: B. Radó Lili). Inkább kisebbeknek szóló, kedves mese, de a téma okán a nagyobbaknak is érdekes lehet, hiszen lassan érkezik a karácsonyfa! Angolszáz kultúrát jelenít meg, de népmese, tehát a lényege, a történet szerkezete, a karakterek igencsak hasonlóak a mi magyar népmeséinkhez.

December 23.

Ilyenkor már biztos fáradt vagy! Ezúttal is egy olyan mesét mutatunk, amit hallgatni lehet, szerintünk egy igazi csemege, Básti Juli előadásában Dr. Seuss Grincs című verse! A Grincset sokan ismerhetik a filmekből, de az eredeti mű elég rövid, és nagyon szeretik a szövegét a gyerekek, utána kicsit rímekben beszélnek, vagy legalábbis próbálnak. Egyébként egy abszolút szerethető figuráról van szó, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy elrontsa a karácsonyt, végül maga is a rabjává válik.

December 24.

Hoffmann meséjét, A diótörőt választottuk szentestére. Ez egy igen hosszú mese, talán szilveszterig is kitart majd, mindenesetre szerintünk megéri elmesélni. Talán a legklasszikusabbnak mondható karácsonyi történet. Egy átok folytán diótörővé válik az ifjú legény, aki karácsony éjjelén megelevenedik a kislány, Marika szobájában. Miután legyőzi a gonosz Egérkirályt és hadseregét, Marie szerelmet vall neki, a Diótörő pedig daliás királyfivá változik, és feleségül veszi. Ennél szebben nem is lehet befejezni az évet!

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X