Az egész életedre hat a bélflórád – Interjú Schwab Richárd gasztroenterológussal

A bennünk élő mikroorganizmusok szoros kapcsolatban állnak a szervezetünkkel, így a bélflóránk összetétele számos betegségért felelős, többek között a daganatok, a demencia és az érelmeszesedés kialakulásáért is. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus szerint egyes becslések szerint az összes, nem fertőző betegség összefüggésbe hozható a bélflóránkkal.

Százezrek életét menthetné meg, ha elterjedne a magyar víztisztító-találmány

Durván 300 ezer öt év alatti gyerek hal meg a szennyezett vízzel kapcsolatos fertőzések miatt a világ fejletlenebb felén évente. Ezért is különlegesen fontos a száz százalékban magyar tulajdonú Pureco vállalat munkája: tizenhat éve fejlesztenek és telepítenek fenntartható és megfizethető víztisztító technológiákat több mint húsz országban, négy kontinensen. Úttörő fejlesztéseikről, azok társadalmi és környezetvédelmi szerepéről, illetve Afrika jövőjéről beszélgettünk az ügyvezetővel.

„Egyetlen életért is küzdöttünk akár 16 órán át” – Interjú a HUNOR Mentőszervezet parancsnokával a török eseményekről

„A mentés olyan, mint egy kirakós játék, egyre beljebb és beljebb jutunk a rom gyomrába, miközben a kirakókat egyesével szedegetjük.” Február 6-án Törökországban egy fél magyarországnyi területet sújtott rendkívüli erejű földrengés. A hazánkat képviselő speciális mentési alakulat, a HUNOR Mentőszervezet 21 órán belül a helyszínre ért: a közel egy hét történéseiről a csapat vezetőjét, Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredest kérdeztük. Parancsnoki interjú.

Zabtól a kókuszig: melyik alternatív tej mire és miért jó?

Egyesek muszájból isszák a növényi italokat, mert a sima tejjel meggyűlik a bajuk, mások elvi megfontolásból, például a vegánság okán választják az alternatívákat. De mire is jók ezek, miért terjednek olyan nagyon, és melyiket vigyük haza a boltból, ha kipróbálnánk a műfajt? 

Felváltva betegeskednek otthon a gyerekek hónapok óta – gyermekorvost kérdeztünk az okáról

Úgy tűnik, mintha ezen a télen betegebbek lettek volna a gyerekek, és ez az állapot még most is tart, sokan hiányoznak az iskolából, illetve jellemzően vissza-visszaesnek. Ráadásul olyan ijesztőnek hangzó betegségek is felütötték a fejüket, mint például a skarlát vagy a covidos arcüreggyulladás. Dr. Havasi Katalint, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét kérdeztük ennek okáról, és arról, mivel érdemes erősíteni a gyerekek immunrendszerét.

Itt betiltják, ott dicsőítik – Átalakítja-e az oktatást a ChatGPT?

Most, hogy már egy ideje használatban van világszerte az OpenAi híres-hírhedt ChatGPT nevű új chatbotja, az oktatásra is hatást gyakorol. Miután a diákok elkezdték házi feladatok elvégzésére és esszék írására használni, egy New York-i iskolában például betiltották a használatát. Más oktatási intézmények tanárai azonban másképp látják a helyzetet, támogatják a program használatát. Vajon hosszú távon hogyan hathatnak a hasonló chatbotok az oktatásra?

A Covid növelheti a demencia kialakulásának esélyét? – Dr. Dénes Ádámmal magyar kutatók eredményeiről beszéltünk

Az elmúlt három évben sokan tapasztalhattuk, hogy az akut koronavírusos betegség és a poszt-Covid is furcsa hatással van az idegrendszerre: gyakori tünet volt az agyköd, az íz- és szaglásvesztés, figyelemzavar, fejfájás, álmatlanság, furcsa álmok, depresszió. Dr. Dénes Ádámmal, a terület kutatójával beszélgettünk arról, hogy milyen gyulladásos folyamatok vezetnek ehhez, s mi köze mindennek a demenciához.

A ChatGPT butább, mint az amőba vagy okosabb, mint az ember? – MI-kutatóval vitattuk meg a kérdést

A ChatGPT nevű új chatbot képes szépen válaszolni a feltett kérdésekre,  beadandó esszéket vagy verseket ír bármilyen témában, felvételizik, alapvető szinten programoz is. Sőt, négyesre le is diplomázott. Lesz-e munkánk a jövőben, vagy okosabb már az MI, mint az ember, ráadásul kreatívabb is? És vajon továbbra sem kell félnünk a gépek öntudatra ébredésétől? Z. Karvalics Lászlóval, az információs társadalom nemzetközileg elismert kutatójával kerestük a válaszokat.

Mit érnek most az oltásaink? – Kemenesi Gábort kérdeztük

A koronavírus-járvány kezdeti, kaotikus szakaszát már magunk mögött hagytuk ugyan, de a vírus velünk él ma is, és rendre kisebb-nagyobb hullámokat okoz. Elég-e a három oltás? Kik veszélyeztetettek, és miért? Mennyire aggódjunk a hosszú Covid miatt? Kemenesi Gábor virológus válaszolt a kérdéseinkre.

„A jövő munkaerőpiacán a képzelet lesz az egyik legfontosabb valuta” – interjú Bajzáth Mária mesekutatóval

Világszerte alapvetően ugyanazokat a történeteket mesélték és mesélik ma is mindenhol, hiszen az emberek ugyanazokkal az élethelyzetekkel küzdenek, bárhol is legyenek, bármely korban. A hallgatói igények tökéletesre csiszolták a meséket az évezredek alatt, valóban a lelkünkhöz szólnak. Viszont sok mese nem gyerekeknek való! Bajzáth Mária mesepedagógussal beszélgettünk, akinek a Népmesekincstár című könyvsorozata igen nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében.

„Anyukám fekve elájult, ideiglenesen megállt a szíve” – a rejtélyes időskori ájulások oka sok esetben ugyanaz a zavar

Édesanyám úgy negyedévente egyszer megmagyarázhatatlan módon elájult. Különböző helyzetekben történt ez, nem találták az okát, a pulzusa és a vérnyomása utána rendben volt. Sokadjára derült ki, hogy a nyaki verőérnél olyan receptorok vannak, amelyek idősebb korban fokozottan érzékennyé válhatnak, és a megnyomódásuk eszméletvesztést okozhat. Egy jó kardiológusnál érdemes kivizsgálást kérni, ha hasonló tüneteket tapasztalunk.

Már követem az oldalt

X