Mit jelent kivágni egy fát? – Karbon-mérlegelés egy rendelet nyomán

Nemrég a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. Egyelőre nem egyértelmű a módosítás, de az már nyilvánvalóvá vált: nagyon sok tévedés él a köztudatban azzal kapcsolatban, mit jelent kivágni egy fát, miről rendelkeznek az erdőkre vonatkozó törvények, mitől megújuló energiaforrás a fa és hogyan lehet a széndioxid-kibocsátás csökkentésére használni. Ezen kérdések megválaszolásával adnánk támpontokat a témáról való gondolkodáshoz.

„Zsebtenger, forró nyár, kavicskert, homokvár” – Kedvenc nyári mesekönyveinket ajánljunk

Egy ponton túl egyre nehezebb felkelteni a gyerekek érdeklődését a könyvek iránt, de kisiskolás korban még bőven van esély. Ekkoriban még igénylik az esti meseolvasást, még lehet útközben is mesélni nekik autóban, vonaton, meg ha késnek a repülőjáratok. Néhány jópofa, nyári hangulatú kötetet válogattunk össze, illetve a legújabb termést, akár nagyobbaknak is. Legyen kéznél könyv is, ne csak a mobil! Nyaraláskor pont ráérünk egy kis extra, nappali mesét is olvasni.

Minden, amit a kullancsokról tudni kell – Dr. Lakos András ambulanciavezetővel beszélgettünk

Kullancsot találni a gyerekben, magadban: ijesztő. Félünk a feje beszakadásáról, de nehéz kiszedni, mert nem ereszti a bőrt, iszonyúan kapaszkodik, ráadásul rettegünk a betegségektől, amiket terjeszt. A Lyme-kór különösen kinőtte magát valami furcsa, alattomos fertőzéssé, ami látszólag mindenféle tünetet okozhat évekkel később is, és rengetegen szenvednek tőle. Milyenek ezek a betegségek valójában? Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen hatékonyan? Mit tegyünk csípés esetén? Dr. Lakos András infektológus szakorvossal az MTA doktorával, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetőjével beszélgettünk erről.

„Az érzelmi tartalékaink kezdenek kimerülni” – Interjú Kozma-Vízkeleti Dániellel a nehéz idők megküzdési lehetőségeiről

Nehéz napok vannak mögöttünk, és vélhetőleg előttünk is. De minden esélyünk megvan arra, hogy kihúzzuk a hét szűk esztendőt – ebben a hitünkben erősít meg minket Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus és családterápiás szakember. Arról kérdeztük, mit tanulhattunk az eddigi krízisekből, és hogyan készüljünk az elkövetkező időszakra. Bónuszként megtudtuk azt is, mi a boldogság forrása.

X
Már követem az oldalt