Tech

Okos bot, okos cipő és a red button: hasznos technikai eszközök 60 pluszosoknak

Nyugaton már négy évtizede létezik egy különleges tudomány: a neve gerontechnológia. Az eindhoveni műszaki egyetemen még külön tanszékük is van, s az itt végzett gerontechnológusok szerte a világon jól fizető állásokat kapnak, állami és magáncégeknél egyaránt. De mit is takar ez a hazánkban még mindig szinte teljesen ismeretlen és kissé ijesztő nevű tudomány?

A gerontechnológia területéhez tartozik minden olyan technikai találmány és okos szolgáltatás, amely segíti az idősek mindennapi életét (a gerontész szó görögül „idősek”-et jelent). Hogyan segíthetik a találmányok a nyugdíj felé tartó Sándor vagy Margit életét? Mit nyerhet vele Géza, aki már nyugdíjas, vagy Teréz, akinél pár hete az orvosok kezdődő demenciát állapítottak meg? A válasz a kérdésben rejlik: Sándort, Margitot, Gézát és Terézt pontosan ezek a találmányok és szolgáltatások segíthetik hozzá az egészségesebb és boldogabb élethez! 

Mindannyian vágyunk arra, hogy otthonunkban a lehető legnagyobb biztonságban tölthessük napjainkat. Ennek alapfeltétele, hogy mindig tisztában legyünk aktuális egészségi állapotunkkal. Ehhez ma már nélkülözhetetlen, hogy legyen otthon digitális vérnyomásmérő, amely felesleges pumpálások, karhoz illesztések és a bedobbanások többszöri meghallgatása nélkül azonnal kiírja a vérnyomásunkat, de ugyanilyen fontos egy vércukorszintmérő is, amellyel pontosan láthatjuk aktuális cukorszintünket. Ezek, a ma ismert nagyon egyszerű és olcsó változataikban szintén a gerontechnológusok fejlesztései, ahogyan ők találták ki az ún. okos botokat és okos cipőket is. Természetesen ez a két utóbbi nem azt jelenti, hogy az okos cipő egyszer csak botot vesz maga mellé, és lemegy helyettünk vásárolni – erre azok a robotok lesznek alkalmasak, minden bizonnyal pár éven belül, amelyeket ma már Hongkongban és Japánban a demens emberek szinten tartásához alkalmaznak folyamatos inspiráló- és beszélgetőtársnak. A sokféle változat közül a legígéretesebb Grace, a szép és fiatal beszélgetőrobotból, Sophiából kifejezetten a demencia kezelésére alkalmazott humanoid, amelynek/akinek a tömeggyártását a Hanson cég várhatóan épp ebben az esztendőben kezdi el. A külsőre leginkább egy szimpatikus fiatalemberre hasonlító Grace már arra is képes, hogy a kommunikáció eredményeit elemezze, és az orvosoknak pár másodperc alatt kész elemzéseket adjon a beteg agyi területeinek állapotairól. 

Az imént említett okos bot persze még nem ennyire „okos”, egyelőre csak annyit tud, hogy veszély esetén van benne egy vészhívó, amit megnyomva egy általunk előre beállított telefonszám jelentkezik. Cserébe viszont sokkal olcsóbb. Az okos bot és az okos cipő egyaránt jelzést is ad a használónak, ha az hirtelen természetellenes mozgást végez: sőt, az izraeli B-shoe nevű cipő a láb egyensúlyvesztése esetén egy elektromos impulzust, egy szúráshoz hasonló hatást tesz a lábfejre, amely így többnyire visszaugrik eredeti állapotába. Nagyon fontos ez, hiszen 60-65 év felett minden harmadik ember évente egyszer elesik, s minden megoldás, amely csökkenti a súlyos eredmények kockázatát, hasznosnak mondható.

Maradjunk is még az eséseknél! Ugyanilyen fontos az, hogy eséskor könnyen elérjük azt az eszközt, amellyel segítséget kérhetünk. Erre ma már nemcsak az önkormányzatok vagy civil szervezetek által, több településen is kialakított időskori segélyhívó rendszerek állnak rendelkezésre, amelyek készülékei többnyire a bejárati ajtó környékén vannak, s egy ügyeletet csörgetnek meg baj esetén, és nem is a vonalas telefon a megoldás, amelyet a mobiltelefonok korában sem érdemes leszerelni.

Léteznek relatív olcsón vásárolható okos órák is, amelyekre ugyanígy könnyen és általában ingyen letölthetők különféle segélyprogramok. Így egy esés vagy bármilyen más rosszullét esetén csak a kezünkhöz kell nyúlnunk, s megcsörgetnünk az ügyeletet vagy hívnunk mást, aki segíteni tud. Egy gyors megoldás tehát akár életet is menthet, s egy ilyen óra pontosan annyi fizikai terhet jelent, mint egy hagyományos, mutatós karóra!

Az esések vagy más vészhelyzetek esetén szintúgy nagyon jó megoldás az idősek számára kifejlesztett, speciális telefonok sokasága. Ezek közül a legismertebb az Emporia. Ezeken kifejezetten nagy a billentyűzet, és nagyon gyakran egy red button (vörös gomb) van a közepükön vagy a hátukon, így baj esetén az előre beállított segítőt azonnal lehet hívni. Cserében kevesebb bennük az okos funkció, de az idősebb generáció úgysem akar a telefonon internetezni, arra teljesen alkalmas a kényelmes fotel és vele szemben a nagy, jól látható monitor.

S ha már a számítógépről szólunk: már meg sem lepődünk azon, hogy a világ jelentős számítástechnikai cégei is alkalmaznak gerontechnológusokat, akik segítenek abban, hogy egy kattintással a képernyőn megjelenő szövegeket hangosan felolvasnak a rendszerek. Ma már a navigátor-programokban (pl. a Firefoxban vagy a Netscape-ben) évek óta megtalálható az automatikus fordítás funkció is, amelynek minősége az utóbbi években egyre javul, így már nem okoz gondot akár egy portugál nyelvű recept vagy egy svéd újságcikk elolvasása – persze szakmailag pontos fordításra még nem szabad gondolnunk.               

Izgalmas és hasznos a gerontechnológia tudománya – ne féljünk használni újabb és újabb fejlesztéseiket! Ha pedig segítségre van szükségünk, a fiatalabbakra minden bizonnyal számíthatunk: mindenkinek jobb, ha egy-egy ilyen készüléket jól használva biztonságban tudhatjuk a másikat.

Ajánljuk még:

A leggyakoribb tanácsunk segít a legritkábban az idősek alvászavarán

A kor előrehaladtával a legtöbb embernél fokozódnak az alvási nehézségek: idősebb korban később és nehezebben alszunk el, kevesebb időt töltünk mélyalvásban és hamarabb kelünk, mint fiatalabb korunkban. A nép bölcsességek pedig, amiket e probléma orvoslására hallunk, sokszor csak messzebb visznek az igazságtól.

 

Már követem az oldalt

X