Ünnep

Ajándékozz mesét adventre: 24 alkotás, amelyeket naponta fel is olvashatsz!

Persze, a csokoládés kalendárium is elengedhetetlen egy gyerek számára, de mellé adhatsz minden napra egy közös élményt, ami sokkal maradandóbb ajándék! Ehhez hoztunk olyan kortárs-, klasszikus- és népmeséket, és néhány verset, amelyeket egy kattintással elérhetsz az interneten. Némelyiket meghallgatni is lehet, és mellékeltük a kinyomtatható naptárt: ha tetszett a mese, a gyerekek rajzolhatnak egy kisszívet vagy virágot arra a napra, ha nem, akkor szomorú fejet. Karácsonyra már biztosan lesz néhány új kedvence!

adventi-mesekalendarium

 

December 1.

Kezdjük rögtön egy nagy kedvenccel! Ijjas Tamás és Lackfi János közös kötete, A világ legrövidebb meséi rendkívül humoros, a gyerekek nagyokat szoktak rajta kacarászni. Mivel sokszor az ismert, tipikus mesék világát forgatja ki, 4-5 évesen érdemes elkezdeni!

A kedvencünket Lackfi János Facebook-oldalán olvashatjátok, a kötetből pedig sok oldalt elolvashattok az illusztrátor, Jacqueline Molnár oldalán.

December 2.

A kőleves ismert magyar népmese. Az a jó, hogy ha megszereti a gyerek, előbb-utóbb kérni fogja, és akkor együtt meg is főzhetitek! Finom leves készíthető így, nekünk végül rizs nélkül vált be, viszont a kolbász nagyon finoman fűszerezi, azt ne hagyjátok ki! (A követ egy kisebb hiszti ellenére kihagytuk, még megmosva se mertem). Jankovics Marcell rajzfilmjét pedig itt lehet megnézni róla.

December 3.

A jószívűek meséjének is nevezik Julia Donaldson A legcsinosabb óriás című történetét, nagyon kedves hangulata van, kicsiknek, nagyobbaknak is ajánlott. A szövege nem szerepel sehol, viszont itt lehet meghallgatni vagy akár megnézni, ez a kiadó ajánlóvideója tulajdonképpen az illusztrációkból összerakva.

December 4.

Nagy Bandó András Az én anyukám című verse azért jó, mert amikor ahhoz a részhez érsz, hogy „Szeretem, amikor rám hajol, homlokon csókol és átkarol”, akkor ezt meg is teheted. 

December 5. 

Kukorelly Endre Vanamit című versét mi szintén nagyon szerettük a gyerekkel, miután ugyancsak rengeteg humor fűszerezi azzal kapcsolatban, mi minden tilos egy gyereknek. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készítettek hozzá animációt, a verset egy kislány, Rozgonyi Emma mondja el nagyon szépen.

December 6.

Zelk Zoltán: Mikulás bácsi csizmája. Szép mese, ami együttérzésre, jóságra tanít, az a fajta, amiről lehet beszélgetni. 

December 7.

Varró Dánieltől itt több verset is lehet olvasni, mi az Egyhangú ringatót ajánljuk, ez egy nyelvi játék, aminek mindegyik versszaka más-más magánhangzót használ kizárólagosan, és a gyerekek határozottan értik és értékelik ezt az erőfeszítést. Ráadásul a hisztiről szól, ami vicces, hiszen a gyerekek is tudnak magukon nevetni.

December 8.

Csukás István Sün Balázs című meséje inkább ovisoknak való, de nagyon szeretik a gyerekek, mert gördülékeny a szövege, miközben verses mese: szülőként is öröm felolvasni. 

December 9.

A titokzatos csizmaevő szörny – Igaz történetek a valódi gyerekekről című kötet ajánlójaként tették közzé Tóth Krisztina címadó meséjét, amit az én kisfiam nagyon szeretett. Szépen mutatja azt, hogyan válhatnak a hétköznapi, reális események meseszerűvé, ha használjuk a képzeletünket. Ez jól hat a gyerekek meseteremtő képességére. 

December 10.

Mára megint egy olyan mesét ajánlunk, amit együtt hallgathattok: Dániel András a Kuflik alkotójaként lehet ismerős, de rengeteg vicces meséje van, mi nagyon szeretjük a humorát. A Megették az ovit! is ilyen, ráadásul az író saját előadásában tudjátok meghallgatni. Másnap az óvodába menet fel lehet idézni, út közben találgatni, hogy megvan-e még az ovi, vagy megette egy óriás. 

December 11.

A Grimm testvérek meséje, A suszter manói gyakran előkerül a szeretet ünnepéhez kapcsolódva, hiszen a jóságról, a segítségnyújtásról szól. A szegény susztert a manók segítik, akiknek az idős úr és a felesége hálából kis ruhákat varrt, így végül mindenkinek jobbra fordul a sorsa. 

December 12.

Megint visszatérünk a versekhez és Lackfi Jánoshoz, már csak azért is, mert ő szívesen teszi közzé a műveinek egy részét. A Paradicsomleves betűtésztával című kötetéből több verset is olvashatunk a saját oldalán: a tipikus menzás ételekről szőtt költeményei nagyon szórakoztatják a gyerekeket: hátha megszeretik egyiket-másikat!

December 13.

Ha a legcsinosabb óriás tetszett, ez is fog! Julia Donaldson Grafallóját szintén a Pagony kiadó tette közzé, érdemes meghallgatni. Ez a legviccesebb rémes mese! 

December 14.

Semmiképp ne teljen el úgy a december, hogy nem mesélünk egyet Mátyás király történeteiből! A huncut okos leányért rajonganak talán legjobban a gyerekek, amit Jankovics Marcell is feldolgozott a Magyar népmesék című sorozatban. Érdemes lehet olvasás után megnézni, elbeszélgetni arról, ki hogyan és mit képzelt el belőle. 

December 15.

Kányádi Sándortól rengeteg, gyerekeknek szóló verset találni a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján, elég rövidek, több is beleférhet az estébe, de a témába vágó Fenyőmesét ne hagyjátok ki! 

December 16.

Gimeso Dóra Csomótündér című, kedves meséjét Környei Alice mondja el. Vannak ugyanis Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek, de Csomótündér csak egy van, ő csomózza össze a szerelmes királyfiak és királylányok cipőfűzőjét, hogy örökre együtt maradjanak.

December 17.

Kolozsvári Grandpierre Emil Folton folt király című kötetére mi egy köztéri könyvmegállóban bukkantuk, ahonnan ingyen el lehet vinni a könyveket: gondoltuk, hátha jó lesz. Nagyon kellemes meglepetés volt, a gyerek imádta: a népmeséket enyhe, néha fanyar humorral színezi, amit a kicsik is abszolút vesznek. A meséi jó része fent van az interneten is, itt és itt, de most A huszárból lett kocsist ajánljuk.

December 18.

Máté Angi meséi nagyon szép, metaforikus, lírai mesék. A Volt egyszer egy szegénység ennek gyönyörű példája.

December 19.

Kiss Judit Ágnes Mese a fenyőfáról, aki várta a karácsonyt című meséje inkább kisebbeknek szóló, nagyon kedves történet.

December 20.

Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című meséje komolyabb darab, viszont lehet róla beszélgetni, akár Krisztusról, akár a szabadságról. 

December 21.

Ez a nap a téli napforduló, most a leghosszabb az éjszaka! Talán erre hivatkozva vághatunk bele Andersen Hókirálynőjébe. Bár valószínűleg így sem lesz rá elég egy nap. Egyébként ezen a napon, 1844. december 21-én jelent meg először ez a mese. Andersen legtöbb története szomorkás hangulatú, és csak nagyon kevés gyerek szereti meg őket, azok is inkább bizonyos kor felett. A Hókirálynő azonban kivétel, ráadásul gyakran megihleti a gyerekeket, később vissza-visszatérnek rá, használják a kifejezést bizonyos helyzetekben, egyes cselekedetekre vonatkoztatva, például hogy „tükördarab fúródott a szívébe”. 

December 22.

A három fenyőfa (Régi angol mese nyomán fordította: B. Radó Lili). Inkább kisebbeknek szóló, kedves mese, de a téma okán a nagyobbaknak is érdekes lehet, hiszen lassan érkezik a karácsonyfa! Angolszáz kultúrát jelenít meg, de népmese, tehát a lényege, a történet szerkezete, a karakterek igencsak hasonlóak a mi magyar népmeséinkhez.

December 23.

Ilyenkor már biztos fáradt vagy! Ezúttal is egy olyan mesét mutatunk, amit hallgatni lehet, szerintünk egy igazi csemege, Básti Juli előadásában Dr. Seuss Grincs című verse! A Grincset sokan ismerhetik a filmekből, de az eredeti mű elég rövid, és nagyon szeretik a szövegét a gyerekek, utána kicsit rímekben beszélnek, vagy legalábbis próbálnak. Egyébként egy abszolút szerethető figuráról van szó, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy elrontsa a karácsonyt, végül maga is a rabjává válik.

December 24.

Hoffmann meséjét, A diótörőt választottuk szentestére. Ez egy igen hosszú mese, talán szilveszterig is kitart majd, mindenesetre szerintünk megéri elmesélni. Talán a legklasszikusabbnak mondható karácsonyi történet. Egy átok folytán diótörővé válik az ifjú legény, aki karácsony éjjelén megelevenedik a kislány, Marika szobájában. Miután legyőzi a gonosz Egérkirályt és hadseregét, Marie szerelmet vall neki, a Diótörő pedig daliás királyfivá változik, és feleségül veszi. Ennél szebben nem is lehet befejezni az évet!

Ajánljuk még:

Piros bugyi, összetört gránátalma – újévi szerencsehozó praktikák Törökországban

Bár Törökországban hivatalosan nem ünneplik a karácsonyt, a nagyobb városok egy része mégis ünnepi díszbe borul az év vége közeledtével. Fényfüzérek villognak az üzletekben, és sok helyen feldíszített fenyőfával, hóemberrel, Mikulással is lehet találkozni. Ráadásul ilyenkor minden butikban előtérbe kerülnek a piros fehérneműk, ugyanis egyre jobban terjed a szokás, miszerint Szilveszter éjjelén ezt kell viselni: akkor szerencsés lesz az új év.

 

Már követem az oldalt

X