TudatosVegasz

Élj úgy, mint egy milliomos! Avagy a pénzügyileg sikeres emberek 7 szokása

Bár minden ember egyedi életutat jár be, mégis sokunkat foglalkoztatja, hogy hogyan élnek, milyen szokásokat követnek azok, akik pénzügyeikben egyre-másra sikereket érnek el. Vajon valóban léteznek olyan életvezetési tanácsok, amiket követve mi is megteremthetjük magunknak az anyagi biztonságot? Ennek jártunk utána a szakértő segítségével.

Szívesen olvasgatok olyan cikkeket, amelyek leírják vagy felsorolják, hogy milyen életmódbeli szokásokat érdemes bevezetni ahhoz, hogy egy kicsit könnyebb, egészségesebb vagy szebb legyen az életem. Persze nem követem mindet vakon, inkább megpróbálom megjegyezni azokat, amelyek szerintem passzolnak hozzám, és úgy hiszem, hogy beleillenek a hétköznapjaimba. S hogy valóban hasznosak-e, illetve hogy szokásokká válnak-e vagy sem, idővel kiderül. Ha valami mégsem vált be, nem bánom, legalább megpróbáltam, s ennyivel több tapasztalattal tudok majd a következő cikkben felsorolt jótanácsok között mazsolázni.

Több olyan szöveggel találkoztam, amelyek megpróbálták összegyűjteni a gazdagság titkát – többek között azzal próbáltak az olvasónak segíteni, hogy sorba szedték azokat a szokásokat, amelyek általában igazak a pénzügyeiket sikeresen intéző emberekre. Ezeket a tulajdonságokat a különféle kutatások és felmérések alapján szokták összegyűjteni. Pénzügyi szakértőnk szerint a jellemző mintázat bemutatásának fő célja az, hogy a hétköznapi emberek is egy kicsit tudatosabbá váljanak, és a felsorolt gyakorlatokat megpróbálják beépíteni a saját életvitelükbe. Barta Bence, a Pénzügyi Mentor alapítója szerint a következő 7 kategóriába sorolhatók a milliomosok legjellemzőbb szokásai. Íme!

1. Ki korán kel, aranyat lel

Egy bölcsesség, amit szinte meg sem hallunk már, olyan sokat ismételgették régen, pedig érdemes lehet megszívlelni. „Egyes felmérések szerint a sikeres emberek több mint fele kel fel a munkakezdés előtt 2-3 órával. Ezt az időszakot a tervezésnek, a testedzésnek és a családdal töltött időnek szentelik” – magyarázta a szakember, hogy miért kellene megfontolnunk nekünk is azt, hogy a tyúkokkal keljünk. Mindez megalapozhatja az ép test, ép szellem és ép lélek egységét.

2. Apropó, ép test…

Az egészségmegőrzés szempontjából elmulaszthatatlan a rendszeres testmozgás. Ezen túlmenően pedig fontos észben tartani, hogy a szellemi frissességünkért is sokat tehetünk a sportolással. „Jót tesz a szellemi teljesítménynek, serkenti a gondolkodást a rendszeres edzés. Egyes felmérések szerint a sikeres emberek több mint 75 százaléka edz naponta, 90 százaléka pedig hetente legalább háromszor.”

3. Mindent a maga idejében

Érdemes minden napra feladatlistát készíteni, ami leginkább a célorientáltságot szimbolizálja. „A napi feladatok megfelelő megtervezettsége ambícióról árulkodik, rögzíti, hogy hol állunk most, és azt is, hogy hova akarunk eljutni. Lényegesen növeli a koncentrációt és segít nemcsak megtervezni, de értékelhetővé is tenni a hétköznapjainkat” – magyarázta Barta Bence.

4. Tartsuk rendben a pénzügyeinket!

A pénzügyeink rendben tartása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy tudatos döntéseket tudjunk hozni, és elérjük a különböző céljainkat. Ehhez többek között a következő dolgokra kell odafigyelni:

  • kevesebb legyen a kiadás, mint a bevétel. „A pénzügyeink egyensúlya ugyanis a legegyszerűbb képlet szerint összefoglalható: megtakarításunk mindig pontosan a bevételeink és kiadásaink különbségével egyezik meg.”
  • vezessünk napi költségvetést. „A milliomosok kínosan ügyelnek arra, hogy a vagyonuk napról napra gyarapodjon. Ennek egyik elengedhetetlen alapja, hogy a bevételek mellett a kiadásszerkezetükkel is tökéletesen tisztában legyenek. A közhiedelemmel ellentétben a milliomos lét nem a figyelmetlen pénzszóráson, hanem éppen a pénzügyek tudatos és figyelmes kezelésén múlik” – árulta el a pénzügyi segítő.
  • többféle forrásból érkezzenek a bevételek. „Felmérések kimutatták, hogy az átlagosnál jóval gazdagabbak bevétele legalább 3 forrásból érkezik, s éppen ezáltal kevésbé vannak függésben, a kockázatok jobban eloszlanak, a bevételek pedig kiegyensúlyozottabbak. A milliomosokra mindazonáltal jóval jellemzőbbek a passzív bevételek, illetve egyéb források is.”

5. Az idő pénz

A leggazdagabb emberek tisztában vannak azzal, hogy a világon minden megvásárolható egy dolgot kivéve, ez pedig az idő. Éppen ezért az idővel való okos és tudatos gazdálkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki sikereket érjen el a pénzügyek területén. A milliomosok az időgazdálkodást mindennél előrébb helyezik.

6. Embert barátjáról

„Brian Tracynek van egy híres mondása, miszerint annak az öt embernek az átlaga vagyunk, akikkel a leggyakrabban vagyunk kapcsolatban. Még ha vitatható is ez a mondás, az azért biztosnak látszik, hogy a bennünket körülvevő emberek jelentős hatással vannak az életünkre. A negatív hozzáállás lehúzhat bennünket, az optimista, sikerorientált szemlélet pedig felemelhet. Ezért szoktak azt mondani, hogy a sikeres emberek sok időt töltenek ugyancsak sikeres emberek társaságában, hiszen mások pozitív kisugárzása rájuk is jó hatást gyakorol” – árulta el a pénzügyi szakértő.

7. Tanulni, tanulni, tanulni

„A tanulási teljesítmény határozza meg a jövedelemteremtés képességét” – szögezte le Barta Bence hozzátéve, hogy háromféle módon tehetünk azért, hogy folyamatosan fejlesszük önmagunkat:

  • Rendszeres olvasás. „Az olvasás kifejezetten önfejlesztő tevékenység. A sikeres emberek pedig előszeretettel fejlesztik önmagukat a szakmájukban és a pénzügyi befektetések világában, és ugyancsak szívesen olvassák más sikeres emberek tanácsait.”
  • Legyen egy mentorunk. „Ezt a személyt nevezhetjük trénernek, edzőnek, coach-nak, bárminek, a lényeg ugyanaz, hiszen a sikeres emberek pontosan tudják, hogy az élet számos területén rengeteg és kimeríthetetlen olyan terület létezik, amelyek fejleszthetőek, ezért szívesen tanulnak új dolgokat vagy fejlesztik önmagukat.”
  • Hangoskönyveket hallgatnak. „Közlekedés közben, vagy amikor az aktuálisan végzett tevékenységük megengedi, a sikeres emberek szívesen hallgatnak interjúkat, beszélgetéseket előadásokat vagy éppen szépirodalmi szövegeket azért, hogy például utazás vagy ingázás közben is hasznosan töltsék el az idejüket. Egy felmérés szerint 233 amerikai milliomosból 146 hallgatott valamilyen hangoskönyvet napi rendszerességgel.”

Nem is tűnik olyan nehéznek

A felsorolt pontok nem tűnnek túl bonyolultnak, egyik-másik kifejezetten könnyen beilleszthető lehet a hétköznapjainkba. A koránkeléssel nincs bajom, s bár a rendszeres testmozgás időnként elmarad, hangoskönyveket, előadásokat szívesen hallgatok. Viszont az időgazdálkodásom borzalmas, és napi feladatlistát sem készítek, legfeljebb amolyan tessék-lássék módon. Nincsenek is milliók a bankszámlámon! Most megint elhatároztam, hogy a pénzügyi tudatosság eszköztárát felhasználva megpróbálok előbb-utóbb én is a sikeres emberek közétartozni. Ígérem, szólok, ha sikerült!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X